Osby kommun har tagit sin hand ifrån saneringen och lämnat över arbetet till Statens geologiska undersökning (SGU). Nu i dagarna har SGU lämnat in en bidragsansökan för att kunna genomföra arbetet, som kan kosta uppemot 45 miljoner kronor. Men det kan dröja innan pengarna kommer.
Ända sedan 2006 har utredningar och förstudier om Nisses kemtvätt i Sibbarp avlöst varandra. Att marken under den före detta kemtvätten är så starkt förorenad att den platsar på länsstyrelsens lista över Skånes 20 mest förorenade platser har stått klart en längre tid. Men trots det har inte mycket hänt.
Förra året såg det ut som att bollen äntligen skulle sättas i rullning. Tjänstemän på Osby kommun satte samman en ansökan om bidrag från Naturvårdsverket för att täcka saneringskostnaderna. Men på Naturvårdsverket tyckte man inte att ansökan var tillräckligt genomarbetad. Då beslutade sig kommunpolitikerna i Osby för att helt enkelt släppa projektet och ansöka om att den statliga myndigheten Sveriges geologiska underökning (SGU) tog över huvudansvaret.
– Kommunen har valt att inte vara huvudman längre och då har SGU gått in i stället, säger Mats Andersson på länsstyrelsens miljötillsynsenhet, som också har varit inkopplad på ärendet.
Allt detta har givetvis lett till att det kommer att dröja ännu längre tid innan marken i Sibbarp blir giftfri igen. Den 14 december accepterade SGU att ta över huvudmannaskapet för saneringen och i dagarna lämnade myndigheten in en ansökan om pengar för att genomföra den första fasen av projektet, som bland annat innehåller avgränsning av förorenade sediment, tätning av brunn och diverse undersökningar. Den första fasen beräknas kosta 6,6 miljoner kronor. Hela projektet har kostnadsberäknats till mellan 15 och 45 miljoner kronor och efter den första fasen tror SGU att man har en bättre uppfattning om hur stor slutnotan faktiskt blir.
Men än är det långt kvar innan Naturvårdsverket beviljar bidrag så att saneringen kan starta.
– Det kan dröja ett tag, säger Mats Andersson. Det är avhängigt dels vilka andra ansökningar om saneringar som kommer in, dels hur mycket pengar som regeringen ger Naturvårdsverket.