Inte sedan 2008 har nivån för nettoarbetstid varit så låg som nu.
När det gäller sjukskrivningar är det framförallt den långa frånvaron som ökat
– Det är den långa sjukfrånvaron som vi ser sakta har ökat, och den behöver vi jobba ner, säger kommunens personalchef Christina Mårtensson.
Statistiken för frånvaron under förra året har nu sammanställts av kommunen och omfattar de 1011 personer som den 31 december 2015 var fast anställda inom de olika förvaltningarna.
Siffrorna visar att nettoarbetstiden, den tid som återstår efter avdrag för exempelvis semester och sjukdom, var 77 procent. Så lågt har den siffran inte legat sedan 2008.
När det gäller frånvaro på grund av sjukdom är det framförallt den långa sjukfrånvaron som har ökat. 38,6 procent av den totala sjukfrånvaron var 60 dagar eller mer under 2014 jämfört med 40,4 procent 2015.
Totalt ökade sjukfrånvaron dock bara med 0,4 procent under förra året.
– Det vi behöver jobba med är som sagt den långa sjukfrånvaron. Men det är ett arbete som vi inte enbart kan göra själva, det görs tillsammans med Försäkringskassan och företagshälsovården, säger Christina Mårtensson.
– Och man får alltid räkna med att det finns personer som blir långtidssjuka och är sjukskrivna i väntan på olika typer av åtgärder, säger hon.
I jämförelse med andra jämförbara kommuner konstaterar Christina Mårtensson att Osby ligger bra till. Med en total sjukfrånvaro på 5,6 procent ligger kommunen under medelvärdet bland skånska kommuner som är 6,5 procent, enligt den sjukfrånvaroredovisning som Sveriges kommuner och landsting (SKL) årligen genomför.
Ändringar som har gjorts i organisationen som innebär färre anställda per chef pekar Christina Mårtensson på som framgångsfaktor och något som kommer att bära frukt även framöver. Kommunens mål är att ha max 20-40 anställda per chef.
– Då har man som chef möjlighet att vara närvarande och jobba aktivt för att följa upp korttidssjukskrivningar så att det inte blir längre frånvaro.
Men att få lägre sjuktal totalt än vad kommunen har i dag tror Christina Mårtensson blir svårt.
Det mål som fullmäktige hade satt upp för 2015 på 4,5 procent menar hon var orealistiskt.
– Vi kan inte komma ner så lågt. Det handlar mycket om vilka verksamheter kommunen driver i egen regi. Har man till exempel lagt ut ett stort äldreboende på entreprenad så räknas ju den personalen inte in, och då är det klart att det påverkar statistiken positivt.
Går det att bryta trenden och minska sjukfrånvaron?
– I samhället som helhet ser vi en ökning av den psykiska ohälsan, och det tror jag inte är någonting kommer att försvinna. Sedan kan alla drabbas av sjukdom eller olycka och viss frånvaro får man därför alltid räkna med.
– Får vi behålla den här nivån vi ligger på nu så ligger vi på rätt nivå de närmaste åren.