
– Vi bedriver god verksamhet och har gott rykte, säger Stina Nilsson, ordförande i Osby Brukshundklubb. Så fira ska vi.
Det är den 30 maj som klubben fyller 100 år. Det kommer förstås uppmärksammas nationellt. Men i Osby har styrelsen i den lokala brukshundklubben planer på att eventuellt anordna en så kallad clinic-helg med inbjuden specialtränare.
– Kanske kommer vi göra detta i samband med födelsedagen, säger Stina Nilsson, ordförande i Osby brukshundklubb, men mer detaljerade planer kommer vi dra upp efter årsmötet i februari.
Under en clinic bjuds medlemmarna in, med eller utan hund, för att under ett specialtillfälle drillas av en utomstående instruktör och lära sig mer om till exempel rallylydnad eller agility.
Svenska Brukshundklubben, SBK, var från början en organisation för att utbilda brukshundar till försvaret i att spåra, söka, skydda och rapportera. De vanligast raserna var schäfer, rottweiler, dobermann, collie med flera andra, Men under årens lopp har inriktningen förändrats en hel del.
– Framför allt på 70-talet såg vi att lite andra raser kom in i bilden och nu har vi inte så många bruksraser längre som anmäler sig till våra kurser, säger Jeanette Hansson, instruktör.
Många hundraser har sina egna rasklubbar, där inriktningen på träning är specifik för just den rasen.
De berättar att nya träningsmöjligheter dyker upp, alla vill inte tävla med sina hundar, men det finns så mycket annat man kan göra.
Agility har funnits i många år nu. Rallylydnad är en variant, parkour med hund en annan och nose work en tredje.
Under våren ska Pia Åberg i Osby Brukshundklubb hålla i tre träffar med parkour. Det går till ungefär som för män-niskor, man använder det som finns i naturen som stubbar och stenar för att stärka hundens balans och självförtroende.
– Det viktigaste är att man har roligt med sin hund, säger Jeanette Hansson, som har fem collier, som hon tävlar i rallylydnad med.
Rallylydnad är en tävlingsgren där samförståndet mellan hund och förare bedöms. Man ska utföra vissa moment enligt en bana och föraren ska förklara för hunden vad den ska göra.
– Att aktivera sin hund är viktigt, den behöver hjärngympa precis som vi människor för att må bra, säger Stina.
Osby Brukshundklubb erbjuder under våren en valpkurs, som börjar i slutet av februari, under ledning av Agneta Svantesson, instruktör. Hon håller också en fortsättningskurs för dem som gått valpkurs tidigare.
– Att ha valpkurs är kul och positivt, säger hon. Valparna tycker också det är jättekul. Det är också roligt att vi får små hundraser på kurserna. Vi hade till exempel en chihuahua på en kurs i höstas och det är viktigt att även små hundar uppfostras.
Som så många andra ideella föreningar har brukshundklubben i Osby svårt att rekrytera ungdomar. Ungdomssektionen ligger för närvarande nere.
Men Stina Nilsson, Jeanette Hansson och Agneta Svantesson ser positivt på framtiden. Allt fler skaffar hund och allt fler inser att det är kul att göra något tillsammans med vovven.