Att sätta upp ett viltstängsel löser inte så mycket problem som man tidigare trott, konstaterar myndighetens nationella samordnare Anders Sjölund.
– Det vi vet i dag är att enbart stängsel inte är någon lösning. Många djur kommer ända att ta sig över och då blir kanske situationen värre än innan för då förväntar sig trafikanterna att det inte ska vara några djur där. Det betyder att man måste erbjuda en passage någonstans, säger han.
Han berättar att man tagit fram en ny teknik som kan identifiera älgar och varna trafikanter när de är i närheten, men denna är fortfarande i barnstadiet.
– Sen har man det andra alternativet och det är då att man ger djuren möjlighet att passera över eller under. När man byggde den här vägen tänkte man förmodligen inte alls på det behovet skulle jag tro, säger Sjölund.
Även problemet med öppna grindar och slitna viltstängsel är generellt för hela landet. Oftast beror dock det på att folk inte orkar stänga.
– Så det är egentligen en utbildningsfråga, just den delen. Sen kan det också vara konstruktionsmissar. Det är sådant som man egentligen inte tänkt på att det är viktigt när man gör sin lösning, men det är också något vi kommer bli bättre på framöver.
Just nu håller Trafikverket på att ta fram ett nytt regelverk som bland annat kommer innebära att man får bättre koll på de underentreprenörer som myndigheten anställer för att sätta upp stängslen.
Men med tanke på hur många meter viltstängsel som står längs landets vägar lär det även här ta tid innan någon bättring kan urskiljas. Fram tills dess rekommenderar han att man hör av sig om man upptäcker exempelvis en trasig grind.
– I ett sådant specifikt fall som här där det hänger ett rådjur ska man definitivt ta kontakt med Trafikverket lokalt så man kan se om man kan göra något åt det. Men runt den generella problematiken, där kommer det att bli bättring.