Nu har länsstyrelsen kunnat bekräfta årets första lodjursföryngring efter att man fångat två ungar på bild i Gylsboda.
Klockan var 06:07 på morgonen den 23 november när lodjursfamiljen fastnade på bild i trakterna kring Gylsboda.
Länsstyrelsen i Skånes Tom Espgård berättar att de två ugnarna ärden första bekräftade lodjursföryngringen för i år.
– Generellt sett så skulle det säkert kunna finnas någon mer och vi misstänker nog att det gör det också, men det svåra är att hitta dem och här är vi i stort behov av allmänhetens observationer, säger han.
Lodjuren är skygga varelser, så sannolikheten för nyfikna Lönsbodabor att få se ett exemplar är fortfarande väldigt liten.
– Men i år har vi märkt en ökning av observationer, så vi tror att lodjursstammen är på väg upp i Skåne. Det är vi ganska säkra på. Sen är det alltid jättesvårt att svara på hur många djur det finns. Länsstyrelsens gissning är att det finns ungefär ett femtontal i Skåne, säger Tom Espgård och fortsätter:
– Om vi får relativt mycket observationer på det fåtalet kameror vi har ute så hade jag blivit förvånad om man inte har fått fler på alla andra som sitter uppe. Det är ju bara vi som har tillstånd till att ha uppe åtelkameror, men om du ändå har en och kan visa oss en bild på en lodjursunge som vi kan verifiera, så ska man inte dra sig eller vara orolig för att kontakta oss, säger han.
Under helgen har man med hjälp av just dessa kameror även kunnat fånga en varg på bild.
Även denna i trakterna kring Lönsboda. Troligtvis rör det sig om den försiktiga individ som fått namnet Snapphanen, som under flera år rört sig i området.
– Man kan inte vara säker på det, men det är sannolikt den. Men det kan vi aldrig veta förrän man har fått tag på spillning, till exempel.
Vad innebär det att man återigen fångat en individ på bild?
– Egentligen inte så mycket. Anledningen till att vi få dem på bild i större utsträckning än tidigare är att vi har tillstånd att ha uppe fler kameror och att vi har blivit bättre på att hitta vandringsvägarna. Den här vargen rör sig inte på ett område som är ett par hundra hektar, utan den har ett område som är 15 kvadratmil. Så om den var i Lönsboda i förrgår kan den vara i södra Kronoberg i dag och i Blekinge nästa dag. Den har liksom inte parkerat runt Lönsboda, den rör sig fem sex mil på ett dygn, säger Espgård.