
– Hunden är inte 100-procentig men ett himla bra hjälpmedel att hitta granbarkborrar. Det säger Marie Asplund, som är certifierad granbarkborreletare. Hon visade i förra veckan hur söket går till efter granbarkborrar i skogen i Ekeröd, utanför Osby.
Hunden Lotta är en flatcoated retriever. Vintertid apporterar hon änder, men under vår och sommar använder Marie Asplund henne till att söka efter granbarkborreangrepp.
Marie sätter på Lotta gps-utrustning. Hunden begriper direkt vad det är fråga om. Några band knutna till handenheten hjälper Marie att se hur vinden blåser.
– Det är viktigt att kolla vinden, säger Marie Asplund, man får lägga upp söket utifrån den.
Så släpper hon iväg Lotta som rusar mot skogen och ganska snabbt markerar hunden vid en gran. När Marie kommer fram får Lotta mycket beröm och godis i form av korv och köttbullar. Den här gången hade Marie lagt ut syntetisk granbarkborredoft för att visa de som slutit upp till LRF Osby-Visseltoftas temakväll hur själva söket går till.
– En forskare på Alnarp har hjälpt till att få fram ett syntetiskt material som gör det möjligt för hundägare att träna sina hundar även vintertid, upplyser Marie.
Marie Asplund har utbildat sig hos Anette Johansson som driver Snifferdogs utanför Växjö. Totalt finns det bara sex ekipage som är certifierade för sök efter granbarkborrar i Sverige.
Marie Asplund, som läser till agronom, blev intresserad av att träna och jobba med sin egen hund och hennes pappas hund Lotta. Hon blev certifierad i maj i år och har sedan dess sökt med hundarna efter granbarkborrar i trakterna kring Markaryd, Vittsjö och Hamneda med omnejd.
– Angreppen är inte så stora i de områden där jag sökt, säger Marie Asplund.
Värst drabbade i södra Sverige är de östra delarna av Småland och Östergötland.
Marie berättar att man måste jobba med en hund som gillar att jobba länge. Själv kör hon med en hund i en timma och byter sedan till den andra hunden och byter sedan tillbaka till den första. Hon betar av mellan fem och tio hektar i timmen och gör maximalt tre sök i veckan.
– Jag vill att hundarna ska tycka att det är kul, så därför begränsar jag söken.
Normalt sett angriper inte granbarkborrarna, som finns i skogen hela tiden, träden. Men vid extrem torka och efter stormar, som exempelvis efter stormen Gudrun, blir angreppen förödande.
Efter en till två timmar efter att hannen borrat sig in i trädet utsöndrar han något som hunden kan söka upp.
– Hundens styrka är att den kan hitta angrepp i ett tidigt skede, säger Marie Asplund.
Själv tycker Marie att det är kul att jobba i skogen med hundar.
– Men man måste gilla fästingar, mygg och knott.