
– Nu presenterar vi fas två i migrationspolitiken, det sa migrationsminister Heléne Fritzon, när hon besökte Osby på fredagen. Vid vårt regeringssammanträde i Linköping i går, torsdag, presenterade statsministern en satsning på 2,2 miljarder årligen för att bryta segregationen och minska klyftorna.
– Vi hade ett regeringssammanträde i Linköping och där presenterade statsministern att 2,2 miljarder årligen, är möjliga för ett antal kommuner att söka. Det handlar om kommuner som har områden som är mer utsatta än andra med hög arbetslöshet, man har ett lågt valdeltagande och ofta låg utbildningsbakgrund. (Ej Osby och Östra Göinge, red:s anm.)
Statsminister Stefan Löfven sa i en intervju i Dagens Nyheter den 15 mars att han vill underlätta för en ny block-överskridande uppgörelse om migrationspolitiken. Både allianser och regeringspartierna har sagt att de vill se en sådan efter valet. Han sa att regeringen ärvt en migrationspolitik som inte var hållbar, och han är självkritisk när det gäller hans eget partis ansvar under oppositionstiden.
Hur ser du på en blocköverskridande överenskommelse om integrationspolitiken?
– Regeringen har en överenskommelse med de borgerliga partierna, den så kallade migrationsöverenskommelsen, och den ligger fast. Men sedan har vi en valrörelse i Sverige, olika partier har gett uttryck för hur man ser på migrationspolitiken.
– Både jag och statsministern har sagt att generellt sätt så välkomnar vi så breda överenskommelser som möjligt. Så regeringen har gjort flera stora överenskommelser inom ett antal viktiga ansvarsområden, också migration.
– Nu går vi in i nästa fas, och jag hoppas på mer samarbete. Jag tycker det är viktigt att det finns en samsyn kring hur vi ser på migrationspolitiken, men sen är det valrörelse och moderaterna har ju börjat ifrågasätta asylrätten till exempel. Vi vet inte riktigt vad det står för, man har inte riktigt visat vad det är man menar, utan det är ett allmänt ifrågasättande av asylrätten.
– För mig som ansvarig minister är det oerhört viktigt att se tre saker som bär migrationspolitiken, det är för det första asylrätten, som är grundläggande, den har vi enligt Genèvekonventionen. Sedan har vi FN:s kvotflyktingsystem där Sverige har höjt sin andel. Det är ett väldigt ordnat och bra system för att säkra att flyktingar i mycket utsatta situationer, det är ofta kvinnor, det är ofta barn, det är familjer, som kommer från krigsländer och där är FN garanten i det systemet.
För det tredje, det är framför allt det som Margot Wallström ansvarar för, stöd och bistånd. Sverige är en väldigt stor och aktiv bidragsgivare ute på plats. Nu finns det partier i Sverige som tycker att man ska välja en av de här tre, eller två av de här tre insatserna. Men för att allt detta ska hålla ihop, och det är det jag ser som migrationsminister, så måste man värna om alla de tre delarna tillsammans.