
När babblarna kom till byn var det glädje i gymnastiksalen Blå hallen vid Glimåkra folkhögskola. Över 200 barn med föräldrar satt på helspänn och hängde med i musikalen.
– Vi vill bjuda tillbaka för att ni köpt grejer på våra barnloppisar, öppnade Annika Persson, från byalaget Glimåkra utveckling. Det här är vårt sätt att säga tack.
Chanelle Lundberg från Glimåkra är fem år och spänd på att se Babblarna, som hon sett på barnkanalen. Lika taggad är Valter Christjansen från Svarte. Han får köpa Bibbi, den gula Babblaren.
Många sitter på golvet och det är stimmigt.
Så kommer robotflickan Klonk in och ungarna är med på noterna. Att fånga upp barn är svårt men här är det inga problem. Koncentrationen lyser. Klonk är en nyskriven roll i musikalen om det populära barnprogrammet Babblarna, som är skapat av Annelie Tisell.
– Modellen har utvecklats ur Karlstadmodellen, berättar Sara Scott, när vi hinner prata lite innan föreställningen börjar. Den vänder sig till små barn och stimulerar språkutvecklingen och har visat sig fungera väl för barn med speciella behov. Färg och form i kombination med sång snappas lätt upp av bebisar och små barn.
De flesta barnen är under två år men även femåringar gillar Babblarna – Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo. Föreställningen förstärks också med TSS, tecken som stöd. Det handlar om igenkänning och interaktion, ett koncept som visar sig slå bra. De är nu fullbokade fram till september i år.
Sara Scott, Magnus Sjögren och Emma Rickfjord jobbar med Babblarna på heltid. De reser runt och ger föreställningar runt om i landet; på Folkets hus, i folkparker, på teaterscener och i gymnastikhallar. De kör, riggar, spelar, river och gör allt själva. Manus och regi står My Blomkvist Ohlsberg för.
Efter en dryg halvtimme har alla babblarna kommit iväg till tivolit och de nöjda barnen ringlar ut från sporthallen.