
– Det frustrerande är att man inte bestämmer sig. Ingen säger ”nu gör vi detta” och ingen säger ”nej, det blir inget”, säger Göran Dahlquist, sekreterare i ishallsföreningen.
Norra Skåne har tidigare skrivit om föreningens förslag till ny ishall. Enligt förslaget ska den nya ishallen byggas intill den gamla, bakom bouleanläggningen, och bli en ishall/mötesplats med två rinkar och läktare på båda sidor.
Dahlquist poängterar att planen är att det ska bli en flexibel anläggning som inte enbart ska kunna användas av Osby IK och Osby KK.
– Det blir en mötesplats för alla i Osby kommun.
Arkitekten Hans Gösta Hansson har arbetat fram förslaget och han säger att markägaren ställer sig positiv till ishallsbygget på området.
Ishallsföreningens representanter tror att de kan bygga hallen för max 80 miljoner – vilket är beloppet som är avsatt i kommunens investeringsplan.
Skulle det gå som föreningen vill kommer kommunen att gå i borgen för ett lån på 80 miljoner till föreningen, vilket skulle innebära att dessa pengar inte tas från kommunens investeringsbudget.
Ishallsföreningen lyfter fram ett antal potentiella fördelar med att bygga enligt deras plan:
o Ideellt arbete. Föreningen kan bidra med ideellt arbete föra att hålla kostnaderna nere.
o Möjligheten att söka bidrag.
– Vi kan söka bidrag som kommunen inte har rätt att söka, säger Dahlquist.
o Kontakterna med lokala entreprenörer.
– Intresse finns. Det är ju entreprenörer som varit med och stöttat Osby IK i många år och de är positiva till det här, säger Sven-Arne Svensson i ishallsföreningen.
Dahlquist, Hansson och Svensson konstaterar att alla verkar vara helt överens om att ishallen inte är i acceptabelt skick och att något måste göras.
De säger att ishallsföreningen är redo att växla upp arbetet – men de måste först få grönt ljus från kommunen.
Hur långt tid skulle det ta för er att genomföra projektet om ni får grönt ljus?
– Två år är realistiskt, säger Hansson.
Och ju snabbare något händer, desto bättre, anser trion.
– Vi har ju tappat spelare för att de inte kan vara i hallen av hälsoskäl, säger Dahlquist.
Ishallsföreningen har beviljats två miljoner i lån för projekteringen, men de hade hellre sett att projekteringspengarna var ett kommunalt bidrag.
Detta – och en hel del annat – i frågan kommer ishallsföreningen att ta upp när de ska träffa arbetsgruppen som kommunen tillsatt för att jobba med att hitta en ishallslösning.
Ni har inte haft möte med kommunens arbetsgrupp än?
– Nej, ingenting har hänt. Vi är redo att jobba, vi har ett förslag, men vi får vänta på besked.
– Vi får ju frågor på byn, folk undrar vad som händer – eller varför inget händer, säger Dahlquist.