Men trots det, njuter de av en miljö som är fylld av obearbetad sten.
Det ryker och väsnas runt stenhuggarna som besöker Svarta bergen och Hägghult den här veckan.
Men trots det, njuter de av en miljö som är fylld av obearbetad sten.
– Jag visste inte att den svenska graniten var så hård, berättar Christopher Eger som kommer från Tyskland.
Han berättar att han jobbat med granit tidigare men den svarta graniten i Göinge är något helt annat. Den är verkligen stenhård.
Christopher Eger jobbar för närvarande med en skulptur av en bläckfisk och har även gjort en änglavinge som kommer att lottas ut på Stendagen som äger rum på lördag.
Det tidigare utlovade loket i trä som skulle lottas ut kommer inte att bli färdigt, eftersom träsnidaren var tvungen att lämna Hägghult tidigare än beräknat. Men vem vet, kanske blir det ett pris till nästa år i stället.
En bit därifrån jobbar ett helt gäng från Bornholm.
När Martin Holm och Tove Skovgaard sätter igång sina sågar är ljudet öronbedövande och stendammet ligger som en grå dimma runt båda två.
Efter en stund är det dags för slägga och mejsel och efter hand växer stjärtfenan på en val fram.
Margit Christoffersen bredvid håller på att slipa på något som är tänkt att bli en stor tärning. Mycket tid har gått åt att ta bort så mycket sten att en sexsidig kub vuxit fram.
Bland bornholmarna finns även Rainer Stange som jobbat med en skulptur som ännu inte är färdig. Han får slutföra arbetet senare efter som jobbet som busschaufför väntar hemma på ön.
De som jobbat under veckan i Svarta bergen lovordar miljön som de får jobba i. Inte nog med att det finns sten som räcker och blir över, den historiska platsen med det vattenfyllda stenbrottet är en inspirerande omgivning att vistas i.
Rudolf Germerot är mannen som fick idén till stenveckan som avslutas med Stendagen på lördag.
Han är nöjd där han står och lägger sista handen på runstenen som ska avtäckas i helgen.
Han hoppas att den här veckan som samlat stenhuggare och hantverkare från flera länder ska bli en mångårig tradition.