
– Det här är veckans höjdpunkt, säger de. Först fikar vi och sedan handlar vi. I bussen finns allt man kan tänka sig.
Kunderna samlas innan varubussen kommer och dricker kaffe, de turas om att baka en kaka. Tonläget i Anita Svenssons kök är hög. Det är mycket att prata om.
Magnus Svensson utgår från Broby och kör i Skåne, Småland och Blekinge. Han har haft problem med varuleveransen idag men är glad ändå. Snabbt och flinkt packar han kassar professionellt. Han hjälper även till att bära påsar åt dem som inte orkar själva, och tar till och med in varorna i köket. Det kan hända att han hjälper till att byta en säkring eller en glödlampa också.
Redan sedan tonåren är han van vid att hälpa till med varubuss. Han började när han gick i högstadiet att hänga med Göran Nilsson från Broby. 2002 tog han över Göran Nilssons runda och idag har han tagit över ytterligare tre rundor.
– Landsbygden är inte som den varit, säger Magnus Svensson.
Men för dem som bor kvar på landet är varubussen mycket välkommen. Det som inte finns i sortimentet tar Magnus hem till nästa vecka. Han försöker hålla med allt till och med apoteksavaror till de kunder som gett honom fullmakt.
Magnus Svensson kör fem dagar i veckan och han säger att i Småland har han de bästa rundorna.
– Smålänningarna har räknat ut att de blir runt åtta procent dyrare att köpa varor av mig än att handla på supermarknad. Så egentligen går det jämnt upp om man ska räkna in bensinkostnaden. Jag vill gärna hålla priserna nere i den mån det går.
Han försöker köpa in från lokala producenter, som äpplen och potatis. Köttet, som han hämtar från Ragnar Johansson i Mjällby, i närheten av Sölvesborg, är eftertraktat. Det lilla charkuteriet gör bland annat korv, isterband och pålägg.
– Det är många från Ikea som kommer till min buss för att köpa deras kött, säger Magnus, som driver bussen kontantfritt.
Han har också tre brödleverantörer där han hämtar varor, annars är det mesta inhandlat från grossistföretag.
Affärsidén är att komma ut på landsbygden och förutom sälja varor ge en hjälpande hand. Det blir lite som en ambulerande handyman och han får även ett litet bidrag från Kristianstads kommun.
Torsdagsrutten går till Stoby, Osby, Hästveda, Kvistalånga … Magnus Svensson tar gärna emot nya kunder längs rundorna i mån av tid och om de inte bor alltför avlägset.
– Jag har omkring 380 fasta kunder, säger han, och många kunder har under årens lopp blivit som mina vänner.
Runt hälften är pensionärer men han har kunder från ungdomar i Furuboda till 100-åringar.
– Många vill ha kvalitet, säger Magnus Svensson, och många tycker det är praktiskt att butiken kommer hem till byn.
Han påpekar att det även bli miljötänk med hela affärsidén med tanke på intjänande kilometer med bil, som man annars behöver ta för att åka in till stan och handla eller ta färdtjänst.
Alla i Hallaböke har fått vad de skrivit upp på sina listor.
– Vi ses nästa vecka, säger de.
Magnus Svensson slår igen dörren till butiken och drar vidare.