Hur många tjänster som dras in är i dagsläget oklart. Klart är däremot att det blir fler barn i förskoleavdelningarna, de ökar från i dag 17 till 18 barn per grupp.
Vid nämndens sammanträde i tisdags gav den förvaltningen i uppdrag att genomföra en rad åtgärder:
o Minska antalet resurspedagoger inom förskolan.
o Avveckla pedagogisk omsorg i Osby tätort.
o Öka barnantalet på förskoleavdelningar till 18 barn/avdelning (i snitt).
o Inte utöka med en fjärde förskoleavdelning i Killeberg under hösten 2018.
o Minska antalet förskoleavdelningar i Osby tätort.
o Minska antalet pedagoger på grundsärskolan på Parkskolan.
o Fortsätta arbetet med att anpassa antalet elevassistenter inom grundskolan.
o Minska med 1,0 tjänst inom den centrala elevhälsan.
Nämnden var enig om att alla dessa poster ska genomföras förutom en – avveckla pedagogisk omsorg i Osby tätort, det är vad vi i dagligt tal kallar privata dagmammor.
– Vi behöver mer information om detta, säger barn- och skolnämndens ordförande Daniel Landin (S). Den pedagogiska omsorgen är sårbar, ju färre man är ju större problem kan det bli, vid exempelvis sjukdom.
För tillfället arbetar två personer som privata dagmammor i Osby kommun. Daniel Landin säger att nämnden vill utreda mer för att kunna fatta beslut om den pedagogiska omsorgen ska avvecklas.
– Om antalet barn som har privat dagmamma totalt motsvarar ungefär en förskoleavdelning, så kostar en förskoleavdelning mer att driva, därför vill vi räkna på detta och skaffa mer information.
Barn- och skolnämnden vill också ge förvaltningen i uppdrag att titta lite på belastningen av förskoleavdelningarna och eventuellt förskjuta belastningen lite, så det inte behöver finnas 18 barn på avdelningen hela tiden.
Alliansen och Sverigedemokraterna ville ge förvaltningen i uppdrag att räkna på vad kommunen skulle tjäna på att lägga ner Visseltoftaskolan, avveckla högstadiet i Lönsboda samt den frivilliga delen i den kommunala musikskolan.
– Jag tycker det är onödigt att utreda något som vi redan har koll på och som vi vet ändå inte kommer att ske, säger Daniel Landin. Bara häromveckan tog kommunstyrelsen beslut om att inte gå vidare med frågan.
Det blev votering i frågan och den slutade i fem röster mot fem och då var ordförandens röst utslagsgivande. Nämndens beslut blev att inte vidare utreda frågan men det noterades att beslutet togs i oenighet.