
– Vi har sagt i två-tre år att det måste till en attitydförändring, säger Ericsson.
I onsdagens Norra Skåne rapporterades om att företagsklimatet i Osby får lågt betyg.
– Den som inte är bekymrad över betyget har inte insett att något måste göras, säger Ericsson.
– De flesta kommuner har allt bättre företagsklimat – i Osby kommun tappar man kraftigt. Från att ha legat i topp har Osby tappat kraftigt.
Ericsson pekar på ett antal olika anledningar till näringslivets missnöje med kommunen.
– Ja, det har varit en del ärenden, säger han och lyfter fram:
o Beslutet att säga upp näringslivscentrum och flytta in näringslivsstrategen till kommunhuset. Detta har enligt Osby Näringsliv minskat tillgängligheten för företagarna.
o Centrumplanen. Företagarna har, som Norra Skåne rapporterat, tryckt på att det inte får bli svårare för potentiella kunder att ta bilen in till Osby och näringslivets representanter kände inte att deras synpunkter i samband med centrumplanen togs på tillräckligt stort allvar.
o Upphandlingarna. Även detta har Norra Skåne rapporterat om i flera artiklar. Upphandlingarna gällande två förskolor och ett LSS-boende har kritiserats kraftigt. Lokala företag har ”stängts ute”, enligt kritiken.
Det är dock inte bara de uppmärksammade turerna kring upphandlingar och centrumplan som ligger bakom det låga betyget, menar Ericsson:
– Vi upplever att det är svårt att diskutera för- och nackdelar i sakfrågor. Det går ofta prestige i saker. Har de lagt ett förslag så är det det som gäller och de lyssnar inte på våra synpunkter.
– Det är en attitydfråga. Kommunledningen måste förstå hur företagen tänker. Där får vi vara lite självkritiska också, vi har försökt att förklara detta för kommunledningen i tre år men inte lyckats.
Ericsson lyfter fram Markaryd med kommunalrådet Bengt Germundsson (KD) som ett föredöme på området. Germundsson var tidigare i år inbjuden av Osby Näringsliv för att hålla föredrag om vikten av ett bra företagsklimat och han tryckte då på att man bör sätta upp samarbetsavtal, formulera gemensamma mål och jobba med attityder. Ett fungerande näringsliv är grunden för en blomstrande kommun, påpekade han.
– Tillväxt i industrin och produktion genererar pengar till den offentliga sektorn. Vi måste börja i rätt ände och förstå att allt hänger ihop innan vi börjar tala om skola, vård och omsorg, sa Germundsson i Norra Skåne.
Det är budskap som Ericsson hade velat höra från Osbys kommunledning.
– Utan framgångsrika företag – ingen välfärd att fördela. Det är ett kraftfullt och tydligt budskap. Och man måste börja i toppen, det måste komma från kommunledningen. Men här i Osby har jag inte hört det.
Ericsson vill dock lyfta fram att det finns positiva bitar i Osby.
– Bygglov, byggnadsinspektörerna. Där är attityden väldigt lösningsorienterad. Och initiativet att starta frukostmöten är bra, säger Ericsson.