Samtidigt sträcker de ut en hjälpande hand och föreslår samverkan om bemanning och lokaler mellan skola och näringsliv.
Skolan i kommunen är ett hett debattämne just nu, inte minst i Lönsboda. En fullmäktigeberedning utreder för tillfället hur kommunens skola i framtiden ska organiseras och ett av de tre spår som politikerna jobbar efter oroar Lönsbodaborna rejält – det handlar om en eventuell nedläggning av ortens högstadium.
Nu har 18 Lönsbodaföretagare – bland andra Mats Svensson på Protech, Ulf Göstasson på Cejn och Malin Almqvist på Fönsterspecialisten – gemensamt skrivit till kommunpolitikerna för att framföra en uppmaning om att tänka på vilka samhällsekonomiska konsekvenser ett nedlagt högstadium skulle kunna få, konsekvenser som spänner utanför utbildningsförvaltningens ansvarsområden. Det handlar, enligt företagarna, bland annat om svårigheter att rekrytera personal som vill bo på orten och svårigheter att rekrytera personal ur kommande generationer om barnen inte utbildas i lokalsamhället. Även föreningslivet får svårare att fungera om en av föreningarnas viktigaste åldersgrupper går i skola på annan ort. Det finns även risker för dominoeffekter som kan påverka övrig samhällservice i Lönsboda, menar företagarna.
Men Lönsbodaföretagarna kommer med utsträckta händer också. De skriver att de är medvetna om att skolor med få elever kan föra med sig höga kostnader för personal och lokaler men tror samtidigt att det finns flera sätt för näringslivet och kommunen att samarbeta för att bibehålla ett högstadium i Lönsboda.
”Om nya lokaler krävs för skolverksamhet i Lönsboda, kan vi samverka om lokalernas bredare utnyttjande?” frågar de sig i skrivelsen. De funderar också kring om det skulle gå att samverka om personal. ”Vi menar att lärare, eller deras familjer, med bred kompetens också kan vara värdefulla för våra verksamheter” skriver de.
Företagarna vill nu bjuda in representanter för kommunen till ett samråd för att diskutera frågorna vidare.