Quantcast
Channel: Osby – Norra Skåne
Viewing all 4715 articles
Browse latest View live

Bröt sig in och stal verktyg

$
0
0

Lönsboda

Någon gång mellan onsdagskvällen och torsdagsmorgonen inträffade ett inbrott hos ett företag med faciliteter på Tommahultsvägen vid Lönsboda. Enligt polisanmälan ska dörrarna till en lokal ha brutits upp och diverse verktyg stulits. Bland annat ska borrar, en vinkelslip och olika elverktyg till ett uppskattat värde av drygt 10 000 kronor ha försvunnit.


Fritt fram för bad – algblomning väck

$
0
0

Osby Drygt en vecka efter den första upptäckten av algblomning i Osbysjön och Immeln häver Osby kommun nu avrådan från bad i bägge sjöarna.

I torsdags förra veckan meddelade Osby kommun att avrådan från bad gällde i Osbysjöns och Immelns västra delar med anledning av algblomning.
Dagen därpå utökades avrådan till att inkludera även badplatsen vid Osby camping, i sjöns östra delar.

I måndags gavs grönt ljus till att åter bada vid Osby camping och på fredagen meddelade kommunen att algblomningen i såväl Osbysjön och Immeln ska anses vara passé.
Provtagningar har nämligen visat att bakterienivåerna åter är så låga att vattnet kan klassas som tjänligt.
– Vi har gjort de sista testerna och en okulär besiktning. Nu är det fritt fram att bada i hela sjön igen. All algblomning är borta i Osbysjön, säger Anders Edwall, chef på tekniska enheten.

Vattenproverna visar att det är fritt fram att bada vid kommunens samtliga sjöar och badstränder.
Samtidigt manar kommunen via sin hemsida till viss eftertänksamhet vid bad.
De skriver att vattnet tillfälligt kan vara förorenat av bakterier eller alger och att kallsupar således ska undvikas.
Dessutom kan algblomningsläget förändras kvickt vid kommunens badplatser om vindarna gör att alger driver in från andra delar av sjön, skriver kommunen vidare. Därför uppmanas badgäster, i synnerhet barn, att vara uppmärksamma och försiktiga om det ser ut att finnas alger på vattenytan.

Hög puls på fritidsgården

$
0
0

Osby
Under sex veckor har fritidsgården Pulsen arrangerat resor, lekar och aktiviteter för barnen i Osby. I torsdags anordnade fritidsledarna en poängjakt när det var sista dagen för i sommar.

Vecka 26 slog fritidsgården Pulsen upp portarna för sommaren och har under sex veckor varit flitigt besökt av sommarlediga barn. Pulsen har haft öppet tisdagar, onsdagar och torsdagar och har som mest haft upp mot 60 besökare.
– Hur många som kommer varierar från dag till dag. Ibland har vi varit 20 och någon gång har vi varit 60. Totalt har det varit runt 500 barn under sommaren, säger fritidsledare Rasmus Dahlquist som gör sin fjärde sommar på fritidsgården Pulsen.
– Det visar att det här behövs, många åker inte iväg själva och då kan de komma hit, fortsätter Rasmus Dahlquist.
Den här sommaren har han fått hjälp av Tova Borg, Sarah Abdulsamad och Mohammad Norosi och tillsammans har de anordnat aktiviteter tillsammans med de besökande barnen.
– Det har blivit mycket fotboll, berättar Rasmus Dahlquist.

Fritidsgården Pulsen och fritidsgården Bulten i Lönsboda har båda varit öppna hela sommaren och är en del av sommarkul som Osby kommun arrangerar.
I en av sofforna sitter Agnes Johnsson, Adelia Nordström och Alice Vörös och pratar och skrattar.
– Det är roligt att vara här för man får träffa vänner och umgås, säger Adelia Nordström.
Pulsen har även anordnat resor till bland annat Liseberg och Tosselilla sommarland. Barnen har också åkt och spelat Laserdome tillsammans.

Att hålla koll på barnen har inte alltid varit så lätt för de fyra fritidsledarna som varit på fritidsgården under sommaren.
– Man får vara på spänn hela tiden, man vet aldrig vad som händer. Det gäller också att prata med olika barn på rätt sätt, förklarar Rasmus Dahlquist.
I en annan soffa sitter Isak Andersson och Albin Nordström och är fullt fokuserade på att få så många poäng som möjligt till poängjakten som fritidsledarna har satt ihop som avslutande aktivitet.
Isak och Albin har spelat mycket fotboll och tv-spel under sommaren. Spelen Fortnite och Fifa är de som lockar mest.
Under hösten kommer fritidsgården att hålla öppet som vanligt.

Sotarmästare höjer varningens finger

$
0
0

OSBY/SKÅNE Håkan Jakobsson är sotarmästare i Osby/Kristianstad.
Han varnar för den typen av lurendrejeri som Ida Ottosson utsattes för.

– Vi har haft flera fall i Lönsboda den senaste tiden. Problemet är att det inte är inte olagligt det som de gör, men de blåser folk på pengar och tillvägagångssättet är högst omoraliskt, säger han.

– De dyker upp då och då och erbjuder sig att rengöra imkanaler och ventilation, något som inte är lagstadgat och som åligger oss eller fastighetsägaren själv.
Ibland utför de tjänsterna och tar duktigt betalt, Något som kostar kanske 500 kronor kan de ta ett par tusen kronor eller mer för.
– Och vi som är anlitade av kommunen som entreprenörer aviserar alltid i god tid innan vi ska komma.
– Vi dyker inte bara upp på det sättet. Så jag vill verkligen varna för den här sortens verksamhet.

En annan sotare, som vill vara anonym, uppger att det kan vara flera olika firmor som ägnar sig åt den här sortens verksamhet.
Firmor som ofta byter namn och använder sig av kontanttelefoner dit de inte kan bli spårade.
– Dessutom uppger de ofta att de arbeten som de utför är lagstadgade och att det kan stå folk dyrt om de inte anlitar deras tjänster, säger sotaren.
– Det verkar också som om de här olika firmorna har riktat in sig att kontakta äldre personer, vilket gör deras verksamhet ännu fulare.

86-åriga Ida körde iväg bluffsotaren

$
0
0

LÖNSBODA Bluffsotare som säger sig vilja komma och rengöra eldstäder och kanaler härjar i bygden.
– De säger sig utföra arbeten som inte är lagstadgade och tar hutlöst betalt. Släpp inte in dom, säger Håkan Jakobsson, sotarmästare i Osby-Kristianstad.

Ida Ottosson i Lönsboda höll på att bli lurad i torsdags eftermiddag. Hon kom dock undan med blotta förskräckelsen.
– Jag sa till mannen att han var en stor bluff och om han inte försvann härifrån skulle jag ringa polisen.
Mannen försvann fortare än kvickt.

Efter händelsen kände sig Ida Ottosson lite matt och gråtfärdig.
– Hade jag inte ringt min vanliga sotare och hört mig för så hade jag nog släppt in mannen. Nu visste jag att han var ute efter att lura mig på pengar.
Så här gick det till. En dam ringde till Ida på torsdagseftermiddagen och informerade om att hon skulle få sotat klockan 16 samma dag. ”Det kan kanske behövas”, tänkte Ida och funderade på att stänga av pannan.
Klockan blev fyra och ingen sotare kom. Ida började ana oråd och slog en signal till sin ordinarie sotare i tron att det var han som skulle komma.
Han förklarade direkt att det inte alls var fråga om någon sotning och uppmanade Ida att inte öppna för någon som skulle komma och rengöra.
Efter samtalet dök bluffsotaren upp. Dessförinnan hade han ringt och sagt att han var försenad eftersom han fastnat vid en trafikolycka. Ida förklarade per telefon att hon inte behövde hans tjänster, men mannen dök ändå upp.

Men då hade Ida Ottosson låst nogsamt omkring sig. Hon öppnade ett fönster och frågade:
– Vem är du? Är du sotare?
– Nej, rengörare, hade mannen svarat.
– Jag ska inte ha någon rengöring. Ge dig iväg, annars ringer jag polisen. Du är en stor bluffare, sa Ida och mannen lommade iväg.
– Det var min ordinarie sotare som räddade mig, annars hade det kunnat bli en dyr och helt onödig affär, konstaterar Ida.

Besöksrekord i Gylsboda

$
0
0

GYLSBODA – Det här är inte klokt! Allt tog slut. Folk bara strömmade in. Vi har slagit besöksrekord, med hur mycket vet jag inte än.

Det säger Pia Lindberg, festivalgeneral för festivalen i Gylsboda och hon finner nästan inte ord när hon beskriver lördagens upplaga av festligheterna.
– Jag blir alldeles tårögd, det här är helt galet.
Besökare från när och fjärran öste lovord över orten där det under åren har vuxit fram en tummelplats för allehanda konstnärer och andra kreativa människor.

Redan klockan elva började bilarna parkera längs med småvägarna och ett par timmar senare verkade det vara fullproppat.
Pia Lindberg, hade hoppats på rekord, att kunna slå förra årets antal som uppgick till 2 000 besökare. Och förhoppningarna verkar ha infriats.
Kokkaffe tillagades på öppen eld (vilket inte gick under förra årets ledningsförbud). Likaså var smeden Tobias Heldqvist i full gång (han kunde inte smida under förra sommarens torka). Nytt för i år var bland annat grillen där det serverades vildsvinshamburgare. Och folk kom från alla möjliga håll.

Under Norra Skånes besök hörde vi bland annat både tyska, danska, franska och så blekingska och småländska förstås.
Utställare fanns det både i den gamla transformatorstationen och i Sliperiet och längs vägen mellan destinationerna. Under eftermiddagen vankades det underhållning med Eva Jumatate utanför Sliperiet tillsammans med Declan O Connel som också spelade bland annat irländsk musik i skogskaféet.
De gjorde alla dundersuccé, inte minst musikalartisten Daniel Wegge Hjalsted från Danmark.
Och bakom begivenheterna flöt vattnet stilla i det gamla stenbrottet. En syn som fick många att stanna upp.

IFK Osby tappar Ekström till Nike

$
0
0

fotboll På lördag drar seriespelet igång igen för IFK Osby.
Men det blir utan viktiga kuggen Albin Ekström i laget.
23-åringen har tröttnat på pendlingen från Malmö och är klar för Nike.

Albin Ekström har varit en nyckelspelare i IFK Osby under de två år som han har spelat i klubben. Halvvägs in i serien är han lagets näst bäste målskytt med sina sex mål (Hampus Roslund leder den interna skytteligan med elva mål).
– Det känns jättetufft att lämna. Jag har ”Benne” (Benjamin Persson), Johnny (Ahlbin) och (Kristoffer) Blom som nära vänner och då tappar man de relationerna lite grand. Jag har varit i Osby så länge för att det är en jäkla bra klubb med fantastiska spelare och ledare, jag hade gärna varit kvar om det hade funkat.

Sedan förra hösten bor Albin Ekström i Malmö och det är främsta anledningen till klubbytet.
– Jag har varit och tränat två gånger på hela våren i Osby, säger Ekström som har kört på egen hand och även med ett Malmölag där han har kompisar.
– Det funkar ju hyfsat men det tar för mycket på kroppen. Nu har vi spelat många matcher på vardagar och då har jag fått jobba till sex och komma direkt till matchstart, det har varit tufft.

Samtidigt kliver Ekström upp en nivå i seriepyramiden. IFK Osby ligger på en åttondeplats i division fyra östra inför omstarten. Nike parkerar som nykomling på en andraplats i division tre södra och har chansen att ta sig upp i tvåan.
– Trean i Malmö är väldigt bra, så det är lite kul också. Jag har ju varvat ner väldigt mycket. Det blir så när man inte tränar, då måste man gå ner lite. Jag har jobbat mycket kvällar och helger, säger Ekström som ska börja plugga till e-commerce manager i höst.
– Då får jag möjlighet att träna och spela mer.
Ekström känner att han har hittat rätt i Lommaklubben.
– Jag kom dit och alla verkade jättetrevliga. Jag är jäkligt taggad på Nike nu – det ska bli kul att komma igång, träna mer och spela ”på riktigt” igen.
På söndagen debuterade han för sin nya klubb. Nike bortabesegrade Södra Sandby med 3–0.
Albin Ekström har tidigare spelat i division tre tillsammans med Älmhults IF (2015), Sölvesborgs GoIF (2016) och IFK Osby (2018).

Tjuv fastnade på film

$
0
0

Osby

Vid 13-tiden i fredags inträffade en stöld på Coop i Osby. Enligt polisen ska en dam i 80-årsåldern varit och handlat i affären. Efter att ha plockat sina varor gick hon till kassan för att betala. Då upptäckte hon att hennes plånbok var försvunnen. Efter händelsen ögnades butikens övervakningsfilmer igenom.


Saboterade parkerad bil

$
0
0

Lönsboda

En bilägare i Lönsboda utsattes natten till söndagen för skadegörelse. Personens bil stod då parkerad på Tranebodavägen. När vederbörande kom ut på morgonen hade en okänd gärningsperson slagit sönder två lyktor, brutit upp tanklocket och repat bilens motorhuv, tak och sidor.
– Hela bilen verkar vara repad, konstaterar polisens presstalesperson Robert Loeffel.

IFK Osbys F15 vann Eskilscupen

$
0
0

fotboll Straffar. I Eskilscupens final. På Olympia.
Då var spelarna i IFK Osbys F15-lag hur kyliga som helst – och kunde lämna Helsingborg som segrare i den prestigefyllda turneringen.
– Fantastiskt, ett minne för livet för tjejerna och alla oss som var där, säger tränaren Magnus Svensson.

IFK Osbys flickor födda 2004 har genom åren haft flera fina framgångar och de har blivit riktiga ”cupexperter”.
– Man lär sig av erfarenheterna och vi har spelat många cuper. Tjejerna vet att det gäller att ha lite flyt och tålamod, så brukar det lossna, säger Svensson.

I gruppspelet fungerade spelet bra, men det var bara i 6–0-urladdningen mot Vetlanda som effektiviteten var den önskvärda.
Övriga matcher slutade 0–0 och det innebar att Osby fick nöja sig med en andraplats i gruppen bakom Spånga.
Osby fick spela en extra kvalmatch, mot Varberg, för att ta sig till A-slutspel – och det blev en rafflande tillställning. Med sex minuter kvar gav Ebba Svensson Osby ledningen, men Varberg kvitterade i slutminuten och det krävdes straffar för att avgöra vilket lag som skulle gå till A-slutspel.
Osby var kyligast i straffsparksläggningen och belöningen blev en kvartsfinalplats i A-slutspelet mot Sollentuna.
– Och det var vår bästa match i turneringen, en riktig urladdning, säger Svensson.
Efter mål av Jill Nordqvist, Ebba Svensson och Lovisa Persson vann Osby med 3–0.
Semifinalen blev en tätare tillställning, men med matchens enda mål tog Elin Danielsson Osby till final.
Där väntade Spånga, som Osby spelat 0–0 mot i gruppspelet.

Finalen avgjordes på mäktiga Olympia och budskapet från ledarna till spelarna inför matchen var att njuta av upplevelsen. Men föga överraskande blev finalen en ganska spänd och tillknäppt historia mellan två skickliga lag. Matchen slutade 0–0 – och Osby ställdes inför ett nytt straffavgörande.
– Vi har som sagt spelat rätt mycket cuper och varit med om straffavgöranden förut. Och vi tränar alltid på straffar inför cuperna, säger Roger Svensson, som fick se sina spelare vara hur kalla som helst.
Mål på fyra av fyra straffar, samtidigt som målvakten Nea Andersson räddade en straff och Spånga sköt en straff i stolpen.
– Nea gjorde en riktig ”Ravelliräddning”, säger Svensson.
– Vi sköt nio straffar i turneringen och satte åtta, det är ju riktigt bra.

Hur var stämningen efter segern?
– Fantastisk. Det var ju många föräldrar och släktingar och vänner på plats, många som följde laget. Och tjejerna är inte bara bra på att spela fotboll, de är bra på att njuta av framgångar och fira också. Det var underbar stämning, säger Svensson och slår fast att det inte är färdigfirat.
– Jag utlovar mer firande. Vinner man Eskilscupen förtjänar man det, säger han.

Succéartad hembygdens dag arrangerad i Loshult

$
0
0

LOSHULT Redan klockan ett började folk bänka sig vid de dukade kaffeborden. Och när festligheterna drog igång en timme senare var det fullsatt.
Hembygdens dag lockar alltid mycket folk till Loshult.

– Ja, så är det, säger Arne Olofsson, ordförande i arrangerande hembygdsföreningen sedan 35 år.
– Folk tycker att det är jättetrevligt.
På frågan hur länge dagen har firats darrar han lite på manschetten.
– Nja, det hade hållit på under flera år när jag blev ordförande, så 40-talet år handlar det minst om.
Om man får tro kassören Eva Johansson, som sålde lotter för brinnande livet, är det bland annat underhållningen som drar folk.
Den här söndagen var det Ehrling ”Elvis” Lundberg som stod för den. Behöver vi tala om att det handlade om Elvis …? Riktigt hålligång blev det och Ehrling drog ner applåder redan när han testsjöng.

En av utställarna i år var Örjan Trulsson med sina tändkulemotorer som smattrade i takt med musiken. En hobby som Örjan för vidare från sin far och som han hoppas också ska intressera hans två söner.
– De tycker redan det är kul. Så det blir nog bra, tror han.
Hembygdsföreningen i Loshult är synnerligen aktiv. Under varje söndag under juli har museibyggnaderna var öppna och det har serverats våfflor och kaffe. Inte mindre än ett 50-tal besökare har kommit varje söndag, inte minst för att titta på den speciella sten- och mineralsamlingen som finns i ett av husen.
– Samlingen skänktes av Bertil och Kaj Ståhl och tilldrar sig stort intresse, berättade Arne Olofsson.
Hembygdens dag har också blivit något av en hemvändardag för många. Många gamla minnen delades under de vackra björkarna.

Vill att alla ska få åka med skolskjutsarna

$
0
0

Osby Liberalerna vill möjliggöra för boende på landsbygden att gratis få åka med kommunens skolskjutsar.
– Det är en av våra delar i landsbygdsstrategin som vi tycker är värd att satsa på, säger Erling Persson (L).

Arbetet med att snida fram en landsbygdsstrategi för Osby kommun har pågått ett tag.
Via en motion hoppas nu Liberalerna i Osby, via Erling Persson (L), att skolskjutsarnas roll ska kunna utvecklas för att ge ”god service” till dem som bor utanför tätorterna.

Förslaget går ut på att inte bara skolelever ska kunna nyttja bussarna. Andra resenärer ska då, utan extra kostnad och om plats finns, kunna åka med skolbussen till de ordinarie avstigningsplatserna.
– Alla landsbygdsbor har inte möjlighet att ta sig till tätorten. Då menar vi att med hjälp av skolskjutsarna, som rullar på fasta tider och stannar på fasta hållplatser, skulle kunna erbjuda dem att åka med gratis, säger han och fortsätter:
– Självklart ska det vara i mån av plats och att de stannar vid ordinarie hållplatser.

Enligt Liberalernas motion uppgår kostnaden för skolskjutsverksamhetens ordinarie turer i Osby kommun till cirka 7,5 miljoner kronor. Att låta fler än skoleleverna åka med bör enligt Erling Persson (L) inte kosta någonting extra. Han betonar vidare att ”extraresenärerna” ska få åka med i mån av plats och att skoleleverna självklart är prioriterade.
– Bussarna är i första hand för skoleleverna, det är därför de rullar. Men vi menar att i de allra flesta fall finns det tomma platser kvar på bussarna, säger han och berättar att det inte gjorts någon exakt undersökning kring hur många eventuellt tomma stolar det finns på skolskjutsarna i kommunen.

Kan det finnas en risk för överutnyttjande och att vissa ser det som en ”gratisbuss”?
– Jag tror inte det. Det ska vara en service att nyttja vid behov och som ger människor en bättre möjlighet att bo kvar på landet och ändå åka in till tätorterna.

Vem skulle servicen rikta sig mot?
– Alla som har behov av att åka in till tätorten. Men jag kan tänka mig att utnyttjandefrekvensen hamnar lite i det övre åldersintervallet.

Avslutningsvis nämner han att förslaget även skulle kunna ge en god miljöeffekt om antalet tomma platser på bussarna minskar och att landsbygdsbornas behov kan samordnas.
– Ur det perspektivet blir det en positiv miljöpåverkan. Både landsbygden och miljön värnas.

Sovande väcktes av larm

$
0
0

Osby

En villa i Marklundaområdet fick vid 02.30-tiden natten till måndagen besök av inbrottstjuvar. Enligt polisanmälan ska de boende befunnit sig på ovanvåningen och sovit. Samtidigt ska en inbrottstjuv ha brutit upp ett källarfönster och tagit sig in i bostaden. Kort därpå ska tjuven ha lämnat bostaden via ytterdörren och i samband med det ska ett larm ha gått, vilket medförde att de boende vaknade. Polis och väktare åkte till platsen, men då hade den misstänkta inbrottstjuven redan lämnat platsen.
– I nuläget är det oklart om någonting stulits och det finns inga misstänkta, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Varnar: Kasta inte korv till vildsvinen

$
0
0

Osby/östra göinge Osby kommun vidtar nu åtgärder mot det farliga viruset afrikanskt svinpest.
Affischer runt om i kommunen varnar människor för att kasta kött i skogen.

Dör inom fem till tio dagar
Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin.
Akut form av afrikansk svinpest börjar med hög feber som följs av upphörd foderlust och nedsatt allmäntillstånd.
Smittade djur dör vanligen inom fem till tio dagar.
Smittan kan sprida sig via direktkontakt mellan djur eller genom indirekt överföring via till exempel människor eller transportbilar.
Viruset kan även överleva flera år i kylt eller fryst kött och i många rökta och saltade produkter.
Källa: SVA

Det pågående utbrottet sprids sedan 2007 i Europa.
Viruset sprids med sjuka djur, men också genom att överleva i charkprodukter eller genom att följa med på smutsiga stövlar och utrustning.
I fredags började Osby kommun att sätta ut varningsaffischer på olika platser i kommunen. På affischerna uppmanas människor på sex olika språk att slänga korv, skinka och andra köttprodukter i sopkärlen istället för i naturen där vildsvin kan få i sig viruset.

Lotta Berg, länsveterinär på Länsstyrelsen berättar att afrikansk svinpest kan mäta sig med andra allmänfarliga sjukdomar som mjältbrand och mul- och klövsjuka. Det pågående utbrottet av smittan tog sig till Europa via Georgien och Ryssland. Senare spred sig smittan bland annat till Belgien, Polen och de baltiska länderna. Smittan har ännu inte hittats i Sverige men sedan förra veckan har Länsstyrelsen Skåne skickat ut information och affischer för att göra allmänheten uppmärksamma på viruset.
– Människor kan inte bli smittade av det här, men om det skulle smitta vildsvin och tamgrisar så blir det en väldigt stort ekonomiskt påverkan, säger Lotta Berg.

Eftersom viruset kan överleva i charkprodukter är den största risken att smittan skulle komma till Sverige om svenskar köper med sig utländska billigare charkprodukter med sig hem från resor. Lotta Berg berättar också att jägare som tar med sig jakttroféer hem från resor bör vara extra försiktiga.

Lotta Berg understryker två saker som är viktiga att tänka på för att hjälpa till med att motverka att smittan tar sig till Sverige.
– Skulle man hitta ett dött vildsvin så ska man rapportera in det till SVA (statens veterinärmedicinska anstalt). Och tänk på att inte slänga matavfall i skogen.
Ännu finns inget vaccin mot smittan.
– Det är jättesvårt att bekämpa, säger Lotta Berg.

Kristoffer Banasiak, livsmedelsinspektör på Osby kommun säger att kommunen sedan förra veckan börjat sätta ut varningsaffischer på bland annat Osby camping och bensinmackar i byn.
– Det riktar sig främst mot turister, säger han.
I Östra Göinge kommun är ännu inga varningsaffischer eller informationsskyltar uppsatta.

Dör inom fem till tio dagar
Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin.
Akut form av afrikansk svinpest börjar med hög feber som följs av upphörd foderlust och nedsatt allmäntillstånd.
Smittade djur dör vanligen inom fem till tio dagar.
Smittan kan sprida sig via direktkontakt mellan djur eller genom indirekt överföring via till exempel människor eller transportbilar.
Viruset kan även överleva flera år i kylt eller fryst kött och i många rökta och saltade produkter.
Källa: SVA

Pantstölder irriterar klubb

$
0
0

Visseltofta Säckar med pantburkar som samlats in av Wisseltofta IF har två gånger i år stulits från låsta förrådsutrymmen.
– Jag kan som föreningsmänniska inte förstå hur man kan göra det här när man vet att det är en ideell verksamhet och att folk har ställt upp, säger Kjell Nilsson.

Olika föreningar i Sverige kan dryga ut sin kassa genom att samla in pantburkar.
Ett flertal föreningar i Osby kommun deltar, däribland Wisseltofta IF. I fredags upptäcktes dock att någon tagit sig in i ett förråd vid idrottsplatsen i Visseltofta där säckarna med pant förvaras – och stulit majoriteten av dem.
– Där var cirka tolv stycken säckar och nu var där bara två kvar, säger Kjell Nilsson som ingår i föreningens styrelse.

Faktum är att det inte är första gången föreningen blir bestulna på pantsäckar. I april hade någon brutit upp ett annat förråd på idrottsplatsen och stulit ungefär lika många säckar som i förra veckan.
– Den gången var låset uppklippt och säckarna borta, säger Nilsson med en suck.

Den insamlade panten lämnas sedan vidare till Lions Club Osby, som i sin tur skickar den vidare till Pantameras panttävling föreningskampen.
Från Lions Club Osby erhåller Wisseltofta IF 250 kronor per insamlad säck, berättar Kjell Nilsson.

Totalt beräknas uppemot 20 säckar stulits under året vilket innebär ett sammanlagt värde om nästan 5 000 kronor.
Ingen extremt hög summa, men likväl pengar som hade kommit till nytta för föreningen. Dessutom menar Kjell Nilsson att det skaver lite extra på föreningshjärtat.
– Det handlar om struntsummor egentligen, men det blir ett problem för oss, säger Kjell Nilsson och fortsätter:
– Folk samlar ju ihop och skänker de här burkarna till oss för att föreningen ska få en slant.


Veranens verk ska säljas på auktion

$
0
0

Gylsboda Nu på lördag auktioneras några av konstnären Raimo Veranens verk ut på sliperiet i Gylsboda. Veranen är en erkänd konstnär som har ett verk uppsatt på flygplatsen i Köpenhamn och som blivit dubbad av den finska presidenten.

1942 föddes Raimo Veranen i Finland. Efter att ha bott och jobbat i Köpenhamn längtade han sig bort från storstadslivet och hittade ett hus i Gylsboda.
Pia Lindberg, ordförande för sliperiet Gylsboda, berättar att man kunde se Raimo sitta på vinden och arbeta med sina verk sent på kvällen om man gick förbi hans hus. Raimo Veranen har förutom målningar även arbetat en hel del med keramik. Kvinnokroppen har genom åren varit ett återkommande motiv för hans keramikskulpturer.

2011 avled Raimo Veranen i en hjärtinfarkt i Köpenhamn. Hustrun har sedan dess bott kvar i huset i Gylsboda men bestämde sig för ett halvår sedan att sälja huset. Eftersom Raimo varit flitigt involverad i Gylsboda ville hustrun att hans verk skulle leva vidare på sliperiet. Många av hans verk skänktes till Gylsboda och kommer att säljas på auktion nästa helg.
– Det är fint att kunna föra sakerna vidare, men det är ju också sorgligt, säger Pia Lindberg och pekar på det lilla fotografiet på Raimo som man har sparat och hängt upp inne i lokalen.
Pia Lindberg berättar att Raimo väldigt snabbt kom in i gemenskapen i Gylsboda när han valde att köpa huset över backen vid sliperiet.
– Han var fantastisk. Han var så kunnig och väldigt bestämd med sina tankar. Han ville kunna se konstnärerna i verken han själv tittade på, och det kan man verkligen göra i hans verk, säger Pia Lindberg.

Auktionen hålls av både sliperiet Gylsboda och Lönsboda gymnastik- och idrottsförening som fyller 100 år i år.
– Det är bra att två föreningar kan samarbeta och jobba tillsammans. Det är viktigt att föreningar stöttar varandra, säger Pia Lindberg.
– Det är praktiskt också, nu har vi fler medlemmar som kan hjälpa till och anordna det här, fortsätter Tommy Johansson, ordförande i LGIF.
Klockan 11 den 10 augusti börjar auktionerna på Raimo Veranens verk och möbler och annat som Gylsboda fått. Men redan klockan 10 är det visning då besökarna kan titta på bland annat akrylmålningar och en målarstol som Raimo Veranen tros ha suttit på när han skapat sina verk.
– Det blir två olika sorters publik, dels de som brukar gå på traditionell sommarauktion och dels konstnärer som intresserar sig för att det är Raimo Veranens verk, säger Pia Lindberg.
Den kände utroparen Pike Skolhäll är den som kommer att hålla i spakarna under auktionerna. Pia Lindberg hoppas att det fina vädret kan hålla sig framme.
– Men annars finns det tält där ute så folk slipper bli blöta i håret, säger hon.

Pyrde vid lägerplats

$
0
0

Gullarp

Räddningstjänsten larmades strax innan klockan nio på tisdagskvällen till Gullarp längst med Helgeån.

En markägare såg att det pyrde vid en lägerplats och gick själv ut och hällde några hinkar vatten på elden.

Räddningstjänsten åkte också ut och hällde på vatten för att försäkra sig om att det inte skulle ta fyr.

Enligt räddningstjänsten rör det sig troligtvis om kanotister som varit slarviga med att släcka elden efter sig.

Badplats i västra Osbysjön närmar sig

$
0
0

Osby Cirka 100 meter strand i form av en kommunal badplats kan redan nästa år stå klar vid Spegeldammen.
– Badplatsen kan bli en fantastisk idyll. Flyger tankarna vi har så blir det helt otroligt, säger Anders Edwall, chef på tekniska enheten i Osby kommun.

I slutet av augusti förra året skickade Margaret Engdahl (MP) in en motion om att anlägga en kommunal badplats vid Holms udde i västra Osbysjön.
Någon badplats vid Holms udde blir det inte. Men i närheten, i fårhagen vid Spegeldammen, kan det däremot bli verklighet.

Under onsdagen tog samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott beslut om att skicka förslaget vidare för beslut i nämnden den 20 augusti.
Anders Edwall berättar att förvaltningen kommit fram till att platsen har goda förutsättningar för att bli en badplats.
– Arbetet med att anlägga en strand blir ganska enkelt. Vegetationen är låg och det finns redan sand under. Dessutom har vi tagit vatten- och sedimentprover som gett jättefina svar. Där finns inga föroreningar, säger han.

Förhoppningen är att en badplats i västra Osbysjön ska kunna bli ett lyft för såväl boende i Osbys västra delar som besökare utifrån. Vid parkeringsplatsen intill Spegeldammen stannar redan i dagsläget många husbilar och husvagnsekipage till.
– Det är inte heller särskilt långt att åka hit från exempelvis Hässleholms kommun, konstaterar Edwall apropå potentiella besökare utifrån.

En del i förslaget är att Spegeldammens parkering ungefär ska dubblas i storlek. Den nya delen ska dock inte asfalteras, utan vara grusbelagd.
Promenadstråken i området ska bevaras. Däremot kommer hundbadplatsen, som i nuläget ligger vid båtisättningsplatsen, att flyttas till Svarte Nabbe. Båtuppläggningsplatsen kommer i sin tur att enbart vara belägen på den högra sidan om isättningsplatsen.

Vid badplatsen kommer grillar och bänkar arrangeras. Dessutom det dras ut el och anläggas gräsytor (fåren i hagen kommer inte att vara kvar). Förhoppningen är även att badplatsen exempelvis ska kunna locka till sig någon form av serveringsverksamhet.
– Vi hoppas att det ska kunna bli en liten oas, säger Edwall.

I förvaltningens förslag skulle badplatsen stå klar 2021. Men under onsdagens arbetsutskott valde politikerna att skynda på projektet.
– Fattas beslut i kommande nämnd så sätter vi igång projekteringen direkt. Då blir det badsäsong vid Spegeldammen nästa år, säger Edwall.

Hur mycket beräknas badplatsen kosta?
– Alltihop beräknas kosta strax under 1,3 miljoner kronor.

Vad ska den heta?
– Det får politikerna besluta. Men jag kan tänka mig att det kan bli något med Spegeldammen, säger Edwall avslutningsvis.

Digitaliserar samling

$
0
0

Osby Osby hembygdsförening har under en tid arbetat med ett digitalt projekt. Nu går det att få information om några av deras föremål genom filmer i telefonen.
– Det har varit jätteroligt, trots att vi ibland har svurit på tekniken, säger Marie Ljungdahl.

För omkring ett och ett halvt år sedan drog Skånes Hembygdsförbund igång pilotprojektet ”Kontext – Låt tingen tala” med finansieringshjälp från Region Skåne och Postkodsstiftelsen.
Projektet syftar till att ge föreningarna en utökad möjlighet att med hjälp av diverse teknik visa upp och berätta om föremål som finns i deras samlingar.
– Vi nappade direkt, säger Marie Ljungdahl från Osby hembygdsförening.

I Osby valde hembygdsföreningen att fokusera på att spela in filmer innehållande berättelser om några av deras föremål. Med hjälp av en internetansluten mobil enhet kan filmerna sedan ses av besökarna; antingen direkt via Youtube eller genom att skanna en så kallad QR-kod (en kod som går att avläsa optiskt).

Deltagarna i projektet fick först en gedigen utbildning innan de gav sig i kast med uppgiften.
– Utbildningen var väldigt bred och bra, säger Ulla Torstensson och fortsätter:
– Vi bestämde oss för att vi ville berätta mer om några olika föremål. Vi började med en docka med trasigt ben som vi har i samlingen. I det fallet var dockägaren i livet. Så hon berättar och är speaker i filmen.

Därefter har hembygdsföreningen fortsatt filmskapandet. Efter dockan kom en film om liesmide och liesmeder i Osbytrakten. Sedan producerades en film om Posta-Pella, där betraktaren får följa med ut och gå i brevbärarens fotspår längs gamla Visseltoftavägen. Dessutom har en fjärde film om förlossningshemmet och en förlossningskuvös skapats.
– Posta-Pelle intervjuades i Folklivsarkivet på 1930-talet – så vi lyckades få fram mycket intressant ur hans liv, säger Ulla Torstensson.

Vilka utmaningar har ni mött i filmskapandet?
– Att filmerna inte ska bli för långa och att vi ska komma ihåg allt från kurserna, säger Ingar Björnfot varpå Marie Ljungdahl tillägger:
– Mest är det tekniska utmaningar, men de har vi kunnat bolla med andra.

Till vem riktar sig filmerna?
– I praktiken alla, säger Ulla Torstensson.
– Vi har haft en fokusfamilj med barn, mamma och morfar som provat, inflikar Marie Ljungdahl.

Förhoppningen från hembygdsföreningens sida är att framöver kunna erbjuda lånetelefoner till besökare som inte har en telefon med internetuppkoppling.
I höst kommer ett seminarium inom ramen för projektet att arrangeras i Osby. Tanken är då att deltagarna från Osby hembygdsförening ska hjälpa till att lära upp andra hembygdsföreningar.
Framför allt ska de dock fortsätta hembygdsföreningens resa in i tekniken och göra fler filmer.
– Vi kommer att fortsätta. Det finns många föremål som vi kanske är den sista generationen som vet hur de används, säger Ingar Björnfot.

Ont om kräftor i lokala sjöar

$
0
0

Osby/Östra Göinge Det är ont om kräftor i sjöarna i Osby och Östra Göinge kommun. Kräftpest och kräftfiskeförbud är några av anledningarna till att kommunernas invånare får leta sig till affären för att hitta kräftor till kräftskivan.

Osbysjön, Helge å, Tydingesjön och Kallsjön har alla haft en minskad mängd kräftor på senare år. De få kräftor som finns är ofta signalkräftor. Kommunekolog Agne Andersson berättar att signalkräftan är kronisk bärare på kräftpest men blir sällan sjuka om de får bo i en bra miljö. Men på grund av bland annat syrebrist på sjöbottnar kan signalkräftorna bli svaga och mottagliga för kräftpesten.

Den andra typen av kräftor, flodkräftor, är inte resistenta mot kräftpesten och Agne Andersson tror att det är en av anledningarna till att det nästan bara finns signalkräftor i sjöarna i kommunerna.
I Helge å är det förbjudet att fiska kräftor, men även där är det ont om kräftor enligt Börje Sturesson i Broby Genastorp FVO.
– Kräftan vill ha sand och stenar, i Helge å är det mycket dy. Jag tror inte att kräftorna trivs i den miljön vi har här, säger Sturesson.
Börje Sturesson nämner också kräftpesten som en orsak till bristen på kräftor.

Susanne Hansson i Tydinge Kallsjön FVO säger också att de få kräftor som finns ofta är signalkräftor.
– Men vi såg faktiskt en kräfta för ett tag sedan som inte kunde varit något annat än en flodkräfta. Den var ganska stor, 7-8 centimeter, säger hon.
Hon berättar att det är stor skillnad mellan en signalkräfta och en flodkräfta.
– Signalkräftan har den här tydliga vita pricken vid klon som den skickar signaler med. Den är också mycket mer aggressiv, om man petar på en signalkräfta drar de ofta upp klorna mot en. Det gör inte flodkräftorna, förklarar Susanne Hansson.
Lars-Inge Björklund i Tydinge Kallsjön FVO betonar att kräftan spelar en viktig roll i ekosystemet.
– Det är sjöns egna reningsarbetare på botten som tar hand om vissnade löv och vass, säger han.

I både Osbysjön, Kallsjön, Tydingesjön och Helge å råder förbud mot att fiska kräftor.

Viewing all 4715 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>