
Runt ett 30-tal personer besökte på söndagen Sjuhultsborg, gården där Thore Brogårdh levde och verkade. Nuvarande ägarna, Bodil och Bjarne Hesselholdt, bjöd in i samarbete med Hallaryds sockenråd och Hallaryds hembygdsförening.
– När vi köpte gården 2006 var vi intresserade av boningshuset, säger Bodil och Bjarne Hesselholdt. Vi visste inte vem Thore Brogårdh var och vi visste inte heller att alla stugorna på tomten ingick i köpet.
– Det var en överraskning, säger de och skrattar.
Sedan dess har de hållit på att styra och ställa, renovera och fixa och nu efter 13 år vittnar den prunkande trädgården och alla stugorna om Thore Brogårdhs livsgärning. Här instiftade han sitt museum, här satt han och höll föredrag om hur det gick till att leva på landet förr i tiden, här visade han sin enorma samling av alla grejer han samlat på sig och alla 35 böcker han hann skriva.
Thore Brogårdh sålde allt 1990.
– Den första köparen var inte så intresserad av det historiska arvet så under 17 år hände ingenting. Stugorna stod stängda och allt i dem var intakt. berättar Bjarne Hesselholdt.
I början jobbade paret Hesselholdt mest på helger och under ferier. De bodde i Danmark och åkte ofta till Sjuhult. Sedan fem år är Bjarne pensionär och tillsammans med Bodil har de så småningom fått ordning på alla stugor och hela trädgården.
– När vi köpte stället var alla tak ruttna, så vi har fått byta ut alla tak. Men det som stod i stugorna var inte alls förstört. Men det tog oss mellan två och tre år bara att städa upp här.
De hann träffa Thore Brogårdh, som var mycket nöjd med att makarna Hesselholdt köpt stället.
– Han tyckte om att vi var intresserade och vi träffades flera gånger och han åkte ofta här förbi, säger Bjarne Hesselholdt.
Gården och stugorna i Sjuhult var Thore Brogårds livsverk och han bodde där i närmare 40 år. Han var intresserad av folkliv och var ute och hälsade på och samtalade med folk. Så började han skriva ner de historier han fick höra, började fotografera och skriva böcker. Han höll föreläsningar om livet på landsbygden, både på sin egen gård och runt om i hembygdsföreningar och hembygdsgårdar främst i Skåne men även i Stockholmstrakterna.
Stugorna på gården byggde han själv och han arbetade ensam. Många frågade sig var denne man som från början var affärsman lärt sig hantverket.
– Om man vill så kan man, lär Brogårdh ha svarat.
Thore Brogårdh donerade över 2 800 bilder till Osby bibliotek. De finns tillgängliga på nätet www.bgssamlingen.se
Det var när Thore Brogårds hustru dog 1988 som han tappade lusten och därför sålde gården 1990 och flyttade till Vittsjö. Thore Brogårdh avled i mars 2018 dagen innan han skulle fylla 95 år.