Quantcast
Channel: Osby – Norra Skåne
Viewing all 4715 articles
Browse latest View live

Uppdrag ges i syfte att effektivisera

$
0
0

Osby Osby kommun har beslutat att ta in en extern utredare för att se över hur och om det finns möjlighet att effektivisera kommunens administrativa del.
– Utredningen täcker samtliga förvaltningar, hela organisationen, säger Petra Gummeson, kommundirektör Osby.

I samband med uppdraget att göra en besparing på 20 miljoner i Osby kommun fick Petra Gummeson, kommundirektör i Osby, även i uppdrag att se över möjligheten att effektivisera kommunens administrativa del.

Detta har lett till att kommunen beslutat om en upphandling där en extern utredare ska kartlägga vilka administrativa arbetsuppgifter respektive anställda inom kommunen har.

Genom den kartläggningen är det sedan tänkt att utredaren ska se över om en central gemensam kommunal administration är möjlig.
– Vi vill se om det är möjligt att centralisera vissa delar av administrativa uppgifter. För att förklara lite närmre om vad det hela handlar om ger Petra Gummeson ett exempel:
– Till exempel så sköter de olika enheterna inom kommunen idag sin egen bemanning, men hur vore det om vi gjorde en central bemanningsenhet?
Petra Gummesson menar att en central bemanningsenhet, där det administrativa samlas och slås ihop, skulle kunna effektivisera arbetet och lätta på en del av det arbete de kommunanställda gör idag.
Det skulle kunna innebära att deras expertroll, det de har kompetens och har blivit anställda för, inte tar över av allt administrativt arbete.
– Men det här är bara ett exempel, vilket utredaren får avgöra om det är fördelaktigt eller ej, säger Petra Gummeson.

Osby kommun har idag drygt 1000 anställda. Frågan är om och hur man skulle kunna renodla och effektivisera och bli en bättre organisation. Det är detta som den externa personen ska utreda och för uppdraget finns en budget på 100 000 kronor. Utredningen ska var klar våren 2019 och innefatta en översyn av hur kommunen organiserar sina administrativa arbetsuppgifter med en utvärdering och bedömning av ett förslag om att skapa en central kommungmenensam organisation.

– Meningen är att identifiera vilka delar som till exempel kan vara bra att centralisera och vilka som ska behållas som det är idag, säger Petra Gummeson. Tanken med hela genomlysningen är att ta fram förslag på en effektiv och ändamålsenlig administration i Osby kommun, vilket kan innebära viss centralisering eller inte, vad vi skall digitalisera, vem som gör vad och så vidare.


Två bilar i krock på väg 15

$
0
0

Två bilar kolliderat på väg 15 mellan Osby och Visseltofta.

Vid 16.30 inkom larmet till SOS Alarm om en olycka på väg 15 mellan Osby och Visseltofta. Det vartvå bilar som kolliderat och det ska sammanlagt ha varit fyra personer i bilarna.

Det är oklart om någon skadats i samband med olyckan.

Ryggsäck och kofot hittad

$
0
0

Osby

Under måndagseftermiddagen hittades en ryggsäck innehållande en kofot och papper på Östra Storgatan i Osby.
Upphittaren kunde koppla fyndet till lördagens inbrott på Norra Skånes redaktion där en större fönsterruta krossades och gärningspersonerna försvann med oklart gods.
Enligt polisen ska ett vittne ha sett tillslaget och kunnat ge signalement.
Under söndagen gjorde polisen en brottsplatsundersökning som inte gav något resultat.
– Eftersom det inte heller finns kameraövervakning har polisen inte mycket att gå på just nu, men om nya fynd dykt upp kan kanske en förundersökning inledas, säger Stephan Söderholm, presstalesperson vid polisen.

Har flest unga arbetslösa

$
0
0

Osby/Östra Göinge Antalet arbetslösa i åldern 18-24 år är högst i Östra Göinge bland kommunerna i Skåne. 20 procent i den åldersgruppen är utan jobb enligt färsk statistik från Arbetsförmedlingen.

Det är stora variationer mellan länets 33 kommuner, bäst ligger Vellinge till med 5,8 procents ungdomsarbetslöshet i oktober 2018. I Osby kommun ligger siffran på 11,9 procent.

Generellt fortsätter arbetslösheten i Skåne att minska och det gäller även ungdomsarbetslösheten.
I oktober var ungdomsarbetslösheten i Skåne 12 procent av arbetskraften, vilket fortfarande är betydligt högre än rikssnittet 8,8 procent. Minskningen gäller majoriteten av Skånes 33 kommuner, medan fem kommuner ökade något jämfört med oktober förra året.

– Utbildning är fortsatt en nyckelfaktor och en avslutad gymnasieutbildning är en bra investering. Just nu anordnas många gymnasiemässor och vi ser att många yrkesprogram på gymnasiet innebär bra jobbmöjligheter efteråt, bland annat inom vård, bygg och restaurang, säger Anna Hansen, analytiker på Arbetsförmedlingen.

31-åring ny ägare till hus i Osby

$
0
0

Osby

Jessica Sabina Linnéa Harrysson, 31, är ny ägare till huset på adressen Västra Storgatan 67 i Osby. Byggår för huset är 1977 och boarean är 132 kvadratmeter. Säljare är Barbro Johanssons dödsbo. Ägarbytet gjordes i oktober 2018 och priset blev 1 020 000 kronor.

I juli såldes ett annat hus precis i närheten, på Gunängavägen 1. Där landade priset på 600 000 kronor för det 132 kvadratmeter stora huset.

Datum: 2018-10-26
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 1 020 000 kr
Taxeringsvärde: 861 000 kr
Adress: Västra Storgatan 67, Osby
Kommun: Osby
Beteckning: Advokaten 16

Bygget till nya förskolan invigdes n

$
0
0

lönsboda Barnen fick hjälpa till att slå i spik och skruva när byggstarten av den nya förskolan i Lönsboda firades på tisdagen. Grillad korv, saft och kanelbullar stod också på programmet.

– Vi ville göra något annat än det traditionella spadtaget, säger Jessica Wänni, Skanskas projektchef för förskolan, som ska ligga i närheten av Örkenedsskolan. Det är ju för barnen vi bygger så därför ville vi göra något kul för dem. De ska få sitta i grävmaskinen och hamra och skruva.
Den nya förskolan beräknas bli klar till sommaren 2020.
Men det har redan tjuvstartats lite.
– Efter semestern har det hänt mycket, fortsätter Jessica Wänni. Vi har gjort markberedningsarbeten och just nu håller vi på att borra för bergvärme.
Både Jessica Wänni och Mattias Löfdahl, som är projektledare, har längtat efter att få komma igång.
– Det har varit en lång process, men nu är det kul att vi är igång, säger de.
Även Jan Dahlstedt, projektledare från Osby kommun, tycker det är spännande att bygget är igång. Alla barnen köade för att sitta i grävmaskinen och att äta grillad korv uppskattades också. Av alla.

55 kvadratmeter stort hus i Lönsboda sålt

$
0
0

Lönsboda

Brian Teglberg Troest och Signe Borch Nielsen från Alleröd, Danmark, är nya ägare till huset på Böglarehult 799A i Lönsboda. Huset byggdes 1929 och har en boyta på 55 kvadratmeter. Säljare är Hanna Pauline Ajnemark. Ägarbytet gjordes i oktober 2018 och priset blev 655 000 kronor.

I april såldes ett annat hus bara några hundra meter bort, på Böglarehult 794. Där såldes ett 54 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 685 000 kronor.

Datum: 2018-10-01
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 655 000 kr
Taxeringsvärde: 233 000 kr
Adress: Böglarehult 799A, Lönsboda
Kommun: Osby
Beteckning: Böglarehult 1:24

Fann tabletter vid kontroll

$
0
0

Osby

Vid 15-tiden på tisdagen påträffade polisen en man i 30-årsåldern i Osby. När de kontrollerade mannen upptäckte de att han hade tabletter av ett misstänkt narkotikaklassat preparat på sig. Nu misstänks mannen därför för narkotikabrott i form av innehav. Dessutom ska polisen även ha genomfört en husrannsakan hemma hos mannen i samband med att det misstänkta narkotikabrottet uppdagades.


Kabeltrummor länsades

$
0
0

Lönsboda

På tisdagen anmäldes en stöld som ska ha inträffat i Lönsboda någon gång under förra veckan. Någon ska då ha stulit fem olika typer av kablar från kabeltrummor som varit placerade vid sidan av en väg. Samtliga kabeltrummor på platsen ska ha länsats. Det sammanlagda värdet på kablarna uppskattas enligt polisen till omkring några tusenlappar. Inga kända iakttagelser ska ha gjorts i samband med stölden.

Personbil och lastbil krockade

$
0
0

Osby

Vid 16.30-tiden på tisdagen inträffade en trafikolycka mellan en personbil och en lastbil på riksväg 15 utanför Osby. Av okänd anledning ska personbilsföraren, en man i 45-årsåldern, ha kommit över på körbanan i motsatt riktning och kolliderat med lastbilen. Inga svåra personskador ska ha uppstått. Under en tid fick räddningstjänsten stänga av vägen och efterhand bärgades såväl personbilen som lastbilen. Polisen meddelar även att de upprättat en anmälan om vårdslöshet i trafik i samband med olyckan.

Verksamhetsplan får göras om

$
0
0

Osby TT-nämnden förkastade verksamhetsplanen för byggverksamheten 2019 vid sitt sammanträde den 8 november. Planen återremitteras eftersom tjänstemännen räknat fel på en halv tjänst.

-Det fattas en halv tjänst i budgeten för verksamheten, säger Kurth Stenberg, ordförande i Tillsyns- och tillståndsnämnden. Vi är skyldiga enligt lag att ha full bemanning och nu har vi inte det, så därför får verksamhetsplanen göras om.
Han förklarar att det är tjänstemän utanför kommunhuset som gjort planen och att nämnden inte fått säga sitt.
Tillsyns- och tillståndsnämnden prövar ärenden enligt plan- och bygglagen och utövar också tillsyn och ska verka för att lagar och regler inom plan- och bygglagens (2010:900) område efterlevs.
Nämnden var enig i sitt beslut att återremittera verksamhetsplanen.
Susanne Gäre

Kritik mot planer på Nettoområdet

$
0
0

Osby TT-nämnden anser att den östra delen av föreslaget planområde på Nettoområdet inte är lämpligt och bör utgå ur planen.

Anledningen är brister i detaljplanen. Exempelvis måste man ta hänsyn till att det ska vara minst 30 meter byggnadsfritt avstånd till väg 15. Men det finns inte med i detaljplanen.
Dessutom är utfarten mot väg 15 olämplig ur trafiksäkerhetssynpunkt.
Avståndet till befintlig bostadsbebyggelse har inte illustrerats och vilka störningar som kan uppkomma bör belysas.
Enligt planbeskrivningen får byggnader och upplag inte placeras närmare än tre meter från elledning. Om och var sådana ledningar är belägna framgår inte av plankartan.
Därför anser nämnden att östra delen av föreslaget planområde inte är lämpligt för ändamålet och bör utgå.

Man åtalas för tre fall av misshandel

$
0
0

Osby En man hemmahörande i Osby kommun misstänks för att ha misshandlat en kvinna vid tre tillfällen i höst.
Nu åtalas han vid Hässleholms tingsrätt.

En man i 35-årsåldern åtalas vid Hässleholms tingsrätt för tre fall av misshandel, som samtliga ska ha inträffat den här hösten mot en och samma kvinna.
Den första misshandeln ska enligt stämningsansökan ha inträffat den 18 september.
På en adress i Osby ska den misstänkte mannen då med knytnävar ha slagit och även sparkat på kvinnan, rivit henne i ansiktet samt kastat en mobiltelefon i huvudet på henne. Misshandeln ska ha orsakat smärta, rivmärken i ansiktet och ett blödande sår i pannan.

Några veckor därpå, i början av oktober, ska en liknande misshandel ha inträffat. Vid 22-tiden på kvällen ska mannen då ha slagit och sparkat på kvinnan, rivit henne, dragit henne i håret, spottat på henne samt bitit henne i benet.
Kvinnan ska bland annat skador i form av en sprucken kind och bitmärken på benet.
I förhör har kvinnan uppgett att hon inte kunde gå ut på över en vecka på grund av skadorna hon fått i ansiktet.

Den tredje misshandeln inträffade den 20-21 oktober, den här gången i närheten av Immeln i Östra Göinge. Mannen misstänks då ha misshandlat kvinnan vid två tillfällen, en gång på kvällen och en på morgonen, enligt liknande tillvägagångssätt som vid de andra tillfällena.
Några dagar efter den tredje misshandeln anhölls mannen och sedermera häktades han.
Mannens inställning till anklagelserna är okänd.

Husvagnsvrak ska bort

$
0
0

OSBY En gammal husvagn som ligger och skräpar på en parkering i Osby ska nu städas undan. Det meddelar kommunens fastighetschef Anders Edwall.

Husvagnen, som är i bedrövligt skick, ligger vält på sidan på en parkering vid Godsgatan väster om järnvägen. Kommuninvånare och pendlare har konstaterat att det inte ser särskilt snyggt ut med ett husvagnsvrak på en parkering i centrala Osby och framfört önskemål om att den bör tas bort från platsen.
Och nu ska husvagnen, som är fylld med gammalt bråte, bort från platsen.
Fastighetschefen Anders Edwall berättar att kommunen, med hjälp av den parkeringsfirma som kommunen har avtal med, har ordnat fram tillstånd att få ta bort den.
Bärgning och borttagande är beställt och den ska hämtas snarast, enligt Edwall:
– Det brukar ta någon dag för dem att komma, så vi beräknar att den är borta till helgen.
– Vi har när något hamnar på kommunal mark i form av bilar, husvagnar, skräp och så vidare möjlighet att ta bort det. Det som krävs är en utredning samt ett beslut, oftast tar det ett par dagar från upptäckt tills det är borta.

Fler förhör om misstänkt mord

$
0
0

Lönsboda Detaljerna kring förra veckans dödsfall i Lönsboda, som utreds under rubriceringen misstänkt mord, är fortfarande okända.
Polisen hoppas dock att ärendet ska klarna i slutet av nästa vecka.

Polisen är fortsatt förtegen om den händelse i Lönsboda förra veckan som utreds som ett misstänkt mord.
Först var förhoppningen att utredningen kring mannens död skulle klarna efter att besked kommit från den rättsmedicinska undersökningen.

Men när ett första utlåtande kom i slutet av förra veckan valde polisen att fortsatt lägga locket på, samtidigt som rubriceringen mord kvarstod.

Under den här veckan uppger polisen att de fortsatt sitt arbete med förhör med olika intressanta personer. Närmare än så vill de dock inte gå in på händelsen och vad som egentligen ska ha hänt. Anledningen uppger utredarna vara att de vill kunna arbeta i lugn och ro med ärendet.
När ett eventuellt klargörande kring vad som egentligen hänt och varför de rubricerat dödsfallet som mord kan lämnas är ännu oklart, men förundersökningsledaren Anders Svenson säger att de har en förhoppning om att ha en klarare bild i slutet av nästa vecka.


Körde in i mitträcket på 23:an

$
0
0

Osby

Vid 12.40-tiden på torsdagen inträffade en singelolycka på riksväg 23 i södergående riktning vid infarten till Östanå. Enligt räddningstjänsten ska en personbil då ha drabbats av en punktering och kört in i mitträcket.
Ambulans åkte till platsen och tittade till personen som färdades i bilen. Inga personskador ska ha uppstått.
Under tiden räddningstjänsten arbetade på platsen var vägen avstängd i cirka 15-20 minuter i väntan på bärgare.

Otryggheten ökar i Osby

$
0
0

OSBY Många känner sig otrygga i Osby, trots att de flesta aldrig har blivit utsatta för något brott.
Resultatet av polisens trygghetsmätning visar att Osby är en rätt trygg kommun – men med otrygga invånare.

Slumpvis utvalda medborgare i hela lokalpolisområdet har fått svara på frågor i den senaste trygghetsmätningen. Och undersökningen visar att det finns mycket oro och stor otrygghet i Osby – trots att utsattheten är låg.
Under rubriken ”områden med så höga problem-index att de bör specialgranskas” finns Osby tätort med (Osby är i undersökningen indelat i tätorten och övriga kommunen).
Och enligt undersökningen är det fler i tätorten som blivit utsatta för brott det senaste åren. I fjol uppgav drygt 85 procent i Osby tätort att de inte utsatts för brott, i år är den siffran drygt 79 procent.
I Osby totalt (tätorten och övriga kommunen) har 81,45 procent inte utsatts för brott i år, jämfört med 84,79 procent i fjol.

Även om det har varit en viss ökning av andelen personer som blivit utsatta för brott tycker kommunpolis Rolf Paimensalo att det är anmärkningsvärt att otryggheten är så utbredd.
– 80 procent har inte drabbats av brott, ändå är otryggheten så stor. Det rimmar illa, siffrorna går inte ihop, säger han.

Vad kan du göra för att öka tryggheten?
– Det handlar inte om vad jag kan göra, det handlar om vad vi kan göra tillsammans, alla aktörer i samhället. Vi inom polisen jobbar för att öka synligheten, polisen ska synas mer i kommunen. Vi har projektet Vaksam och det tittas på om grannsamverkan kan komma igång på allvar.
Paimensalo påpekar – igen – att det är viktigt att höra av sig till polisen och anmäla brott.

– Händer det något som gör dig rädd eller otrygg, hör av dig. Anmäl. Jag tjatar om det, men det är viktigt att medborgarna hör av sig, annars kan vi inte agera. Det räcker inte att lägga ut det på Facebook och sen gnälla på att polisen inte gör något.
Paimensalo säger att medier, framförallt sociala medier, spär på oron och otryggheten. När det dessutom inträffar ett antal större händelser – skottlossning eller rån – ökar naturligtvis otryggheten.

Bland ”större genomgående problem” i Osby kommun lyfter invånarna fram bland annat skadegörelse, narkotikapåverkade personer, ungdomsgäng och buskörning.
När det handlar om ungdomsgäng säger Rolf Paimensalo att polisen har viss koll på vilka individer det handlar om.
– Det är en klick individer som vi har rätt bra koll på, vi vet åt vilket håll vi ska titta. Samtidigt måste de antingen tas på bar gärning eller så måste det finnas vittnen som kliver fram för att det ska kunna lagföras. Lagföras – eller få den hjälp som behövs om de är minderåriga.
– Ibland vet ”alla” vilka det är som gjort något, men ändå verkar det inte finnas några vittnen. Man har hört det av någon som har hört det av någon. Då är det inte lätt att lagföra de här personerna.
Avsaknaden av polisstation i Osby är väldokumenterad och omdiskuterad och polisens arbete i kommunen får också kritik i undersökningen.

Behövs det en polisstation i Osby?
– Det är väl klart att målet borde vara att ha en polisstation i varje kommun, säger Paimensalo.

FAKTA
Större genomgående problem i Osby, enligt trygghetsmätningen 2018:
Skadegörelse.
Narkotikapåverkade personer utomhus.
Bostäder som är tillhåll för alkoholister och narkotikamissbrukare.
Kvinnor som antastas.
Ungdomsgäng.
Buskörning (med bland annat moped) och bilar som kör för fort.
Rädsla för att gå ut på kvällarna.
Rädsla för specifika personer.
Oro för att åka buss/tåg.
Kritik mot polisens arbete.

Gården skulle eldas upp – nu är den såld

$
0
0

LÖNSBODA Det fanns planer på att elda upp gården – men då rasade representanter för Örkeneds hembygdsförening.
Gården slapp lågorna och nu har kommunen istället hittat en köpare till Flyboda 1:27.

Den aktuella gården, Flyboda 1:27, hamnade i fokus i våras. Gården, med en mangårdsbyggnad och tre uthus, köptes av kommunen för några år sedan. Det var marken som kommunen var ute efter, eftersom den kan exploateras när Lönsboda ska växa.
Själva gården ansågs vara i så dåligt skicka att kommunen hade planer på att använda den som övningsobjekt för räddningstjänsten.
Elda upp den, helt enkelt. Detta fick hembygdsföreningens representanter att reagera kraftigt.
– Det är inte bra alls. Kommunen borde först välja andra utvägar. Om inte kommunen kan använda eller hyra ut kan det tas in anbud från privatpersoner för boende eller mindre verksamhet, menar Sven Thuresson i Örkeneds hembygdsförening.

Ungefär två veckor efter att Norra Skåne hade rapporterat om protesterna mot eldningen kom beskedet att gården inte ska brännas ner utan istället bjudas ut till försäljning.
– Vi har fått beskedet från TT-nämnden att vi troligen inte får elda upp gården, sa Tommy Augustsson (S), ordförande för samhällsbyggnadsutskottet, till Norra Skåne i april och berättade att utskottet inte hade för avsikt att gå vidare med någon formell ansökan.
– Vi har diskuterat frågan och bestämt oss för att lyssna på hembygdsföreningen och de privatpersoner som protesterat, sa Augustsson.
Nu meddelar Osby kommuns fastighetschef Anders Edwall att gården är såld:
– Ja, det stämmer att vi har sålt fastigheten under förutsättning att en lantmäteriförrättning i form av avstyckning godkänns av lantmäteriet. Vi räknar med att det tar ett par månader till på grund av lantmäteriets handläggningstid.

Enligt Anders Edwall gick det inte att sälja enbart huset med tillhörande byggnader. Därför lade kommunen till runt två hektar mark för att det skulle vara möjligt att använda den som hästgård.
– Vi var även nogsamma med att det blev rätt köpare som vill förvalta gården i framtiden. Fantastiskt kul att vi sålde fastigheten där vi kommer att få en ny kommuninvånare.
Enligt uppgifter var priset för fastigheten runt 800 000 kronor.
Sven Thuresson i Örkeneds hembygdsförening välkomnar försäljningen.
– Positivt att det blev på det här viset. Det var vad vi hoppades på, säger han.

Vill haka på Hässleholms kommun

$
0
0

Osby/Östra Göinge Tillsyn- och tillståndsnämnden i Osby vill haka på Hässleholms kommun i deras projekt kring ovårdade fastigheter.

Nämndens ordförande Kurth Stenberg (S) vill gärna att Osby kommun hänger på.
– Östra Göinge har anslagit en halv miljon kronor för att delta, men Osby kommun har inga pengar för tillfället att spendera på detta arbete, säger Kurth Stenberg.
Han menar att ovårdade fastigheter inte kan ligga på grannarnas ansvar och fortsätter:
– De kan komma in med klagomål, men vi anser att det är inte fastighetsägarnas uppgift att upplysa kommunen om ovårdade fastigheter.
– Hässleholms kommun ligger långt framme, säger Kurth Stenberg.
Sedan sommaren 2017 arbetar två jurister på stadsbyggnadskontoret i Hässleholm med att inventera just ovårdade fastigheter i kommunen. Det är kommunfullmäktige i Hässleholms kommun som gett uppdraget.
Projektet är tidsbegränsat och har redan förlängts en gång. Som det ser ut idag så pågår tillsynsprojektet året ut.
Kurth Stenberg och TT-nämnden anser att det är en bra idé om både Osby och Östra Göinge kommuner deltar i projektet.

Nya ägare till 60-talshus i Osby

$
0
0

Osby

Försäljningen av fastigheten på adressen Hörneledsvägen 26 i Osby är nu klar. Nya ägare är Therese och Mikael Nelson, 26 och 27 år, och säljare är Micael och Karin Ann-Britt Forsberg. Huset är byggt 1966 och har en boyta på 96 kvadratmeter. Ägarbytet blev klart i oktober 2018 och priset blev 1 595 000 kronor.

För fem månader sedan såldes ett annat hus på samma gata, på Hörneledsvägen 9A. Där blev priset för den 229 kvadratmeter stora villan 1 700 000 kronor.

Datum: 2018-10-29
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 1 595 000 kr
Taxeringsvärde: 681 000 kr
Adress: Hörneledsvägen 26, Osby
Kommun: Osby
Beteckning: Höken 5

Viewing all 4715 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>