Festen går inte att klaga på, men räddningstjänsten vill rikta fokus mot det som faktiskt kan frövandlas till fasa.
Endast ett par dagar återstår till nyårsafton. En dag för både fest och fasa.
Festen går inte att klaga på, men räddningstjänsten vill rikta fokus mot det som faktiskt kan frövandlas till fasa.
Det är pojkar under 18 år som toppar skadestatistiken när det gäller fyrverkeriolyckor.
Varje år skadas cirka 200 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning, uppger man från räddningstjänsten. Drygt tjugo av dessa har så allvarliga skador att de behöver läggas in på sjukhus för fortsatt vård.
De vanligaste skadorna är bränn- och sårskador. Skador på huvudet (ögon, öron) är vanligast följt av skador på händer och fingrar.
Faktum är att det är straffbart att köpa ut fyrverkerier till minderåriga. Den som överlämnar en fyrverkeripjäs till en annan person, måste med andra ord ta reda på om personen fyllt 18 år. Straffet kan bli böter. Handlar det däremot om stora mängder kan det till och med innebära fängelsestraff.
Men även en vuxen och nykter person som följer bruksanvisningen bör vara försiktig.
– Många känner inte till vilken kraft som finns i fyrverkeripjäserna. En felaktigt avfyrad pjäs kan innebära stora risker för människor och egendom. Att vara onykter och hantera fyrverkerier ökar olycksrisken betydligt, förklarar Ulf Nilsson på räddningstjänsten. Fyrverkerier med en krutvikt på över 75 gram är farligare än experterna tidigare har trott. De kan tränga in i kroppen och explodera. Dessa raketer är därför förbjudna sedan april 2014.
Men det är inte bara skador och bränder som kan bli resultatet av ett fyrverkeri.
Omkring en tredjedel av våra cirka 730 000 hundar är skotträdda. Djurens känsliga öron kan uppfatta smällarljud som en intensiv smärta, som ger upphov till kraftig rädsla.
Man räknar med att cirka 35 000 hundar medicineras med psykofarmaka varje gång smällandet brakar löst. Och det är inte bara husdjuren som lider, även vilda djur kan fara illa.