Eleverna kan även se fram emot sprillans nya maskiner inför höstterminen och det kommande skogs-SM som arrangeras i Osby.
Trots ovissheten om vad som ska hända med Naturbruskgymnasiet i Osby spirar en framtidstro bland både personal och elever.
Eleverna kan även se fram emot sprillans nya maskiner inför höstterminen och det kommande skogs-SM som arrangeras i Osby.
– Vi ser positivt på framtiden, säger Lars Unné som är rektor på Naturbruksgymnasiet i Osby.
Något beslut är inte fattat om i vilken regi skolan ska drivas framöver, men det lutar allt mer åt Hushållningssällskapet med vilka kommunen under en tid fört diskussioner. Dessutom samverkar man med dem redan idag.
– Det ser bra ut, berättar Roger Johansson verksamhetschef inom utbildning och arbete. Hushållningssällskapet väntar besked om tillstånd i oktober och då är förhoppningen att vi ska skriva ett avtal.
Hushållningssällskapet driver idag utbildningar inom bland annat skog, lantbruk och djurhållning och enligt Lars Unné skulle skolan i Osby passa väl in i deras verksamhet.
I de diskussioner som hittills förts har höstterminen 2017 nämnts som en möjlig nystart. Roger Johansson tror att det skulle kunna vara klart redan nästa sommar.
Men under tiden går verksamheten vidare. På den stora grusplanen nedanför Lindhem står en alldeles ny röd skotare.
Den är ingen liten maskin som eleverna ska lära sig att ratta.
För den som inte är insatt i ämnet skogsmaskiner kan en skotare förklaras vara ett fordon eller skogsmaskin som samlar upp och lastar stockar och timmer och transporterar dem till en uppsamlingsplats.
Eleverna på Naturbruksgymnasiet får börja med att testa skogsmaskiner i en så kallad simulator.
Här kan även läraren gå in och titta på hur eleven utfört arbetet. Och skulle en olycka inträffa så kommer både elever och skola billigt undan.
Men eleverna ska ut i verkligheten, därav de riktigt stora maskinerna.
Upphandlingen är klar och skolan hyr nu in två nya skotare samt en skördare. Samtliga maskiner är moderna och erbjuder en bra arbetsmiljö för de blivande skogsarbetarna.
Skördarens uppgift är helt enkelt att fälla, kvista och dela upp stockarna.
Naturbruksgymnasiet har samarbete med Sveaskog vilket gör att eleverna kan lära sig arbetet i en riktig miljö.
– Eleverna får på det sättet många maskintimmar, berättar Stefan Eriksson som är lärare när det gäller skogsmaskiner.
Nästa stora punkt för eleverna är skogs-SM den 19 maj. Då är planen att tävla i den nya skotaren.