Quantcast
Channel: Osby – Norra Skåne
Viewing all 4715 articles
Browse latest View live

Inbrottstjuv stal dator och cigg

$
0
0

Lönsboda I måndags bröt sig inbrottstjuvar in i en bostad i Lönsboda.
Bytet bestod bland annat av kontouppgifter.

Någon gång mellan klockan 17.30 till 22 på kvällen i måndags utsattes en villa i Lönsboda för ett inbrott.
Genom att bryta upp ett fönster tog sig en eller flera gärningspersoner in i bostaden. Väl inne i huset stals bland annat en dator och cigaretter.

Enligt polisanmälan ska tjuvarnas byte dock inte stannat vid materiella ting. I samband med inbrottet ska även kontouppgifter ha stulits. Uppgifterna ska sedan ha använts för att logga in på målsägandes digitala betalningssystem swish.

Därifrån ska sedan pengar ha förts över till ett annat konto. Beloppet ska vara på ett flertal tusenlappar och enligt polisen ska banken ha försökt stoppa överföringen, men förgäves.
– Tillvägagångssättet är helt klart ovanligt, konstaterar polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Polisen rubricerar händelsen som datorbedrägeri samt stöld.
Inga observationer eller iakttagelser ska ha gjorts i samband med inbrottet.


Polisen hittade narkotika i bil

$
0
0

Osby

Vid 18-tiden i onsdags stoppades polisen en bil på Norra Infartsgatan i Osby. När poliserna gjorde en slagning på föraren kunde de konstatera att han inte hade något körkort. Eftersom mannen dessutom, enligt polisanmälan, uppträdde nervöst fattade poliserna ytterligare misstankar. Beslut togs om att genomsöka mannens bil och i den anträffades en mindre mängd misstänkt narkotika. Mannen, som är i 25-årsåldern, misstänks nu för olovlig körning och narkotikabrott.

Stal från obevakad barnvagn

$
0
0

Osby

En anmälan om stöld inkom till polisen under onsdagen. Stölden ska ha inträffat på vårdcentralen i Osby i slutet av oktober. En mamma ska då ha varit på besök med sitt barn. Under de cirka 20 minuter de var inne hos läkaren stod barnvagnen parkerad i vårdcentralens väntrum. När de kom ut igen fattades en åkpåse från barnvagnen. Åkpåsen med dess innehåll uppskattas enligt polisanmälan vara värd cirka 1 300 kronor.

Doft avslöjade haschrökare

$
0
0

Osby

Runt klockan 14.30 på tisdagen rörde sig civila poliser i Osby. Poliserna observerade då hur tre ynglingar gick omkring i de centrala delarna av Osby. När de civila poliserna närmade sig ynglingarna kände de en skarp doft av cannabis varpå de valde att kontrollera dem. Då visade det sig att en av männen precis tänt en haschcigarett som han var på väg att börja röka. När poliserna kontrollerade mannen med haschcigaretten hittade de även en mindre mängd misstänkt narkotikaklassade tabletter. Mannen, som är i 20-årsåldern, misstänkts nu för narkotikabrott.

Krockade med fem vildsvin

$
0
0

Lönsboda/Vilshult

Vid 8-tiden på torsdagsmorgonen krockade en husbil med inte mindre än fem vildsvin. Trafikolyckan ägde rum på riksväg 15 mellan Lönsboda och Vilshult, i närheten av gränsen mellan Osby och Olofströms kommun.
Tre av vildsvinen ska ha dött på platsen enligt polisen och jägare tillkallades. Husbilen ska i sin tur ha kört av vägen och hamnat i diket som en följd av kollisionen. Inga personskador ska ha uppstått i samband med olyckan, som gjorde att riksväg 15 stängdes av under en tid.

”Upp till kommunen att presentera något”

$
0
0

Osby Lars Ericsson, ordförande i Osby Näringsliv, vänder sig i en skrivelse till kommundirektör Petra Gummesson och Niklas Larsson (C) i syfte att få till stånd en plan för att aktivera näringslivet i Osby.
– Om ingenting förändras kommer vi få samma betyg nästa år, säger Lars Ericsson.

Anledningen är att den enkät som ligger till grund för Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet bland Sveriges kommuner skickas ut i januari 2019.
”Med tanke på detta borde vi ha en plan för att vända utvecklingen”, skriver Lars Ericsson.
– Vi vet sedan i maj i år att vår position i rankningen är dålig, men inga åtgärder har vidtagits och snart är vi där igen, en ny enkät skickas snart ut. Ingen förändring kommer ge oss samma betyg. Nu tycker vi det är upp till kommunen att presentera något konkret.
– Det händer alldeles för lite. I Osby kommun finns 400 ramavtal, tolv av dem är skrivna med lokala företag.
Lars Ericsson vill gå igenom ämnesområden som behöver förändras och lägga fram precisa förslag. Innan enkäten ska besvaras av politiker och företagare bör en kallelse gå ut till ett större möte för att förankra och redovisa vilka åtgärder som behöver genomföras.

Lars Ericsson skriver att ”jag tror att de flesta är överens om att det vore bra för alla om det byggdes fler bostäder i kommunen”.
Men Lars Ericsson menar att kommunen varit stelbent och valt att tacka nej till de bostäder som intresserade företag vill investera i.
Han tycker att det viktigaste är att få igång en byggnation och att kommunledningen måste föra en konstruktiv diskussion i konkreta ärenden med dem som handlägger och beslutar.
”Låt oss diskutera hur vi gemensamt kan jobba med dessa för att få till en lösningsinriktad attityd”, skriver Lars Ericsson.

Osby Näringsliv har flera förslag till kommunledningen:
o Om Osby kommun ska klättra i rankningen måste man få med sig byggbranschen i kommunen. Han anser att kommunledningen bör ge upphandlingschefen Daniel Oredsson i uppdrag att lägga ett förslag på åtgärder för att göra förändringar i de kommunala inköpen (inte bara själva upphandlingarna utan även inköpsbesluten).
o Osby näringsliv vill se ett förslag på åtgärder och organisation innan man anställer en ny tillväxtchef. Osby näringsliv vill se en komplett organisation för näringslivsfrågorna som inkluderar centrumledare, turisthandläggare, näringslivshandläggare etcetera. Denna organisation måste vara lokalt förankrad och tjänsten som tillväxtchef måste tillsättas av en person med lokal förankring och ett lokalt nätverk.
o Osby Näringsliv vill också att kommunen tillskjuter mer resurser eller tar över vissa arrangemang som under 2018 blivit kostsamma för Osby Näringsliv.
– Familjedagen är ett exempel som kostat oss mycket, säger Lars Ericsson, i många andra kommuner är det kommunen som står för liknande arrangemang. Vi anser att man inte behöver lägga så mycket pengar på tjänster utan mer på projekt.

Olaglig tobak beslagtagen

$
0
0

Osby/Östra Göinge Två av tre butiker sålde misstänkt olagliga cigaretter när polisen genomförde kontroller under onsdagen.

På onsdagen hade kommunpolis Rolf Paimensalo besök av sex stycken polisaspiranter. Och aspiranterna sattes omgående i arbete.
– Det är ju nationella tobaksveckan och då passade det bra att sysselsätta sig med lite kontroller. Ett gyllene tillfälle, säger Rolf Paimensalo.

Sammanlagt kontrollerade poliserna tre olika butiker; två i Östra Göinge och en i Osby.
Från två av butikerna, en i Östra Göinge och den i Osby, beslagtogs misstänkt olagliga cigaretter.
– Det handlar om utländska cigaretter. I butiken i Osby beslagtogs flest, säger Paimensalo och tillägger att det inte handlar om några större mängder.

Är det ett omfattande problem?
– Det tråkiga är ju att våra ungdomar kommer över tobak. Samtliga butiker fick anmärkningar för att de inte hade rätt skyltning, det kan indikera att det ibland kan vara lite slappt med ålderskollen från en del handlare, säger han.
Efter kontrollerna upprättades två polisanmälningar vilka rubriceras som brott mot tobakslagen.

Jakten efter en tillväxtchef över

$
0
0

Osby Osby kommun har rekryterat en tillväxtchef.
Den 1 december tillträder Carl-Johan Löwenberg sin nya tjänst.

Nu står det klart vem som blir tillväxtchef i Osby kommun. Från och med december tillhör jobbet Carl-Johan Löwenberg, ursprungligen från Stockholm och numera boende i Helsingborg.
– Det ska bli riktigt roligt, säger Carl-Johan Löwenberg entusiastiskt.
Han berättar att han under de senaste cirka åtta åren har iklätt sig en konsultroll där han åkt till olika kommuner i landet för att ge råd kring diverse företagsfrågor.
– Men då har jag bara varit en kortare tid i varje kommun. Det känns spännande att återigen arbeta heltid i en och samma kommun, säger han.

Tidigare har 58-åringen, som är utbildad samhällsplanerare med en fördjupning i sociologi och beteendevetenskap, bland annat varit näringslivschef i region Gotland. Han menar att det finns ett flertal erfarenheter han kan ta med sig från den tiden och nämner bland annat att han ägnade en hel del av sitt arbete åt landsbygdsutveckling.
– Och det är förstås viktigt även i Osby, säger han.

Han påpekar vidare han ännu inte fullt ut hunnit sätta sig in i de olika näringslivsfrågorna som är heta just i Osby.
Men generellt sett betonar han vikten av samarbete.
– Om det är något jag lärt mig under mina år som konsult är det att man

i en liten kommun som Osby måste samarbeta så ofta man kan och inte ”låsa” sig, säger han.

Kan du identifiera några särskilda utmaningar i ditt kommande jobb?
– Jättesvårt att säga redan nu, svarar han och fortsätter med en generell fundering:
– Jag tror att det är viktigt för Osby att vara på tårna och hitta smarta lösningar. Jag tror också att det är viktigt, av flera skäl, att det offentliga och näringslivet inser att man gemensamt måste utveckla näringslivet och samhället.

Till sist – ser du något särskilt positivt i kommunen som du specifikt vill utveckla mer?
– Den frågan får jag nästan passa på. Det jag kan säga är att de tankar, idéer och frågor som uttryckts vid intervjuerna har överraskat mig positivt. Det verkar finnas ett offensivt och modernt förhållningssätt, avslutar Osbys nya tillväxtchef.


Frikänns efter bristande bevis

$
0
0

Osby/Östra Göinge En mamma hemmahörande i nordöstra Skåne frikänns nu från anklagelser om att ha misshandlat sin dotter efter brister i utredningen.

I somras åtalades en mamma vid Hässleholms tingsrätt för att vid ett tillfälle under 2017 ha sparkat på sin dotter samt dragit henne i håret.
Mamman har i sin tur förnekat att något sådant ska ha inträffat och några vittnen till den påstådda misshandeln ska inte ha funnits. Istället har dottern berättat om händelsen för andra personer.
En enig tingsrätt väljer nu att frikänna mamman från åtalet.
I domen framgår bland annat att tingsrätten menar att förhörsledaren, i sina förhör med dottern, ställt frågor av ”klart ledande karaktär”.
Vissa av förhören ska även ha ägt rum flera månader efter den påstådda händelsen, vilket rätten menar medför att uppgifterna ska ”värderas med särskild försiktighet”.
Dessutom ska åklagaren under huvudförhandlingen ha menat att den utredning som lagts fram i målet innehåller brister.
Således har tingsrätten bedömt att bevisningen inte är tillräcklig i målet och frikänner därför henne.

En aktiv revyprofil vässar formen

$
0
0

OSBY Välmående är hennes yrke. Så vi ställer den enkla frågan:
Hur mår du?
– Jag mår bra. Jag har världens mest fantastiska jobb och världens mest fantastiska hobby, säger Anna-Karin Lennartsson när Norra Skåne tar en kopp kaffe med revyprofilen.

Vi börjar med det Anna-Karin kallar världens mest fantastiska jobb. Hon är hälsohandledare och driver Osby Aktivcenter (tillsammans med sambon Olle, som äger och har byggt upp verksamheten).
– Jag har alltid tränat, säger Anna-Karin, som spelade fotboll i runt 20 år och har tränat styrketräning sedan tonåren.

Hon menar att fysisk och psykisk hälsa hänger ihop och genom åren har hon utbildat sig för att även kunna hjälpa sina kunder med det själsliga måendet.
– När någon kommer hit för att börja träna handlar det nästan alltid om att de vill ha en positiv förändring. Och för att få till stånd en förändring krävs alla bitar; fysisk träning, själsligt välmående, rätt kost – allt hänger ihop, säger hon.
Samtidigt som hon inte har några planer på att sluta hjälpa folk med den fysiska träningen ser hon utvecklingsmöjligheter för verksamheten när det gäller den mentala träningen.
– Prestationspsykologi och mental träning är något jag kommer att utveckla över tid. Och det är ju inte bara användbart inom idrotten, utan inom många områden.

Känner du press på dig att du måste må bra?
– Nej. Jag mår bra, jag är nöjd med tillvaron och känner att jag är på rätt plats. Men jag känner ingen press.
– Jag har en grundhälsa och jag måste givetvis ha en trovärdighet. Men det hade varit bedrövligt att gå omkring och försöka vara perfekt. Det kan mycket väl finnas småkakor eller en påse ostbågar i min kundvagn.

Om vi tittar på samhället i stort, hur mår vi?
– Jag vill inte låta som en gammal tant och säga att det var bättre förr, för allt var verkligen inte bättre förr. Men det var mer naturligt att röra sig förr, nu kommer utredning efter utredning som visar att vi mår sämre.
– Och det är olyckligt att välmåendet har blivit en klassfråga, det ska inte hänga ihop med storleken på plånboken. Personer som har det svårt på andra sätt har ofta även sämre fysisk hälsa. Som sagt, det där hänger ihop.
Anna-Karin har även en del synpunkter på ungdomars kostvanor.
– Alltså, ibland ser man hur många ungdomar som helst köpa en energidryck och ett choklad till lunch istället för att äta den lagade maten i skolan. Choklad eller godis eller kakor, det är ju lyxfika en helg, inte något man äter till lunch!

Vi lämnar Anna-Karins yrke och går över till ”världens mest fantastiska hobby”.
– Jag blir glad bara jag tänker på det, säger Anna-Karin – och det är Osbyrevyn hon pratar om.
Hon är med i den prisade ensemblen som just nu laddar för premiären av Helt Sanslöst på nyårsafton.
– Jag har alltid sjungit. När jag började jobba i Osby 1989 hade jag en arbetskamrat som frågade om jag ville vara med och spela revy i Sibbhult. Och sen var jag med och spelade i Sibbhult i 13 år, berättar Anna-Karin.

Efter drygt tio års uppehåll från skådespelandet fick hon ett samtal från Lars Magnusson (Osbyrevyns frontfigur tillsammans med Jessica Persson) – och de senaste åren har hon stått på scenen på Borgen.

Vad är det som är så roligt med att spela revy?
– Det är skitkul att stå på scen. Och den här ensemblen vi har nu, vi har otroligt roligt tillsammans och trivs ihop. Så det är ju inte bara de där två timmarna man står på scen, utan det är hela resan dit också. Jag har turen att ha ett jobb som gör det möjligt för mig att satsa i stort sett hundra procent på revyn när vi repar och spelar, säger Anna-Karin.

Den populära Osbyrevyn har bland annat prisats nationellt med dubbla SM-guld.
– När vi vann SM-guld … det var en helt overklig känsla. Jag är så stolt över att få vara en del av detta och jag kände sådan glädje för Lasse och Jessica, jag vet hur hårt de har jobbat.
Anna-Karin skrattar till och säger:
– Håret reser sig på armarna när jag tänker tillbaka på när de sa ”och vinnaren är …” Den känslan ska man inte förringa.

VÄLMÅENDE/Anna-Karins 3 tips:
1) Hellre nästan rätt än helt fel.
Allt behöver inte vara perfekt, det är omöjligt. Om vi tittar i kundvagnen – försök handla och äta nyttigt, men det gör inget om det slinker ner en påse ostbågar ibland.
2) Ha roligt!
Det gäller allt, men framförallt träningen. Hitta något som du tycker är kul.
3) Glöm inte bort att njuta.
Det finns för många måsten och pekpinnar i livet, för mycket tvång.

FAKTA/Anna-Karin
Namn: Anna-Karin Lennartsson.
Ålder: 53.
Bor: Osby (född och uppvuxen i Sösdala, bodde sedan flera år i Hässleholm).
Familj: Sambon Olle. Vuxna dottern Julia, 14-årige sonen Moltas.
Yrke: Hälsohandledare, driver Osby Aktivcenter. Socialarbetare från början, jobbade i 18 år på Björkängens behandlingshem.
Fritidsintressen: Spela revy. Familjen och fotboll. Dottern spelar i Dösjöbro och sonen i IFK Osby. Så jag tittar mycket på fotboll.
Så tar jag mitt kaffe: Med mjölk.

S: Vår dörr är öppen

$
0
0

Osby Under hela hösten, sedan valet den 9 september, har arbetet pågått med att hitta ett nytt politiskt styre för Osby kommun.
På måndag redovisar Sonja Svenle-Pettersson (M), valberedningens ordförande, vilka förslag som föreligger.

– Vi har haft fullt upp att göra och alla partier är eniga om förslagen, säger Marika Bjerstedt Hansen (S).
– Vi är redo att gå i opposition och S stödjer alla ordförandeposter, fortsätter hon.
Hon ställer sig tveksam till om Alliansen ska klara av att styra i minoritet på 16 mandat av de sammanlagda 41.
– Men vår dörr är fortfarande öppen för ett samarbete mellan S och C, säger Marika Bjerstedt Hansen.
Den 17 december kommer det nya styret för Osby kommun att presenteras.

SD: Alliansen är en svag minoritet

$
0
0

OSBY Sverigedemokraterna kommer inte aktivt att stötta en styrande alliansminoritet.
– Vi tar på oss en oppositionsroll precis som Socialdemokraterna och vi är en stark vågmästare, säger Carl Bejvel (SD).

Norra Skåne har tidigare rapporterat om SD:s krav för att aktivt stötta ett alliansstyre (bland annat dela oppositionsrådsposten mellan S och SD och ge poster som andre vice ordförande till SD i tunga nämnder).
– Alliansen har gett oss ett lillfinger (en post som andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden) och tror kanske att det ska räcka, säger Bejvel.

Räcker det?
– Nej, det räcker inte.
Därför kommer SD inte att uttalat stötta varken alliansen eller S. Bejvel säger att partiet kommer att agera som en stark vågmästare.
Han är samtidigt kritisk till att alliansen inte gjort mer för att få SD:s stöd.
– Alliansen är en svag minoritet och hade behövt ha med sig någon, antingen SD eller S. Vi har en tuff period framför oss med stora ekonomiska utmaningar.

Bejvel menar att den politiska ledningen i Osby borde vara ärlig med hur den ekonomiska situationen ska hanteras. Han tycker att en oansvarig politik har lett till att kommunen hamnat i ett svårt läge ekonomiskt.

Tycker du att skatten ska höjas?
– Vi är inte för en skattehöjning, det är det sista man vill göra. Men jag kan tycka det är anmärkningsvärt att blocken (S och alliansen) inte tar ansvar och antingen begär en skattehöjning eller berättar vad det är för verksamhet de tänker skala bort när det ska sparas.

Nya arvoden: Ligger långt under Hässleholm

$
0
0

Osby Arvoden och ersättning till förtroendevalda ska antas på kommunfullmäktige på måndag. Tre förslag finns.
– Vi ligger långt under politikerna i Hässleholm, till och med under arvodena i Östra Göinge kommun, säger Niklas Larsson (C).

Nuvarande arvodesreglemente har gällt under mandatperioden 2015-2018. En arbetsgrupp bestående av förtroendevalda från ett flertal av de i kommunfullmäktige representerade politiska partierna och tjänstepersoner har arbetat fram ett förslag till ett nytt arvodesreglemente för mandatperioden 2019-2022.
Kommunfullmäktige har tre förslag att ta ställning till: ett från C, KD, L, och M, ett från S och V och det tredje från SD avseende fasta arvoden.
Skillnaderna består i att S och V i presidiet vill ha en ordförande och en vice ordförande och en andre vice ordförande endast i fullmäktige.
Alliansen vill förutom ordförande och förste vice ordförande se en andre vice ordförande i fullmäktige och i barn- och utbildningsnämnden. SD vill förutom en ordförande och en vice ordförande ha en andre vice ordförande i fullmäktige, kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden och i nämnden för socialt stöd och omsorg.

Från och med den 1 januari 2019 gäller ett grundbelopp på 56 000 kronor. 100 procent av grundbeloppet får kommunstyrelsens ordförande, förste vice ordförande får i de två förslagen 90 procent och i SD:s förslag ska 45 procent av grundbeloppet gå till vardera förste vice ordförande och andre vice ordförande.
SD vill, som tidningen tidigare rapporterat om, ha tre kommunalråd, ett på heltid och två på halvtid.
Ersättningen till nämndordföranden ligger i de tre förslagen på mellan tio och 28 procent av grundbeloppet.

”Ingen drömbudget för någon av oss”

$
0
0

Osby Skillnaderna mellan de tre politiska blocken, S-gruppen, alliansen och Sverigedemokraterna, är inte så stora vad gäller budgeten för 2019.
Största skillnaden är synen på de finansiella målen.

På måndag redovisas de tre förslag som finns till budget för 2019 i kommunfullmäktige.
Alliansen förespråkar att resultatet ska uppgå till minst en procent av skatter och bidrag. För 2019 innebär målsättningen ett resultatmål på 7,8 miljoner kronor.
S-gruppen vill däremot se ett resultat 2019 till minst 0,1 procent av skatter och bidrag. För 2019 innebär målsättningen ett resultatmål på 0,8 miljoner kronor.
Sverigedemokraterna vill se ett resultat på minst 0,4 procent. För 2019 innebär målsättningen ett resultatmål på 2,8 miljoner kronor.

Mest pengar, nästan hälften av kommunens budget på närmare 800 miljoner för 2019, går till nämnden för barn och utbildning. Där finns en politisk skillnad på hur mycket mer pengar politikerna anser att nämnden ska få. Alliansen vill skjuta till 6 miljoner kronor, S-gruppen 8,5 miljoner kronor och Sverigedemokraterna 7 miljoner kronor.
Men alla partier prioriterar lika och vill lägga mest pengar på barn- och utbildningsnämnden och hälsa och välfärd.
– Det här är ingen drömbudget för någon av oss, säger kommunstyrelsens ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) och fortsätter:
– Intäkterna ökar inte som tidigare och kostnaderna ökar. Därför har vi valt att lägga resultatet så lågt som möjligt för att slippa göra nedskärningar.
– Vi hade önskat ett högre resultat och mer pengar att lägga ut, men det går inte i den aktuella situationen, säger hon.
– När det i maj månad stod klart att pengar måste sparas bromsade vi upp. Vi tog tag i det direkt och de åtgärder vi då vidtog kommer att få effekt under hela 2019, säger Niklas Larsson (C).

Osby kommun står inför stora investeringar de närmaste åren. Förskolan i Örkened och den nya matsalen till Örkenedsskolan är påbörjade. Bygge av en ny förskola ska även påbörjas i Osby. I investeringsbudgeten för 2019 anslås 20 miljoner kronor till matsalen, 72 miljoner till förskolan och 40 miljoner kronor till förskolan i Osby tätort.
– Det visar sig att allt det som byggdes på 70-talet nu kraschar samtidigt, säger Marika Bjerstedt Hansen (S).
– Men vi är i kommunstyrelsen helt överens om hur vi vill investera. Vi har under hela mandatperioden diskuterat hur vi ska lösa de här utmaningarna och vi är alla rätt nöjda med att vi är överens om hur vi ska investera runt 200 miljoner kronor, tillägger hon.
Kommunfullmäktige på måndag kommer alltså till stor del handla om budgeten för den närmaste framtiden. Även allmänheten får en chans att ställa frågor om budgeten under punkt sju på dagordningen: Allmänhetens frågestund. Den inleds med en presentation av de tre budgetförslagen och allmänheten ges tillfälle att ställa frågor till de förtroendevalda om kommunens budget 2019 samt flerårsplanen 2020-2021. Frågestunden pågår högst en timme.

”Nu värre än någonsin”

$
0
0

övre stavshult Staffan Fredlund i Övre Stavshult, Visseltofta, har fått nog av att vildsvinen förstör byns betesmarker. Han har tre konkreta förslag för att få ner stammen: tydligare och mer tillmötesgående roll från länsstyrelsen, skottpengar på vildsvin och förenklad försäljning av vildsvinskött.

Staffan Fredlund går och tittar på sina marker där vildsvinen bökat upp merparten.
– Den här ängen har jag lappat ihop fem gånger, nu ger jag upp för säsongen, säger han.
Han är månskensbonde på en mindre gård i Övre Stavshult. Till vardags är han miljöchef på Wihlborgs fastigheter.
För ett par år sedan tog han över gården från sin far, som köpte den på 1960-talet.
– Jag brinner för kulturlandskapet, säger han, men jag ser runt omkring mig att det är färre som bor i bygden, de som bor här är äldre, få försörjer sig på lantbruk, det är svårt att hitta djur till beten och mjölkbonden i byn har lagt ner sedan flera år.

Han säger att det finns pengar i skogen, och många investerar i mark, planterar gran på ängarna och förvaltar jakträtten.
– Men de som kommer utifrån har sällan någon ambition att hålla landskapet öppet eller bibehålla den biologiska mångfalden, säger Staffan Fredlund.
Själv har han köpt tillbaka en del av den mark som en gång såldes från gården, så nu har han åtta hektar.

Som tur är har han grannbonden Gösta Nilsson i Norreskog.
– Vi är några stycken som hjälps åt för att hålla landskapet öppet, även små hagar, säger han, och vi försöker utifrån de förutsättningar vi har. Men kostnaderna ökar och lönsamheten minskar så den negativa trenden behöver brytas.
Han är bekymrad över vildsvinens framfart.
– Nu är det värre än någonsin.
De insatser som görs fungerar inte.
– Länsstyrelsen tänker inte på att landskapet är ojämnt och stenigt, det fungerar inte på alla ställen att sätta upp elstängsel, det uppstår ofta små glipor som vildsvinen tar sig igenom. Och vem ska betala för omkostnaderna?

Han visar på sin äng där vildsvinen härjat, och grannens, som har elstängsel runt sin vall. Staffans mark är helt upplöjd och trots elstängsel, taggtråd, stenmur och annan förstärkning klarar vildsvinen ändå att ta sig vidare in till grannens vallodling.
Det finns exempel på de som vill vara säkra på att få in sin skörd som satt traktorn på fältet med radion på hela natten, och som själva sovit i bilen för att vakta skörden. Det finns också exempel på de som förberett att hugga vallen och när de kommit på morgonen, har vildsvinen härjat natten innan.
Ett viktigt skördeår som 2018 innebär det katastrof.
– Länsstyrelsen är anonym, jakten fungerar inte, i dagsläget finns egentligen ingenting som stoppar vildsvinens förökning och framfart.

Staffan Fredlund som gått naturbruksgymnasium och har ”bonneriet” med sig från ungdomen har funderat på hur man ska tackla problemet.
Han säger att som länsstyrelsen agerar idag har den lågt förtroende på landsbygden och bland djuruppfödare.
– Många är rädda för länsstyrelsen och vill ha minimalt med den att göra, säger Staffan Fredlund. Länsstyrelsen går in i sin myndighetsroll för starkt och tar inga mänskliga hänsyn eller helhetsansvar för landsbygdsutvecklingen. Det ser jag som ett bekymmer.
– De borde se problemen med vildsvin som en del i landsbygdsutvecklingen. Man månar om artskydd, biotoper, naturvärden men det finns ett hålrum, ingen helhetssyn hur man ska agera för att byarna och kulturlandskapen ska fortleva i Göinge.

Han förklarar att dålig lönsamhet i smålantbruken, låg investeringstakt i byggnader och maskiner, diken och stängsel som inte är underhållna, mjölkgårdar som lagts ner och inte kan leverera ungdjur till beten gör att problemen med vildsvinen på toppen av allt blir mycket tyngre och besvärligare.
– Hade lantbruken varit livskraftiga i Göingebygden hade inte besvären blivit av samma omfattning, säger han.
Därför krävs mycket större arbetsinsatser idag att försöka hålla vildsvinen utanför åkrar, ängar och trädgårdar. Samtidigt säger Staffan Fredlund att många är kluvna till vilken hjälp de vill ha. En del vill få statliga bidrag och sätta upp elstängsel själva, medan andra vill ha hjälp med skydd och i stället medfinansiera.
– Där tycker jag LRF i Skåne har en viktig roll att hitta en enhetlig linje, för många med vall och djur är förkrossade medan andra skogsägare inte riktigt bryr sig. Som jag ser det finns det förenklat två olika läger hur man ser på saken.
Staffan Fredlund ser också två möjligheter till att öka viljan att skjuta av fler vildsvin.

– Den ena möjligheten är att göra vildsvinsjakt mer attraktiv, dels genom att öka incitamentet för jakten och införa skottpengar på vildsvin, det skulle kunna vara en morot för att jaga mer, dels genom att markägarna i jaktarrenden ställer tydliga krav på att vildsvin ska skjutas av.
– Den andra möjligheten är att förenkla försäljningen av vildsvinskött. Jag tror att de jägare som jagar vildsvin gärna fyller sin egen frys och därefter avtar intresset för vildsvinsjakten. Väldigt lite vildsvinskött kommer ut i handeln. Om det gick lättare att sälja köttet i butiker skulle säkert intresset för att jaga vildsvin bli större. Även om jakten innebär mycket obekväm arbetstid.


Hallenbergs minnessten invigs

$
0
0

Hallaryd På tisdag invigs stenen till Jonas Hallenbergs minne i Hallaryd. Ideella krafter inom Hallaryds sockenråd har under lång tid arbetat med projektet och alla är nu stolta över att ha fått det i hamn.

Jonas Hallenberg levde 1748-1834 och är född och uppvuxen i Hallaryd. Han verkade i Stockholm som en framstående historiker och forskare i språk. Han myntade uttrycket att historikern borde fungera ”utan fädernesland, utan religion och utan stånd”.
Men han glömde aldrig sin hembygd. Så han donerade 1000 riksdaler till en skola i Hallaryd. Denna kom att stå färdig 1836, två efter Jonas Hallenbergs död.

Jonas Hallenberg donerade också 4000 riksdaler till fattigkassan i Hallaryd.
Hallaryds sockenråd har drivit projektet med att färdigställa minnesstenen. Från början var det Viking Svensson, en av initiativtagarna till Hallaryds sockenråd, som föreslog att den gåva som han och hans fru, Siri Svensson, donerat skulle utgöra en fond att användas på bästa sätt. Så småningom föreslog Viking Svensson att pengarna skulle användas till en minnessten över Jonas Hallenberg.

Allt arbete har gjorts av lokala krafter och många styrelsemedlemmar. Kyrkan har upplåtit sin mark att placera stenen på. Lisa Samuelsson har gjort den konstnärliga förlagan. Frida Lönnberg har tagit fram texten. Åsa Dahlström och Frida Lönnberg har letat efter en lämplig sten. Stenen har skänkts av Leif Reimer. Plaketten i brons har gjutits och satts upp av Mats Lönnberg.
Nu är det alltså dags för invigning. Klockan 18.30 den 27 november sker detta där stenen står placerad bredvid anslagstavlan i Hallaryd.
Eftersom Viking Svensson, som avled 2016, drev kafé i Hallaryd och var väldigt förtjust i kakor bjuds efter själva ceremonin på kaffe med sju sorters kakor i Sockenstugan. Det är Veronica Dahl som bakar alla kakor.

Körde sönder mur och smet

$
0
0

Osby

En Osbybo har anmält till polisen att en okänd bilist kört sönder en mur som omgärdar vederbörandes tomt.
Händelsen misstänks ha inträffat någon gång under det gångna veckoslutet. Skadorna på muren ska omfatta cirka två kvadratmeter och flera stenar ska ha ramlat ner.
Enligt polisen finns varken någon misstänkt eller någon känd observation av det inträffade.
Händelsen rubriceras för närvarande som smitning från trafikolycka.

Nattlig snöbollsattack mot bil

$
0
0

Osby

Vid 03-tiden natten till söndagen färdades en bilist längs riksväg 15 i höjd med Netto i Osby. Plötsligt ska bilen, enligt polisanmälan, ha bombarderats av snöbollar med en sådan kraft att vindrutan sprack.
Föraren ska då ha gjort en inbromsning och gått ut ur bilen för att se vem som kastade samt försöka tala med dem. Föraren observerade då hur ett antal ungdomar springande lämnade platsen.
I nuläget är det oklart vem som kastade snöbollarna och händelsen rubriceras som skadegörelse av polisen.

Anmälde rån till polisen

$
0
0

Lönsboda

I slutet av förra veckan inkom en anmälan till polisen om ett rån som ska ha inträffat i Lönsboda på kvällen fredagen den 16 november.
Enligt anmälaren, som är i 40-årsåldern, ska då en handfull män i 20-årsåldern ha kommit fram när vederbörande stod vid busstorget i Lönsboda. De okända männen ska då ha visat en kniv och uppmanat anmälaren att lämna över ”sina grejer”, enligt polisanmälan.
Anmälaren ska då ha lämnat ifrån sig jacka, skor, mobiltelefon, busskort, id-kort samt en mindre summa kontanter.
Enligt polisen är det oklart varför anmälaren dröjt i närmare en vecka med att kontakta dem.

”Måste finnas brett lokalt nätverk”

$
0
0

OSBY Tillväxtchefen är på plats. Nu vill Osby näringsliv se att han kompletteras med en organisation som har bred kompetens och stark lokal förankring.

I fredags rapporterade Norra Skåne om en skrivelse från Osby näringsliv till kommunledningen. I den framförde Lars Ericsson, ordförande i Osby näringsliv, en rad förslag på åtgärder för att förbättra kommunens bottenrankade företagsklimat.

I skrivelsen stod det bland annat:
”Osby näringsliv vill se ett förslag på åtgärder och organisation innan man anställer en ny tillväxtchef. Osby näringsliv vill se en komplett organisation för näringslivsfrågorna som inkluderar centrumledare, turisthandläggare, näringslivshandläggare etcetera. Denna organisation måste vara lokalt förankrad och tjänsten som tillväxtchef måste tillsättas av en person med lokal förankring och ett lokalt nätverk.”

Samma dag som tidningen berättade om Osby näringslivs uppmaningar till kommunledningen kom beskedet att en ny tillväxtchef rekryterats av Osby kommun.
Carl-Johan Löwenberg, ursprungligen från Stockholm och numera boende i Helsingborg, har bland annat varit näringslivschef i region Gotland och blir nu tillväxtchef i Osby.
Lars Ericsson berättar att Osby näringslivs representanter träffade och pratade med Löwenberg innan han anställdes.

Hur ser du på rekryteringen?
– Det vi efterlyser från Osby näringsliv är en fungerande helhet. Det är viktigt att man kompletterar organisationen med olika kompetenser. Helheten är viktig, där måste det finnas brett lokalt nätverk, säger Ericsson.

När man nu har valt att plocka in en tillväxtchef utifrån menar Ericsson att det på övriga poster inom näringslivsorganisationen bör finnas en mer lokal förankring.
– Det handlar om att få till en bra mix. Det är som ett lag, du kan inte ha elva målvakter eller elva anfallare, du måste ha flera olika kompetenser, säger Ericsson.

Viewing all 4715 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>