Osby Skyddsombuden på brandstationen har fått nog. De begär 19 åtgärder för en bättre arbetsmiljö i en skrivelse. Idag tar kommunstyrelsen upp kraven.
– Händer inget nu går vi vidare till Arbetsmiljöverket, säger Jeanette Reimer.
I 20 år har skyddsombuden påpekat brister i arbetsmiljön på brandstationen i Osby, men ingenting händer.
– Det lappas och lagas, och det har länge talats om att bygga nytt, säger Jeanette Reimer, skyddsombud och administrativ assistent på brandstationen i Osby.
Vi sitter tillsammans med det andra skyddsombudet, brandmannen Stellan Otterdahl, i fikarummet, som är avspärrat med en dragvägg. De som sitter och jobbar på andra sidan väggen störs av oss när vi pratar och vi hör vad de säger.
– Vi har mer och merkurser och utbildningar och lokalerna räcker inte till, säger Jeanette Reimer. Dessutom ska snart två beredskapssamordnare sitta här också.
– Dessutom har vi problem med värmen, det är alldeles för kallt på vintern och alldeles för varmt på sommaren på arbetsplatsen.
Brandstationen i Osby har 53 år på nacken.
Vi går runt och tittar i lokalerna. Det är trångt i arbetsrummen och de är inte ljudisolerade som i kontorslandskap.
Omklädningsrummet för brandmännen är fullt och trångt, så omklädningsskåp har fått ställas ut i hallen där bilarna står. Alla bilarna får inte plats i hallen. Jeanette och Stellan pekar på sprickor i golvet, som dessutom är svårt att rengöra.
– Ska vi ut i skarpt läge med pickupen, som står parkerad utomhus, och det är vinter, måste vi skrapa rutor och ta bort snön innan vi kan åka iväg, säger Jeanette Reimer.
– Allt är nu akut, säger Stellan Otterdahl, men i första hand måste tjejerna få ett eget duschrum.
Som det är nu delar alla på tre duschar och när tjejerna duschar sätter de upp en lapp på dörren. När vi tittar in i badrummet ser vi lappen ”Sofia duschar” som hon tejpar upp på dörren när hon tvättar sig.
– När brandstationen byggdes fanns det inga kvinnliga brandmän som jobbade på stationen, säger Stellan Otterdahl, men nu har vi fyra-fem stycken i larmstyrkan.
Han pekar också på en annan allvarlig brist och det är att inga signaler finns på utsidan av brandstationen som varnar för när det är utryckning.
Skyddsombuden pekar bland annat på att de har en lekplats på ena sidan, en skola på den andra och bostäder runtomkring och att många tar genvägen över brandstationen.
– Placeringen av brandstationen är helt fel. Ännu har ingen olycka inträffat, säger Stellan Otterdahl, men när det är utryckning och det är mörkt tar vi det extra försiktigt vid åttatiden på morgonen.
En annan viktig punkt är att det inte finns någon automatiskt fungerande reservkraft.
– Det finns en reserv, men det tar lång tid att få igång den. Blir det strömavbrott kommer vi inte ut snabbt med bilarna, säger Stellan Otterdahl.
De säger att alla tänker på sitt, att de inte får något gehör för alla brister de påtalat under flera år.
– Att lappa och laga blir dyrt i längden, säger Jeanette Reimer.
– Det skulle byggts en ny brandstation för länge sedan, säger Stellan Otterdahl.