
Tydinge Kallsjöns fiskevårdsförening har fått napp. Flera bidrag gör att de kan klippa vass, bekämpa sprängört och anlägga en ”gäddfabrik” i Kallsjön.
Det kan inte bli mer högsommar än vad som erbjuds vid badplatsen i Kallsjön. En frisk fläkt i skuggan, barn som badar, stekande sol, blå himmel och ljudet av en motorbåt.
Vid närmare anblick rör det sig om en vassklippare med Ronny Paulsson vid rodret. Han jobbar på Naturvårdsingenjörerna AB i Hässleholm och är anlitad av fiskevårdsföreningen.
Under en och en halv dag klipper han vass i Kallsjön. Sedan ska han fortsätta och göra samma sak i Tydingesjön i ungefär tre dagar.
Lars-Inge Björklund, som lekt och bott vid sjön sedan åttaårsåldern, är fisketillsyningsman i Tydinge Kallsjöns FVO och sitter med i styrelsen. Han minns när han gick i simskolan och hur tombolan snurrade vid badplatsen när han var liten, glasskiosken var öppen och det kastades dessutom pil.
– Då var det byafest, säger han.
Men nu är det full aktivitet igen kring den lilla badplatsen, som drar fler och fler besökare när badet i Finjasjön är utdömt. Omklädningsrummen är nyrenoverade och kanske blir det glassförsäljning på nytt?
Lars-Inge Björklund och Susanne Hansson, som är sekreterare i föreningen, berättar om planerna. De har sökt pengar på flera olika håll och fått positivt gensvar från i stort sett alla de sökt hos, förutom Östra Göinge kommun. Hässleholms kommun har bidragit med 30 000 kronor, Almåns mellersta FVO med 7 500 kronor, sportfiskarna med 20 000 kronor och ABU Garcia fiskevårdsfond med dryga 20 000 kronor.
Dessutom har Tydinge Kallsjöns FVO bidragit med 25 000 kronor. För alla dessa pengar ska de försöka bekämpa sprängörten och klippa vassen i båda sjöarna samt anlägga en ”gäddfabrik” i en liten vik som på en gammal karta kallas Tvättastället.
Kallsjön har länge varit övergödd med en näringshalt som ökat.
– Men nu är det stopp med det, säger Lars-Inge Björklund, och vi har fått bättre vattenkvalitet.
Han berättar att förr i tiden gick korna och betade ända ner till sjön och de åt upp vassen och det röjdes även för hand. Idag behövs nu vassen tas bort maskinellt för att sjön inte ska växa igen. Senast detta gjordes var 1991.
Arbetet är noga förberett och föreningen hade tre studiecirklar under vintern, berättar Susanne Hansson.
– De handlade om sjöns historia, vattenkvalitet i nuläget och i framtiden.
Agne Andersson, kommunekolog i Osby, har varit behjälplig och på föreningens årsmöte fick förslaget om vassklippning bifall.
Där togs även beslut om att inrätta en så kallad gäddfabrik. En ansökan har gått iväg till länsstyrelsen och man väntar på att få tillstånd.
– När jag var liten fanns det mängder av gäddor vid Tvättastället, berättar Lars-Inge Björklund. Då fiskade man till hushållet och korna höll strandlinjen öppen. Nu ser vi att mängden braxen och sutare ökar och det behövs en rovfisk för att hålla balansen.
Meningen är att man ska gräva ut den igenvuxna viken, så att vattnet, när det stiger på våren, kommer in och gör det möjligt för gäddorna att leka. Med åtgärden önskar föreningen återskapa en grund gräsbevuxen botten som översvämmas på våren och fungerar som ”gäddfabrik”.
Rotfilm och sediment ska tas bort till ett djup av 25-30 centimeter på en yta av 2 500 kvadratmeter. Om detta har föreningen spånat länge.
– Det är ytterst lämpligt att göra detta nu när viken är torrlagd, säger Lars-Inge Björklund.
Som Norra Skåne skrivit om tidigare har den giftiga växten sprängört uppdagats vid Kallsjön och Tydingesjön i sommar. Vi upptäcker några exemplar i strandkanten som Susanne Hansson ber Ronny Paulsson ta upp.
– Förhoppningsvis har alla markägare plockat upp sprängörten, säger Susanne Hansson, och visar en bild på en markägares arbete. Alla markägare har ålagts att hålla efter sprängörten, plocka upp allt de ser längs våra stränder och hålla koll.
Susanne Hansson ska sedan samla in alla uppgifter om hur arbetet gått med detta.
– Den här vassklippningen är också ett sätt att bekämpa sprängörten, säger hon.
Vassklipparen tuffar på och Ronny Paulsson lämpar all vass i en stor hög på stranden. Hade det inte funnits giftig sprängört i den hade den blivit en bra komplement till den bristande varan djurfoder.