Barn- och utbildningsnämnden i Osby kommun ligger 6,6 miljoner kronor back. Ett förslag till besparing är att avveckla den enskilda pedagogiska omsorgen, som i dagligt tal kallas dagmammor. Beslutet tas vid nästa nämndsammanträde.
Förslaget att avveckla den pedagogiska omsorgen i augusti 2019 var uppe på dagordningen på barn- och utbildningsnämnden möte i tisdags.
– Men vi bestämde att skjuta på beslutet, säger Lars-Anton Ivarsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Rent politiskt vill vi ha lite mer underlag och förankra beslutet i partigrupperna.
– Vi vill ha ett rejält underlag och en barnkonsekvensanalys innan vi fattar beslut, säger han.
Lars-Anton Ivarsson (M) säger att just nu handlar det om att spara och vrida och vända på alla stenar.
– Kommande år 2020, 2021 och 2022 ser otroligt mörka ut ur ekonomisk synpunkt, säger Lars-Anton Ivarsson (M). Vi bedriver nu budgetberedning över nämndgränserna eftersom de kommande åren kommer bli otroligt tuffa.
– Varje år har vi en ny klass på Parkskolan, det är förstås jätteroligt, men det kostar mycket pengar.
Han är ändå nöjd med att underskottet för nämnden minskat från 11 miljoner till 8 och nu är nere på 6,6 miljoner.
– Det har vi lyckats med tack vare omräkningar, omplaceringar, omflyttningar med mera, säger Ivarsson. Att lägga ned Visseltoftaskolan ger en halvårseffekt 2019. Totalt tjänar vi 1,5 miljon kronor på att lägga ned skolverksamheten där.
Det var efter budgetuppföljningen i mars som förvaltningen fick i uppdrag att se över förslag på vad man kan spara in på. Att avveckla den pedagogiska omsorgen i Osby tätort är det första förslaget till besparing. Det var redan väckt som förslag förra året vid ungefär samma tid,
I Osby tätort finns tolv platser inom pedagogisk omsorg fördelade hos två dagbarnvårdare. I nuläget finns det endast fem barn med behov av plats till hösten, där vårdnadshavare önskat pedagogisk omsorg. Att avveckla den pedagogiska omsorgen ger en besparing på 400 000 kronor 2019 och 1,2 miljoner kronor 2020.
– Det behövs helt klart sparåtgärder, säger Lars-Anton Ivarsson (M). Och det är brådskande. Dessutom är vissa frågor svåra för vissa partier medan andra frågor är svåra för andra partier.