– Vi vill att det ska hända något. Dels kostar det mycket pengar, dels är det ett fantastiskt läge som inte ska vara öde, säger nämndens ordförande Lotte Melin (C).
Briohuset har som tidningen tidigare rapporterat visat sig vara svårsålt.
Diskussioner har pågått om att tillåta bostäder i detaljplanen för att öka intresset och under samhällsbyggnadsnämndens senaste sammanträde beslutade nämnden att gå vidare med förslaget och påbörja planarbete för fastigheten.
– De som har visat intresse för fastigheten har uttryckt att det borde kunna göras bostäder av åtminstone en del av den, säger nämndens ordförande Lotte Melin (C).
I nuvarande detaljplan tillåts centrum-, vård-, handels-, kontors- och skoländamål.
Vidare resonerade nämnden om möjligheten att sälja delar av fastigheten separat och inte hela på samma bräde.
En potentiell problematik vid en eventuell konvertering till bostäder finns dock i byggnadernas utformning.
Exempelvis är takhöjden låg i flera delar av byggnaden, vilket skulle medföra ett omfattande arbete i fall att en konvertering blir aktuell.
– Då får kanske delar rivas och sedan bygga nytt. Men vi vill ha kvar skyddet (q-märkning) på fasaden och skylten. Det är skyddat i dagens plan och ingenting vi vill ändra på – det är viktigt för Osbykaraktären och har spelat en stor roll i Osbys historia, säger hon.
Men det kan bli aktuellt att riva andra delar?
– Kan bli. Kanske riva och bygga andra bostäder. Fastighetens läge är fantastiskt och det läget måste utnyttjas. Vi har sagt att vi måste vara väldigt öppna eftersom intresset inte är så stort.
Vidare beslutade nämnden att genomföra de besparingar på 600 000 kronor för 2019 som krävs med anledning av att Brio-huset inte sålts. Sparpaketet innefattar en reducering av kostnader inom fastighetsenheten (300 000 kronor), att inte återbesätta en tjänst som blir vakant i höst (240 000 kronor) och att reducera kostnader för lokalvård (60 000 kronor).