
Steg kan dock ha tagits mot att arrangera ett legalt race i framtiden, även om polisen inte beviljade tillstånd.
Illegala streetrace i Osby har varit en lång följetong. Nästa streetrace hade arrangörerna för avsikt att genomföra på lördag, men på torsdagseftermiddagen meddelades att de ställer in.
– Vi har fattat beslut om att ställa in evenemanget på grund av brandrisken och den ihållande värmen, säger en av arrangörerna, som vill vara anonym, och tillägger:
– Ett väldigt tufft beslut, men vi måste tänka på den större bilden. Det brinner tillräckligt i vårt land.
Inget evenemang till helgen alltså. Samtidigt har upptakten varit annorlunda jämfört med tidigare streetrace. För första gången har arrangörerna ansökt om tillstånd hos polisen för att få lov att köra legalt.
I ansökan redogjordes bland annat för hur och var tävlingen skulle arrangeras samt hur arbetet med säkerheten såg ut.
På torsdagen meddelade polisen att de inte beviljade tillstånd för evenemanget, men öppnade samtidigt för en fortsatt diskussion i framtiden genom att skriva följande i sitt yttrande:
”Med en längre framförhållning så att polisen hinner utföra de kontrollåtgärder som åligger polisen samt samverka med arrangören och övriga aktörer så kan det finnas förutsättningar för att ett tillstånd ska kunna beviljas”.
Dessutom beskriver polisen ansökan som ”väl genomarbetad och genomtänkt”.
Trots att tillståndet inte beviljades ser arrangörerna positivt på framtiden.
– Det är första gången vi ansökt så det krävde en hel del efterforskning. Vi har fått väldigt bra hjälp och respons från både kommunen och polisen, säger arrangören.
Pär Cederholm är lokalpolisområdeschef i Hässleholm och den som hanterat frågan. När tidningen når honom på torsdagseftermiddagen känner han inte till arrangörernas beslut att ställa in.
– Det är jättebra ju! Ett klokt beslut utifrån brandrisken, utbrister Pär Cederholm när han får reda på det.
Vidare bekräftar han att ansökan inte inkom till honom mer än för någon dag sedan och att tiden därmed var för knapp, eftersom regelverket är komplext och parametrarna många att ta hänsyn till.
– Jag ser det så här: Vi har så smått påbörjat en slags dialog med arrangören. De kör olagligt och vill se om det går att få en laglig lösning. De har ett intresse för det här och har man ett intresse för något är det positivt. Men vi har inte hunnit med det riktigt, tidsramen var för kort för att säkerställa säkerheten för både omgivningen och de själva, säger Cederholm.
Ska ert svar tolkas som en öppning för ett framtida tillstånd?
– Det är en öppning från vår sida. Vi säger inte att ”det får ni aldrig”. Vi vill gärna ha dialog med arrangör, räddningstjänst och kommun.
Även Osby kommun och räddningstjänsten hann yttra sig i frågan innan beskedet om att tävlingen ställs in togs.
Den tillförordnade samhällsbyggnadschefen Anders Edwall skriver att de i grunden är positiva till ett dylikt arrangemang under förutsättning att följande punkter efterlevs:
Få tillstånd från polisen.
Uppfylla räddningstjänstens direktiv och anvisningar.
Få godkännande av samtliga berörda fastighetsägare.
Området städas efteråt.
Bekostnad av eventuella markskador.
– Vi ställer oss positiva till att man genomför något sådant här under ordnade former. Arrangörerna har lyssnat och tagit säkerhetsaspekten i beaktande, både för deltagare, arrangören själv och allmänheten. Vi kör samma yttrande nästa gång, säger Anders Edwall och betonar:
– Tillstånd från fastighetsägarna runtomkring är viktigt.
Räddningstjänsten betonar i sin tur vikten av tydliga rutiner, instruktioner och riktlinjer för vad som ska göras om larm eller olyckor uppstår i eller kring området.
Något nytt streetracedatum är inte känt i nuläget.