
Läckor i vattenledningsnäten och brist på regn har gjort att vattentillgången i Osby och Östra Göinge kommun är försämrad. En vattenläcka på fel ställe kan enligt vattenbolaget ställa till det rejält.
– Medborgarna som är anslutna till det kommunala dricksvattennätet behöver inte vara oroliga i dagsläget, men det förutsätter att vi samarbetar för att klara av det här tillsammans, säger Per Fremark, VD på Skåne Blekinge Vattentjänst, SBVT.
Även om SBVT i nuläget har situationen med vattenbristen under kontroll så kan det alltid ske saker.
– Det kan räcka med en vattenläcka på fel ställe så kan det snabbt förändras, säger Per Fremark.
Lönsboda, Osby och Killeberg är bara några exempel på där det blev en läcka i en vattenledningunder våren.
Förra månaden gick Osby och Östra Göinge kommun ut med att det råder bevattningsförbud i kommunerna.
Det innebär att det kommunala dricksvattnet inte får användas till bevattning, till exempel att fylla pooler eller annat som kräver stora mängder vatten. Detta bevattningsförbud gäller fortfarande, och kommer att gälla så länge det varma sommarvädret håller sig framme.
– Det är en fantastisk sommar, men den ger verkligen inte upphov till gynnsamma förhållande för tillgången till vatten, säger Per Fremark.
SBVT ägs av Osby, Östra Göinge, Bromölla och Olofström och arbetar med vattenförsörjning och avloppshantering i kommunerna.
Per Fremark berättar att han är stolt över ägarkommunnernas sätt att arbeta och att de föredömligt goda exempel på kommuner när det kommer till att ta långsiktigt ansvar för vattenförsörjning och avloppshantering.
– Jag hoppas att andra kommuner som inte kommit lika långt följer efter oss och förstår att vi måste driva mellankommunal verksamhet snabbare och mer beslutsamt. Ensam är inte stark, säger han.
Både Osby och Östra Göinge kommun har antagit den långsiktiga VA-strategin ”det livsviktiga vattnet” som är ett projekt som sträcker sig över 25 år.
– Vi ska gå från ett läge till ett annat. Tyvärr är detta inget quick fix utan det kommer att ta många år innan hela förändringen är gjord, säger Per Fremark.
SBVT utreder fortlöpande möjligheterna att släppa på bevattningsförbudet, men i nuläget är det inte aktuellt.
– Faran är långt ifrån över, man kan ju bara titta upp mot himlen nu. Det finns inga prognoser som säger att det skulle bli så pass mycket nederbörd som vi behöver, säger Per Fremark. Bevattningsförbudet i kommunerna har följts på ett bra sätt, menar Fremark.
– Vi är väldigt tacksamma för att våra medborgare har tagit och fortsätter att ta ett kollektivt ansvar genom att ta bevattningsförbudet på allvar, för det behövs verkligen, säger Per Fremark.