Sydostlänken – en tänkt järnvägslinje från Älmhult till Blekinges kust via bland annat Lönsboda – är åter på tapeten. En grupp kommuner sätter nu press på Näringslivsdepartementet för att få in projektet i nästa infrastrukturplan för åren 2018-2029.
Förra gången regeringen skulle besluta en nationell infrastrukturplan, då för åren 2014-2025, kom inte Sydostlänken med, trots ett intensivt lobbyarbete från de berörda kommunerna inklusive Osby.
Nu har lobbyarbetet tagit fart igen och siktet är inställt på att få in Sydostlänken i regeringens nästa infrastrukturplan, för 2018-2029.
– Det är mycket jobb kvar, men vi tror på detta. Det är nu det kommer att hända, säger kommunalråd Marika Bjerstedt Hansen (S).
Målet är att få regeringen att inse värdet med Sydostlänken så att man ger Trafikverket i uppdrag att snarast fortsätta arbetet med att upprätta en järnvägsplan och att projektet kan genomföras tidigt under planperioden 2018-2029. För att uppnå detta har de berörda kommunerna nyligen satt samman en promemoria med rubriken ”Sydostlänken – en unik godsjärnväg” som efter att den godkänts av varje kommuns kommunstyrelse ska skickas till Näringslivsdepartementet.
Projektet Sydostlänken handlar dels om att rusta upp och elektrifiera den järnväg som i dag går mellan Södra stambanan i Älmhult och Olofström via bland annat Hökön och Lönsboda, dels om att bygga en helt ny järnvägssträcka mellan Olofström och Blekinge kustbana. Det senare är en 18 kilometer lång sträcka. Prislappen är på 2,5 miljarder kronor för hela projektet.
Vad skulle då Osby kommun tjäna på Sydostlänken? Marika Bjerstedt Hansen ser flera vinster.
– En fördel är att vi skulle slippa mycket av lastbilarna som dundrar fram på riksväg 15 i och med att godstransporter till stor del kan gå via järnväg istället.
En annan potential är fler arbetstillfällen i Osby. En utbyggnad av industrispåren i Osbys nordöstra industriområde är på gång och är tänkt att locka fler järnvägsberoende industriföretag till Osby. Med Sydostlänken blir transportmöjligheterna än större och Osby mer attraktivt för denna typ av företag, tror Marika Bjerstedt Hansen.
Det finns även en möjlighet att använda länken till persontrafik med station i bland annat Lönsboda. 250 miljoner kronor skulle merkostnaden bli för persontrafik och för den pengen skulle pendling från och till bland annat Lönsboda underlättas väsentligt.
– Det finns förhoppningar om persontrafik. Först ska Sydostlänken in i planen och nästa steg blir sedan vad som ska ingå. Någon gång i framtiden hoppas vi att Lönsboda ska få sin station.