
Till sommaren kan Osby Bowlingcenter tvingas lägga ner verksamheten i byn.
Osby Bowlingcenter har ett driftavtal med Osby kommun. Avtalet innebär att kommunen hyr lokalen och sedan låter Osby bowlingcenter få hyra till en lägre kostnad mot att de sköter banorna och maskinerna, som tillhör kommunen.
Richard Landén, som driver Osby bowlingcenter tillsammans med Jim Lindstrand, säger att det är vanligt att driva en bowlinghall i samarbete med kommunen på det här sättet och duon har ett liknande avtal med Östra Göinge kommun gällande deras verksamhet i Knislinge.
Med subventionerad hyra betalar Osby bowlingcenter idag 27 000 kronor i månaden. Nu vill dock kommunen dra sig ur samarbetet.
– De vill att vi hyr direkt från fastighetsägaren eftersom man inte får subventionera ett privat bolag. Men enligt mig är det skillnad på att subventionera och ha ett driftavtal, säger Richard Landén.
– Skulle de själva ha anställda och driva det hade kostnaden blivit markant högre, menar Landén.
Han berättar att hyreskostnaden för Osby bowlingcenter successivt kommer att höjas med start den 1 juli nästa år och till slut landa på 57 000 kronor i månaden inom två år.
Det innebär enligt Landén att Osby bowlingcenter tvingas säga upp avtalet redan till årsskiftet och lägga ner verksamheten till sommaren.
– Ja, annars går vi i konkurs till hösten år 2019 med de här kostnaderna, säger han.
Vad hoppas du ska hända?
– Vår förhoppning är att vi kan omförhandla avtalet och mötas på halva vägen.
Om parterna inte hittar en lösning måste Osby bowlingcenter leta nya lokaler – i Osby. I så fall kan de ta med sig banor och maskiner. Men det är inte ett alternativ att flytta verksamheten till en annan kommun.
– Nej, det är många som tycker vi ska flytta till Älmhult, men hittar vi inte lokal i Osby kommer kommunen att troligtvis sälja banor och maskiner. Att hitta en arrendator som tar en hyra på 57 000 finns inte. Det är samma hyra som i en storstad, säger Landén.
Går det att hitta nya lokaler i Osby?
– Nej, det är nog ingen stor möjlighet.
Och Landén poängterar att de helst vill vara kvar i Osby – i samma lokaler som nu.
– Vi har ju verkligen gjort den resan som kommunen hoppades på när vi tog över 2012, vi har byggt upp det här till något mer än bara en bowlinghall. Det har blivit en mötesplats, med bland annat discobowlingen som blivit en attraktion. Vi drar mycket folk och bidrar till att det händer något i Osby.
Att börja om och bygga upp verksamheten i ny lokal lockar inte.
– En flytt skulle vara väldigt omständlig och kosta miljonbelopp. Vi har redan gjort den resan, och vet att den är väldigt tuff. Det kräver mycket arbete och det sliter mentalt, säger Landén.
Tre föreningar som har sin verksamhet i bowlinghallen – BK Kul (för personer med funktionsnedsättning), Osby BS och Osby PBS (för pensionärer) – samt den vilande föreningen Team Osby har på Facebook startat sidan ”Rädda bowlinghallen i Osby” som redan har fått stort genomslag.