Kommunen har beslutat att ge socialsekreterare på barn- och familjeenheten ett lönetillägg på 3 000 kronor i månaden.
– Vi vet att det är ett krävande arbete när barn och unga människor över huvud taget är inblandade, säger Daniel Landin (S), ordförande i barn- och skolnämnden.
Brist på socionomer och en kamp med bemanningsföretag och andra kommuner om de som finns på marknaden gör att Osby kommun nu väljer att höja lönen för åtta socialsekreterare på barn- och familjenheten.
– Det har förts en diskussion under en längre tid om hur svårt det är att rekrytera och vi ska komma tillrätta med det. Bemanningsföretag plockar många utredare och man slåss kommuner emellan också, säger Carina Alpar, enhetschef på Barn- och familjeenheten.
De åtta socialsekreterarna, sex utredare och två första socialsekreterare, har haft en lön på ungefär mellan 29 000 och 33 000 kronor, för 1:e socialsekreterare är det dock något högre. Lönetillägget ger ett tillskott på 3 000 kronor i månadslön för den som jobbar heltid.
– De betraktas allmänt som de tuffaste tjänsterna, säger Carina Alpar, enhetschef på Barn- och familjeenheten.
Förutom bättre lön har kommunen även agerat för att underlätta den administrativa bördan. Tidigare i år anställdes en 1:e socialsekreterare och en ny socialadministratör för att hjälpa till med dokumentering, vilket utgör en stor del av en socionoms vardag.
Daniel Landin (S), ordförande i barn- och skolnämnden, är också nöjd.
– Det handlar om att behålla kompetensen och minska personalomsättningen. Under en längre tid har vi haft en stor personalomsättning och vi vet att det är ett krävande arbete när barn och unga människor över huvud taget är inblandade, säger Daniel Landin.
Någon höjning för övriga socialsekreterare är dock inte aktuell i dagsläget.
– Det är inget som det har pratats om. Men jag ser gärna att socialsekreterare överlag fortsätter ha en gynnsam löneutveckling, säger Daniel Landin.