
– Det är tågtrafiken som avgör, säger Benny Nilsson själv.
Han är lång och välklädd och har säkert mycket spring i benen, det vill säga många kilometer, gissar jag. Och det stämmer.
– Jag är inte så vältränad nu som för 5-6 år sedan, då jag sprang Göteborgsvarvet och halva Broloppet, eftersom vi sprang i lag.
Nu blir det en löprunda ibland, och spinning.
– Man måste aktivera sig när man har ett sådant här jobb.
För många är Benny Nilssons ansikte inte känt. Han är en doldis som har fingrarna med i det mesta som rör kommunstyrelsen. Kommundirektören Petra Gummesson är hans chef och de jobbar tätt tillsammans. Han har också nästan daglig kontakt med Niklas Larsson (C) och Marika Bjerstedt Hansen (S).
Att agera lite i bakgrunden är något han gillar.
– Jag är inte alls som Edward Persson, som ville ha allt ljus på sig.
Benny Nilsson har släkt bland brottarna i Vinslöv, på sin pappas sida, och även familjeband i Kristianstad, på sin mammas sida.
Han har vuxit upp i Malmö med tidningen Arbetet som husorgan. Efter att ha utbildat sig till jurist har han jobbat på flera ställen i södra Sverige.
När han fick arbete med fiskal tjänstgöring i Jönköping flyttade familjen dit. 1988 lockades han av ett arbete som bankjurist, på dåvarande Sparbanken i Hässleholm, och då gick flyttlasset dit.
Men det jobbet var inte alls som Benny Nilsson hade fått besked om, så han blev inte långvarig där.
– Jag ville inte efter fem års utbildning och flera års yrkeserfarenhet arbeta som begravningsjurist, säger han. Men det blev lite revolution på banken och till slut insåg jag att det var bäst att sluta.
Flyttlasset gick då till Lomma, och efter det har flyttkartongerna stått tomma.
Att bosätta sig i Osby, när han fick jobb på kommunen här, har aldrig varit ett alternativ.
– Det ska mycket till innan man rycker upp hela familjen och lämnar kompisar och släkt, så jag har aldrig haft en tanke på att flytta.
Innan han fick anställning på Osby kommun var han kommunjurist och kanslichef på Landskrona kommun i 13 år. Några år arbetade han i Höörs kommun och han har även jobbat som upphandlare inom Banverket, som sedan bytte namn till Trafikverket.
Under de fyra år han arbetat inom Osby kommun har han trivts väldigt bra.
– Arbetskamraterna är det som jag kommer sakna mest, säger han.
Däremot kommer han inte sakna fyra års pendlande och arbetsdagar på 12-13 timmar.
– Det var när tågtidtabellen ändrades i december 2018 som jag fick nog, berättar han. Bägaren rann över. Att sitta och vänta 15 minuter i Hässleholm är värdelöst.
Han gillar inte heller att livet styrs av tågtider och att det inte går att flexa med arbetstiden.
Så han sökte jobb i Malmö och hela processen gick mycket fort. Han kommer från och med den 1 april i år arbeta som enhetschef för fastighets- och gatukontoret i Malmö stad.
– Det jobbet kommer ge större möjligheter och det blir nu en helt annan känsla att kunna samåka med min fru, ta buss eller köra själv.
– Jag trivs med medarbetarna och politiken i Osby kommun, men jag måste tänka på mig själv. Jag fyller 60 år om en vecka och skulle något förändras var det dags att göra något nu.