– Vårt grundvatten är sårbart och det är tråkigt att vi hittar de här ämnena, säger länsstyrelsens Anna-Karin Rasmussen.
Under 2014 och 2015 inledde Länsstyrelsen Skåne ett arbete med att undersöka mängden miljögifter i länets grundvatten. Sedan tidigare har länsstyrelsen haft en omfattande övervakning av bekämpningsmedel i grundvatten, men kunskapen om förekomst av andra miljögifter har varit relativt liten.
– Skåne är ett tätbefolkat län med många olika verksamheter som kan orsaka läckage av miljögifter, och det är angeläget att ta reda på hur det påverkar vårt grundvatten. I undersökningen prioriterade vi grundvatten som används som dricksvatten, berättar Anna-Karin Rasmussen, vattenhandläggare på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.
I undersökningen har man testat grundvattnet på 38 provtagningsplatser efter bland annat metaller, bensen, toulen, etylbensen, klorerade lösningsmedel och högfluorerade ämnen (PFOS och PFOA).
Bara på två platser, i Perstorp och i Osby, uppmättes halter över riktvärden för klorerade lösningsmedel. På tre provtagningsplatser fann man även de högfluorerade ämnena PFOS och PFOA och även här var en av de platserna Osby. När det gäller dessa ämnen är dock halterna under de föreslagna riktvärden.
–Vårt grundvatten är sårbart och det är tråkigt att vi hittar de här ämnena. Men i de flesta fall är det låga halter som har uppmätts. I de fall där halterna är högre behöver kommunerna titta vidare på var föroreningen kan komma ifrån och ta nya prover. Vi bedömer inte att det är någon fara att dricka vattnet, säger Anna-Karin Rasmussen i pressmeddelandet.
I 81 procent av proverna hittades en eller flera miljögifter. Totalt fann man 18 olika substanser av 44 som undersöktes. I de flesta proverna var halterna låga, men i några fall överskreds riktvärden för grundvatten.