Det kan då bli aktuellt att fastställa en datum då man inte längre får använda lokalerna.
Enligt det yttrande som inkommit från Labmedicin i Skåne bör Trulsagårdens lokaler inte användas i nuvarande skick efter sommaren.
Enligt de prover som tagits i lokalerna finns det en onormal förekomst av mögelsvamp i ytterväggar samt i ett par innerväggar. Det är däremot oklart om dessa skador härrör från tidigare fuktpåverkan eller om de har uppkommit på senare tid.
Labmedicin menar också att den aktuella byggkonstruktionen där syllarna i både ytter- och inneväggar är ingjutna i fastighetens betongplatta utgör en extra risk för fuktskador.
Det visar sig också att byggnaden som tidigare mögelsanerats har ett för lågt tilluftsflöde i ventilationssystemet. Problemet har uppmärksammats vid kontroller både 2011 och 2015. Anledningen till att flödena är låga ska bero på att ventilationsbullret annars blir för högt.
Under nätter och helger är ventilationen dessutom inställd på lågfart.
På grund av både ventilations- och bullerproblem bör enligt Labmedicin byggnaden inte användas till hösten om inte en rad åtgärder vidtas.
För närvarande finns fyra förskoleavdelningar på Trulsagården varav två är placerade i paviljonger intill förskolan.
Frågan är vad som nu kommer att hända.
– Vi kommer att ha färre barn till hösten, berättar Mia Johansson som är verksamhetsområdeschef för barn och skola. Då kanske det räcker med tre avdelningar. Vi får se om det finns någon del av byggnaden som går att använda under tiden som problemen åtgärdas.
Hon förklarar också att det besked som man på förskolan fått är att det inte ska vara någon överhängande fara att vistas i lokalerna ytterligare några månader.
I yttrandet från Labmedicin i Lund framgår även vilka åtgärder som bör vidtas för att förskolan utan fara åter ska kunna tas i bruk.
Förutom att ombesörja ventilation och buller bör fukt- och mögelangripet material tas bort och den bristande byggkonstruktionen åtgärdas.