Nu vill kommunen förebygga problemet och ska med en handlingsplan jobba på ett nytt sätt.
– Vi har en hel del fall och har pratat mycket om hur vi ska jobba med det, säger Lina Bengtsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska.
Totalt 432 fallolyckor har inträffat i Osby så här lång i år. Fall bland äldre är ett problem över hela landet och Osby kommun väljer nu att sätta fokus på frågan.
Under hösten ska ett nytt sätt att jobba förebyggande både på äldreboenden och i ordinärt boende testas.
I arbetet lutar sig undersköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster mot den nya handlingsplan som tagits fram.
På äldreboendet Lindhem sjösätts satsningen.
– Det är där vi har haft flest fall. Så vi kör i gång på Lindhem och ska sedan utvärdera efter ett par månader. Vi tänker att vi ska komma i gång med det här på alla våra boenden under hösten, berättar Lina Bengtsson.
De senaste åren har kommunen jobbat med kvalitetsutvecklingsinstrumentet Senior alert för att bedöma, åtgärda och utvärdera risker för bland annat fall hos personer som är äldre och sjuka.
Genom Senior alert rapporterar personal inom hemtjänsten och på äldreboenden när äldre har ramlat, och rapporteringen gör att man inom förvaltningen skaffat sig en bra bild över hur situationen ser ut.
Nu tar man nästa steg. Nysatsningen innebär att sjukgymnaster, sjuksköterskor och arbetsterapeuter kommer att jobba ännu mer tillsammans i team. Genom att samla respektive kompetens ska optimala åtgärder kunna sättas in när en individ behöver hjälp med att förebygga fall.
– Sjukgymnasten är bäst på träning, sjuksköterskan kan kolla till exempel vilka läkemedel som är mest lämpade för personen och arbetsterapeuten kan se över aktiviteter och olika hjälpmedel, förklarar Lina Bengtsson.
Sätts inte rätt förebyggande åtgärder in och äldre känner rädsla inför att ramla menar Lina Bengtsson att det lätt kan få konsekvenser som begränsar deras liv i övrigt.
– Riskerna är att man inte vill gå ut. En del kan tycka att det är lite pinsamt att använda rollator och sitter inne i stället, säger hon.
– Det blir en nedåtgående spiral om man blir rädd. I förlängningen kanske det leder till att man söker plats på särskilt boende tidigare än vad man hade behövt.
Hur viktigt är det att ni nu har en handlingsplan?
– Jag tycker att det är jätteviktigt, just nu gör vi en satsning på fall. Det är viktigt att ha vårdplaner och vårdprogram att luta sig mot för att kunna jobba strukturerat och följa upp om det vi gör är rätt och får önskade resultat.
Vad vet ni om hur stort mörkertal det är när det gäller fall?
– Om folk ramlar hemma, själva tar sig upp och vi inte är inblandade; där har vi ju ingen aning. Men de fall vi får kännedom om via till exempel larm registreras via hemtjänsten.
– Vi kan ju heller inte övervaka människor hela tiden. De måste ha sin frihet också, så det är en balans i det här arbetet.
FAKTA: Över 2 000 fallolyckor sedan 2014 i Osby.
År 2014:
Fall i särskilt boende: 578 stycken,, varav 7 ledde till en fraktur eller allvarlig skada.
Fall i ordinärt boende: 255, varav 1 ledde till fraktur eller allvarlig skada.
År 2015:
Fall i särskilt boende: 620, varav 9 ledde till fraktur eller allvarlig skada.
Fall i ordinärt boende: 234, varav 3 ledde till fraktur eller allvarlig skada.
2016:
339, varav 5 lett till fraktur eller allvarlig skada.
Fall i ordinärt boende: 93 varav 1 lett till fraktur eller allvarlig skada.