Att stänga Visseltoftaskolan och avveckla musikskolan anser dock barn- och utbildningsnämnden inte vara rätt väg att gå för att spara fem miljoner kronor.
Barn- och utbildningsnämnden i Osby har fått i uppdrag av kommunfullmäktige att spara pengar för att komma i balans med kommunens ansträngda ekonomi.
Som ett led i besparingsåtgärderna har förvaltningen föreslagit att stänga Visseltoftaskolan och avveckla musikskolan, åtgärder som skulle spara cirka fem miljoner kronor årligen.
Efter längre diskussioner beslutade dock nämnden under sitt sammanträde i tisdags att varken stänga Visseltoftaskolan eller avveckla musikskolan, åtminstone inte just nu.
– Moderaterna yrkade på att förorda en stängning av Visseltoftaskolan. Skolan är svår att försvara ekonomiskt och ännu svårare pedagogiskt. Men vi blev nedröstade, konstaterar barn- och utbildningsnämndens ordförande Lars-Anton Ivarsson (M).
Inte heller förslaget om att avveckla musikskolan föll i nämndens smak.
– Det finns ingen politisk vilja att röra musikskolan. Verksamheten där är bra och uppskattad, säger Lars-Anton Ivarsson (M).
Istället vann ett S-yrkande gehör. Yrkandet innebär att beslutet om eventuella förändringar av skolorna skjuts upp.
Enligt nämndens vice ordförande Daniel Landin (S) är skälen till att beslutet skjuts på framtiden två.
Dels vill man låta förvaltningen undersöka huruvida det kan finnas andra sätt att spara pengar på, dels hoppas nämnden på att statliga satsningar på skolan ska resultera i ett ekonomiskt tillskott.
– Det är tydligt utfäst från statligt håll att det ska komma satsningar och inte minst på skolan. Att redan nu i januari ta drastiska beslut när situationen kan visa sig vara en annan om en månad känns inte bra, säger Daniel Landin (S).
Kommunen måste spara. Kan det inte vara farligt att vänta för länge?
– Ja, absolut. Det handlar inte om att stanna arbetet utan att fortsätta titta på förslag. Men så klart – ju längre vi väntar desto mindre handlingsutrymme får vi. Då kan drastiska beslut komma att behövas, säger Daniel Landin (S).
Anledningen till att en avveckling av musikskolan kommit på tapeten är att det inte är en lagligt styrd verksamhet; kommunen behöver inte bedriva den.
– Samtidigt ser vi mycket positiva effekter av musikskolan, både i form av antal sökande och renommé, säger Daniel Landin (S).
Frågan om hur nämnden avser lösa så att ekonomin håller sig inom ramen får därmed vänta på sitt svar.