
– Någonting har blivit rejält fel. Det är fruktansvärt tråkigt för kunden och kundens anhöriga. Så kommentar Kalle Ekebjär, chef för beställningscentral Skånetrafiken, den dramatiska händelsen.
– Det som kommit fram från kundens anhöriga är inte ok. Vi har ett ansvar, chauffören har ett ansvar. Vi får ta reda på vad som gått fel, men för det krävs att kunden kommer in med en anmälan.
Kalle Ekebjär informerar om att det finns tre delar i färdtjänstens utbud. I den generella delen i det tillstånd kunden får ska man få hjälp från bilen till en dörr i markplan och bli hämtad och lämnad där.
För så kallad särskild hjälp krävs tillstånd. Det innebär att chauffören kan ta kunden två våningar upp till exempelvis en lägenhet eller hämta kunden på en avdelning på ett sjukhus.
Dessutom kan man ansöka om färdtjänst hand-i-hand. Då ska chauffören vid ett rent fysiskt möte, alltså från människa till människa, lämna över kunden och se till att någon tar över ansvaret.
– I det här fallet måste vi få kontakt med vår kundtjänst så vi får reda på vad som hänt och varför personen hamnat där han hamnat. Vi får gå in och reda ut vilken förare som haft hand om körningen, om transporten bokats rätt och gå till grunden med vad som skett.