Genom en ny app ska besökaren kunna få en mer komplett upplevelse vid ett besök på Gylsboda friluftsmuseum. Det hoppas utvecklaren av appen, David Szemenkar.
Befintligt historiskt material kryddat med anekdoter och livsöden.
Genom en ny app ska besökaren kunna få en mer komplett upplevelse vid ett besök på Gylsboda friluftsmuseum. Det hoppas utvecklaren av appen, David Szemenkar.
Att orientera sig i området och hitta skyltar är inte alltid så enkelt. Dessutom finns det så mycket mer att berätta än det som länsstyrelsens skyltar innehåller.
Ungefär så resonerade David Szemenkar när idén om en app föddes.
En app som kan användas som såväl vandringsguide som historieberättare.
– Genom den app som jag utvecklar kan man se vilka platser och byggnader som är intressanta. Man kan även läsa om dem.
David Szemenkar går just nu på yrkeshögskolan i Malmö, där han lär sig apputveckling på mobila plattformar. Han har i samband med detta även startat ett företag, Appkompaniet.
Underlaget till appen är delvis hämtat från de befintliga skyltar kring friluftsmuseet som togs fram av Gylsbodagruppen tillsammans med relativt nybildade föreningen Sliperiet Gylsboda.
– Jag tror att en app kan skapa förhöjd attraktionskraft kring en intressant bygd med en intressant historia som tål att berättas, säger han.
David Szemenkar har dammsugit biblioteket i Hässleholm på material som rör platsen, samt tagit information från böcker han läst under åren, bland annat av Santos Ousbäck.
– Jag hoppas att viljan och lusten att åka dit ökar om man får ta del av fler berättelser och anekdoter från stenbrytningstiden.
David Szemenkar beskriver sig själv som tidigt historieintresserad.
– Ett generellt intresse som övergått till nyfikenhet på små intressanta livsberättelser och vanliga människors öden.
Appen är tänkt som en tillfällig och väldigt nischad produkt på mobilen. Man ska kunna ladda ner den för det specifika besöket och sedan kunna ta bort den igen, om man inte tror sig använda den i närtid igen.
Med hjälp av appen ska man kunna läsa in så kallade QR-koder på skyltarna som finns fysiskt utplacerade och genom dessa koder få tillgång till de anekdoter, berättelser och historiska material som annars inte är synligt för blotta ögat på platsen.
Appen släpps för iPhone och iPad i början på april. Användare med Android-enheter får vänta några månader till.