Under tiden markägarna och kommunen försöker enas ligger badbryggan kvar på stranden. Nu har markägarna lämnat ett avtalsförslag som kommunpolitikerna ska ta ställning till i juni.
– Vi för diskussioner med markägaren och vi hoppas att det löser sig till det bästa både för markägaren och allmänheten, säger kommunens mark- och exploateringschef Johan Persson.
Trots de senaste dagarnas väder närmar sig badsäsongen med stormsteg.
Vid en av kommunens verkliga sommarpärlor, Vesljunga badplats, brukar det så här års vara dags att lägga i den långa träbryggan.
”I Vesljungasjöns nordvästra ände hittar du en av de finaste sandstränderna i bygden, nästan i klass med havet. Den långgrunda botten gör det mycket barnvänligt, och ute på den långa bryggan hittar du djupare vatten, för den som vill simma”, skriver kommunen på sin hemsida i marknadsföringen av badplatsen.
Men i år gör förhandlingar om arrendet mellan kommunen och markägarna att det kan komma att dröja innan bryggan läggs i igen efter vintern.
Bakgrunden är att markägarna Henry Karlsson och Kerstin Nordström Karlsson för ett år sedan valde att från den 1 januari 2016 säga upp det arrendeavtal för området vid badplatsen som de tidigare markägarna 1995 tecknade med kommunen. Marken omfattar ungefär halva delen av badplatsens strand och tillhör fastigheten som Henry Karlsson och Kerstin Nordström Karlsson köpte.
Omförhandlingar inleddes och efter ett möte mellan parterna föreslog kommunen i september 2015 att man ska betala 7 000 kronor per år i arrendeavgift till markägarna. Det var lägre än ett tidigare förslag från markägarna, som tycker att 7 000 kronor per år är för lågt, eftersom avgiften sattes till 5 000 i avtalet från 1995.
– Den summan är ju 20 år gammal, säger Henry Carlsson till Norra Skåne.
Nu har han kommit med ytterligare ett förslag som det blir upp till kommunens samhällsbyggnadsutskott att ta ställning till.
– Det ligger på kommunen just nu, det är de som ska ta beslutet, säger Henry Carlsson.
Och mer än att markägarna vill ha mer än 7 000 kronor per år vill Henry Carlsson inte berätta om förslaget.
Utskottet har sitt sista sammanträde innan sommaren är den 1 juni, och det är då beslutet ska fattas.
När Norra Skåne frågar Johan Persson om besked kring om bryggan kommer att läggas i till badsäsongen meddelar han att det än så länge är oklart hur det blir.
– Frågan om bryggan kan vara i vattnet innan eller under badsäsong kan jag inte svara på i dagsläget. Däremot finns det inget hinder, vad jag känner till, för allmänheten att bada vid badplatsen redan nu.
– Det man får finna sig i nu är att det blir lite fördröjning på anläggningsbiten och bryggan.
Ungefär halva delen av stranden ligger på mark som tillhör kommunen. Efter att markägarna sagt upp arrendet var ett alternativ som diskuterades att lägga i bryggan på kommunens mark, men det är inte aktuellt i nuläget, enligt Johan Persson. Det är inte heller aktuellt att lägga i bryggan på kommunens mark i väntan på att förhandlingarna ska bli klara.
– Det är förenat med en del kostnader, och man vill inte först lägga i den, dra upp den och sedan lägga ner den på ny plats. Men badplatsen fungerar ju som den är ändå, det är allemansrätten som gäller och allmänheten får vara på stranden och bada, säger Johan Persson.