En man frihetsberövades på tisdagen i Osby. Han misstänks vara involverad i brottslighet kopplad till den så kallade ”Ferrarimannens” grova bedrägerier.
Huvudmisstänkt i fallet är en 29-årig man från Karlskrona, som sitter frihetsberövad i Marocko i väntan på att bli utlämnad till Sverige. Den 29-årige misstänkte bedragaren har fått stor uppmärksamhet i media, bland annat sedan hans Ferrari sprängdes utanför hans bostad i höstas.
Bland hans offer ska två hockeyspelare från Karlskrona HK finnas. De lånade ut över en och en halv miljon kronor till mannen med löfte om riklig avkastning, ett löfte som aldrig infriades.
29-åringen flydde utomlands och efterlystes internationellt sedan han häktats i sin frånvaro i november. Han greps i utlandet och väntar alltså nu på att bli utlämnad till Sverige.
På tisdagsmorgonen greps tolv män i åldrarna 25-60 år i ett samordnat tillslag av polisen. De misstänkta personerna frihetsberövades som en del i förundersökningen gällande grova bedrägerier med 29-åringen som huvudmisstänkt.
– Förundersökningen har efter ett omfattande utredningsarbete avancerat så långt att tolv personer frihetsberövats under tisdagen och delgivits olika brottsmisstankar. Brottsrubriceringar på de som frihetsberövats under tisdagen är grovt bedrägeri, grovt penningtvättsbrott samt penningtvättsbrott, förklarar förundersökningsledare kammaråklagare Kjell Janneson.
De misstänkta personerna är fortsatt anhållna efter förhör. De ska vara involverade i de grova bedrägerierna eller ha tagit del av pengarna från brotten.
De frihetsberövades på följande orter: Malmö, Karlshamn, Karlskrona, Ronneby, Göteborg, Jönköping och – Osby.
En av männen som frihetsberövades greps i Osby på tisdagen.
Den 29-årige ”Ferrarimannen” är misstänkt för 96 grova bedrägerier. Polisen känner för närvarande till 100 målsägande från olika delar av Sverige och totalt har dessa lurats på minst 85 miljoner kronor genom investeringsbedrägerier.
– Han har förmått människor att investera i olika projekt, säger Robert Loeffel på polisen.
– Det är viktigt att alltid skydda sin identitet, köpa och sälja säkert på internet och ta reda på vem det är man gör affärer med och då helst ha en personlig kontakt. Den som ändå blir drabbad ska alltid polisanmäla, säger Petra Stenkula, chef för regionala utredningsenheten i region Syd.