
Visseltofta skola ska läggas ner redan till hösten. Bara Sverigedemokraterna reserverade sig. Annars var ledamöterna i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott eniga.
– Ett svårt beslut att fatta, konstaterar Lars-Anton Ivarsson (M) ordförande i barn – och utbildningsnämnden, som själv har ett personligt förflutet i skolan.
– Min mamma var lärare där och jag har själv vikarierat där som lärare. Så man kan säga att jag har vuxit upp i den skolan.
Men det hjälps inte.
Både han och övriga ledamöter, utom Ewa Karlsson (SD), var överens om att besluta enligt förvaltningen förslag: en nedläggning.
Men än är inte sista ordet sagt. Eftersom fullmäktige bestämde att en utvärdering av situationen skulle göras till hösten går nu ärendet vidare, först till barn- och utbildningsnämnden, sedan till kommunstyrelsen för att slutligen hamna i fullmäktige för ett avgörande beslut.
För dåligt elevunderlag. Svårigheter att rekrytera lärare och ingen möjlighet att sätta elevernas bästa i centrum, menar Lars-Anton Ivarsson är tungt vägande skäl.
Han förklarar:
– Vi har inte förutsättningar att i Visseltofta leverera en likvärdig skola där alla har rätt till samma utbildning, det finns tyvärr inga förutsättningar.
– Dels är det svårrekryterat när det gäller lärarbiten. Tanken från början var att det skulle bli en F-6 skola. Det lyckades inte. Vi fick ge upp mellanstadiebiten. Nu är det svårt att rekrytera även till F och lågstadiet.
– Varje elev ska mötas på dennes nivå, det blir svårt, om inte omöjligt.
Han säger också att som arbetsmarknaden ser ut nu så finns det inte stora förutsättningar att få lärare till en sådan konstruktion som den skulle bli i Visseltofta.
– Visst kan vi tvinga lärare som vi har att undervisa i Visseltofta, men det blir naturligtvis inte bra. Dessutom behöver lärare kollegor att samarbeta och utbyta tankar med.
Han säger också att bussningen av elever från Osby till Visseltofta inte blev särskilt lyckat. Att det blev svårt att hålla skoltiderna.
Daniel Landin (S) ser bekymmer med att fortsätta driva skolan. S-gruppen i nämnden har inget annat förslag till beslut än förvaltningens.
– I grunden finns ett beslut i fullmäktige att utvärdera skolan under hösten för att sen fatta beslut utifrån elevantalet. 30 elever är gränsen som sattes. Inget pekar på att vi når dit. En rimlig fråga är om det är rätt mot eleverna att dra på beslutet. Det är svårt att rekrytera lärare och det blir problematiskt att hålla kvalitet på utbildningen.
Sverigedemokraternas Ewa Karlsson är av en annan åsikt.
– Hela Visseltofta by påverkas av nedläggningen. Vi anser inte att alla utvägar har prövats. Till exempel att marknadsföra skolan med de fördelar den har i ett perspektiv av natur och teknikprofil.
– Nu när vi har fiber och alla tekniska möjligheter finns det goda skäl att prova andra utvägar så att Visseltofta skola får leva vidare.