OSBY Det började på en grusyta i Centralparken. Föreningen som bildades på Café Esplanaden 1919 spelade fotboll på den där grusytan.
Nu har det gått 100 år sedan IFK Osbys första spelare lirade boll i Centralparken.
100 år fyllda av med- och motgångar, profiler och anekdoter, utveckling och samhällsnytta.
Från Café Esplanaden till Calcio – 100 år med IFK Osby
1919: IFK Osby bildas på Café Esplanaden.
1920-talet: Under de första åren håller klubben till på en grusyta i Centralparken, där fotbollsmatcherna spelas. 1923 får klubben arrendera marken (en mossåker) där idrottsplatsen skulle ligga. Det blir dock några tuffa år. Arbetet med idrottsplatsen är tungt och ekonomin blir sämre, samtidigt som intresset för fotboll sjunker. Klubben är nära att upplösas redan innan den fyllt tio år, men 1927 får verksamheten ny fart med sektioner inte bara för fotboll utan även bandy, orientering, friidrott, simning och bordtennis.
1930-talet: Fotbollen är störst och laget vinner Göingeserien vid upprepade tillfällen. Bandyn går också starkt bandylaget och radar upp DM-segrar.
1940-talet: Bandyn har sin storhetstid med kval till Allsvenskan. 1948 kommer ”Atte” Karlsson till Osby och sätter extra fart på fotbollsverksamheten. Framförallt ungdomsverksamheten breddas.
1950-talet: Börje Tapper blir tränare och 1956 vinner fotbollslaget Norra Skåne-cupen efter vinst mot Glimåkra i Hässleholm inför 2 361 personer i publiken.
1960-talet: Fotbollslaget avancerar till division 3 1963 och håller till i trean resten av 60-talet. Friidrottsverksamheten läggs ner 1963.
1970-talet: Bandyn läggs ner 1970 och sen är det bara fotboll kvar i IFK Osby. A-laget pendlar mellan division 3 och 4. Fotbollsskolan startar 1973 och bidrar till att intresset för fotboll växer kraftigt bland ungdomar.
1980-talet: Nytt klubbhus, byggt av IFK Osbys egna medlemmar, står klart 1980. A-laget inleder årtiondet i division 4, men tar sig uppå och spelar i division 2 1988 och 1989.
1990-talet: Efter en ganska tung start på 90-talet med spel i division 4 tar sig laget uppåt och blir ett division 3-lag. Damsektionen bildas 1998 (det hade spelats en del damfotboll i IFK Osby en kort period redan på 70-talet).
2000-talet: Hans Bruno Nordh, som med sina 20 år med klubban är IFK Osbys längst sittande ordförande, avsäger sig ordförandeskapet 2001. För damlaget pekar det uppåt och laget slutar 2009 tvåa i division 3. Herrlaget rasar dock hela vägen ner till division 6. Ungdomsverksamheten är numera en central del av IFK Osby och omfattande på både pojk- och flicksidan.
2010-talet: Herrlaget klättrar uppåt i rask takt under Ulf Larssons ledning. Det blir uppflyttning i stort sett varje år och 2014 kvalar laget till division 2. Efter seger mot Myresjö i kvalet faller dock Osby mot Nosaby. Laget kan inte följa upp framgångarna de närmaste åren och när 2019 summeras har IFK Osbys herrar kvalat sig kvar i division 4. Damlaget ser till så att årtiondet avslutas på ett utmärkt sätt genom att knipa en tredjeplats som nykomling i division 2 2019.
Calcioakademin med landslagslegendaren Jonas Thern vid rodret etablerar sig i Osby 2014. Samarbetet med akademin avslutas 2019 och Calcio lämnar Osby.
Ordföranden
1922: Ernst Nilsson.
1924: Pelle Ljungberg.
1925: Karl Liedman.
1926: Arvid Hultberg.
1933-47: Enar Holmberg.
1948-50: Tage Lundgren.
1951-60: Lennart Ivarsson.
1961-69: Erik Olsson.
1970-72: Per Olof Blomstrand.
1973-80: Per Ragnarsson.
1981-2001: Hans Bruno Nordh.
2002-12: Staffan Olsson.
2013-14: Ronny Nilsson.
2016-17: Kenth Granath:
2018-: Johnny Ahlqvist.
Profilerna
Hundra år innebär ju att många namn har förknippats med IFK Osby och lyfter man fram några profiler innebär et ju att man missar/glömmer minst lika många. Men ett namn som är givet på en lista över IFK Osbyprofiler (och fotbollsprofiler i Sverige över huvud taget) är ju Pål Lundin, målvakt. Pål the Wall. En supertalang inte bara i fotboll utan i flera sporter, en bohem som A-lagsdebuterade i IFK Osby som 15-åring, spelade allsvenskt i många år i bland annat Östers IF, var med i A-landslagstruppen och var proffs i Oxford.
Andra Osbyfostrade profiler är:
Tomas Johansson, som blev klubbens förste landslagsman när han representerade pojklandslaget i början av 80-talet.
Thomas Nyman, som tog SM-guld med Öster.
Arnold Kroon, som firade triumfer med Helsingborgs IF och IFK Hässleholm.
Tommy Axelsson, som också var framgångsrik i IFK Hässleholm.
Hampus Nilsson, den senaste talangen som tagit klivet uppåt på fotbollsstegen och numer spelar i Falkenbergs FF. Målvakten Nilsson har även tillhört bland annat Djurgården och gjort ett par U-landskamper.
Planerna
Efter några år i centralparken arrenderade IFK Osby marken till Idrottsplatsen 1922 för 100 kronor om året. 1929 invigdes planen och löparbanor anlades. 1953 invigdes träningsplanen, som fungerade som matchplan fram till den stora ombyggnaden var klar och idrottsplatsen återinvigdes lagom till klubbens 40-årsjubileum 1959 (då även grusplanen färdigställdes). 1966 byggdes nya omklädningsrum och 1980 invigdes klubbhuset. 2014 byggdes två nya konstgräsplaner, nya omklädningsrum och läktaren renoverades.
Gamlebyplanen invigdes 1980 och så småningom fick anläggningen egna omklädningsrum. 1989 invigdes den lilla planen på Gamleby.
Inte bara fotboll
Bandy
Bandylaget deltog i början av 1930-talet i DM och blev skånska mästare första gången 1933 – och vann sedan samtliga DM som spelades under 30-talet.
Hade sin storhetstid på 40-talet. Kvalade till Allsvenskan mot Tranås borta. Matchen sändes via telefon till Osby där folk lyssnade på Lasse Holmqvists referat.
Framgångarna fortsatte under 50-talet. 60-talet tillbringades sedan i division tre och 1970 lades bandyverksamheten ner.
Friidrott
Friidrott var en del av IFK Osby fram till 1963. Bland friidrottsprofilerna som genom åren gästat IFK Osby finns höjdhopparen Stickan Pettersson, stavhopparen Ragge Lundberg, sprintern Lennart Strandberg – och inte minst diskusstjärnan Ricky Bruch.
IFK Osby har även haft sektioner för simning (med stora tävlingar i Osbysjön), orientering, friidrott och bordtennis.
Det är dags för hundraårskalas. IFK Osby firar jubileum efter ett sekel som klubb. Och det är givetvis anmärkningsvärt på många sätt – inte minst med tanke på att föreningen var nära att gå under redan före sin tioårsdag.
På 1920-talet hade klubben det tufft.
Arbetet med att etablera sig på en ny idrottsplats istället för att hålla till på grusytan i Centralparken var tufft och ekonomin ansträngd. Dessutom var intresset för fotboll inte på topp och en upplösning av föreningen var inte långt borta.
Men IFK Osby överlevde och utvecklades. Och den fortsatte att överleva och utvecklas i 100 år.
Norra Skåne slår sig ner i IFK Osbys klubbhus tillsammans med ordföranden Johnny Ahlqvist, kanslichefen Ulf Persson och en låda fylld med gamla fotografier och tidningsurklipp.
Vi pratar profiler (Bruno Nordh och Pål Lundin, Gunnar Johansson och Erik Olsson, Hampus Nilsson och Ulf Larsson) och prestationer. Men vi pratar också om vad föreningen betyder för samhället.
– Klubben har jättestor betydelse, nära 800 medlemmar och de flesta är ungdomar. Jag brukar tänka på det om kvällarna. Jag bor ju precis här borta och kan titta ut över idrottsplatsen på vardagskvällarna. I regn och blåst och solsken och alla möjliga väder är det full aktivitet. Ungdomar som spelar fotboll och umgås, ideella ledare som ställer upp och ansvarar för lagen … det är klart att det är viktigt, att det är betydelsefullt, säger Ahlqvist.
De stora händelserna lyfts naturligtvis fram när klubben tittar tillbaka. Minnesvärda framgångar på planen, där kvalet till division 2 för fem år sedan inför storpublik är ett modernt exempel, kommer på tal.
Damfotbollens framfart som har tagit laget hela vägen till toppen av division 2 är en annan given samtalspunkt, liksom det prisade arbetet med integration och inkludering.
När vi börjar leta oss bakåt i tiden blir det lika delar intressant, fascinerande, underhållande och … lite rörigt. Tvära kast mellan profiler och årtal, simtävlingar i Osbysjön och byggandet av idrottsplatsen gör det ibland aningen svårt att hänga med. Men hela tiden återkommer Ahlqvist och Persson till det mest centrala i föreningens verksamhet:
Engagemanget.
– Engagerade människor som ställer upp och gör en insats ideellt är grunden, säger Ahlqvist.
– Det krävs många som gör något. Det är otroligt betydelsefullt med alla som gör ett stort jobb i det tysta, säger Persson.
Framgångsrika seniorlag är eftersträvansvärt, men Ahlqvist menar att grunden som alltid måste finnas med i centrum är klubbens omfattande ungdomsverksamhet.
– Och det ena utesluter ju inte det andra, tvärtom siktar vi på att ha både bredd och spets.
En klubb som IFK Osby beskrivs ofta som den ”lilla föreningen” och på ett sätt är det korrekt; IFK Osby är ju ingen storklubb med miljardomsättning. Men att säga att IFK Osby enbart är en liten hobbyverksamhet ger en felaktig bild.
– Vi omsätter i dag fem miljoner om året, det är en anmärkningsvärd siffra.
Och kampen för att få ekonomin att gå ihop är ständigt pågående. Loppisar, bingo, lotterier, välvilligt inställda sponsorer … det krävs och har alltid krävts mycket för att den ”lilla föreningen” ska kunna ha en välfungerande verksamhet.
Hur ser ekonomin ut idag för hundraåringen? Ahlqvist vill inte kalla den för bra för något överflöd är det inte tal om.
– Men vi har en ekonomi i balans, konstaterar han.
De allra senaste åren har förre VM-hjälten och storspelaren Jonas Therns Calcioakademi varit i blickfånget. Satsningen blev väl inte riktigt vad någon av parterna hoppades och 2019 säger Calcio adjö till Osby. Men IFK Osbys klubbledning ångrar inte att man tog chansen att samarbeta med Calcio.
– Vi hade nog inte haft konstgräsplanerna och de nya omklädningsrummen utan Calciosamarbetet.
Nu sätter IFK Osby punkt för de hundra första åren. Och tar sats mot hundra nya år.
Från Café Esplanaden till Calcio – 100 år med IFK Osby
1919: IFK Osby bildas på Café Esplanaden.
1920-talet: Under de första åren håller klubben till på en grusyta i Centralparken, där fotbollsmatcherna spelas. 1923 får klubben arrendera marken (en mossåker) där idrottsplatsen skulle ligga. Det blir dock några tuffa år. Arbetet med idrottsplatsen är tungt och ekonomin blir sämre, samtidigt som intresset för fotboll sjunker. Klubben är nära att upplösas redan innan den fyllt tio år, men 1927 får verksamheten ny fart med sektioner inte bara för fotboll utan även bandy, orientering, friidrott, simning och bordtennis.
1930-talet: Fotbollen är störst och laget vinner Göingeserien vid upprepade tillfällen. Bandyn går också starkt bandylaget och radar upp DM-segrar.
1940-talet: Bandyn har sin storhetstid med kval till Allsvenskan. 1948 kommer ”Atte” Karlsson till Osby och sätter extra fart på fotbollsverksamheten. Framförallt ungdomsverksamheten breddas.
1950-talet: Börje Tapper blir tränare och 1956 vinner fotbollslaget Norra Skåne-cupen efter vinst mot Glimåkra i Hässleholm inför 2 361 personer i publiken.
1960-talet: Fotbollslaget avancerar till division 3 1963 och håller till i trean resten av 60-talet. Friidrottsverksamheten läggs ner 1963.
1970-talet: Bandyn läggs ner 1970 och sen är det bara fotboll kvar i IFK Osby. A-laget pendlar mellan division 3 och 4. Fotbollsskolan startar 1973 och bidrar till att intresset för fotboll växer kraftigt bland ungdomar.
1980-talet: Nytt klubbhus, byggt av IFK Osbys egna medlemmar, står klart 1980. A-laget inleder årtiondet i division 4, men tar sig uppå och spelar i division 2 1988 och 1989.
1990-talet: Efter en ganska tung start på 90-talet med spel i division 4 tar sig laget uppåt och blir ett division 3-lag. Damsektionen bildas 1998 (det hade spelats en del damfotboll i IFK Osby en kort period redan på 70-talet).
2000-talet: Hans Bruno Nordh, som med sina 20 år med klubban är IFK Osbys längst sittande ordförande, avsäger sig ordförandeskapet 2001. För damlaget pekar det uppåt och laget slutar 2009 tvåa i division 3. Herrlaget rasar dock hela vägen ner till division 6. Ungdomsverksamheten är numera en central del av IFK Osby och omfattande på både pojk- och flicksidan.
2010-talet: Herrlaget klättrar uppåt i rask takt under Ulf Larssons ledning. Det blir uppflyttning i stort sett varje år och 2014 kvalar laget till division 2. Efter seger mot Myresjö i kvalet faller dock Osby mot Nosaby. Laget kan inte följa upp framgångarna de närmaste åren och när 2019 summeras har IFK Osbys herrar kvalat sig kvar i division 4. Damlaget ser till så att årtiondet avslutas på ett utmärkt sätt genom att knipa en tredjeplats som nykomling i division 2 2019.
Calcioakademin med landslagslegendaren Jonas Thern vid rodret etablerar sig i Osby 2014. Samarbetet med akademin avslutas 2019 och Calcio lämnar Osby.
Ordföranden
1922: Ernst Nilsson.
1924: Pelle Ljungberg.
1925: Karl Liedman.
1926: Arvid Hultberg.
1933-47: Enar Holmberg.
1948-50: Tage Lundgren.
1951-60: Lennart Ivarsson.
1961-69: Erik Olsson.
1970-72: Per Olof Blomstrand.
1973-80: Per Ragnarsson.
1981-2001: Hans Bruno Nordh.
2002-12: Staffan Olsson.
2013-14: Ronny Nilsson.
2016-17: Kenth Granath:
2018-: Johnny Ahlqvist.
Profilerna
Hundra år innebär ju att många namn har förknippats med IFK Osby och lyfter man fram några profiler innebär et ju att man missar/glömmer minst lika många. Men ett namn som är givet på en lista över IFK Osbyprofiler (och fotbollsprofiler i Sverige över huvud taget) är ju Pål Lundin, målvakt. Pål the Wall. En supertalang inte bara i fotboll utan i flera sporter, en bohem som A-lagsdebuterade i IFK Osby som 15-åring, spelade allsvenskt i många år i bland annat Östers IF, var med i A-landslagstruppen och var proffs i Oxford.
Andra Osbyfostrade profiler är:
Tomas Johansson, som blev klubbens förste landslagsman när han representerade pojklandslaget i början av 80-talet.
Thomas Nyman, som tog SM-guld med Öster.
Arnold Kroon, som firade triumfer med Helsingborgs IF och IFK Hässleholm.
Tommy Axelsson, som också var framgångsrik i IFK Hässleholm.
Hampus Nilsson, den senaste talangen som tagit klivet uppåt på fotbollsstegen och numer spelar i Falkenbergs FF. Målvakten Nilsson har även tillhört bland annat Djurgården och gjort ett par U-landskamper.
Planerna
Efter några år i centralparken arrenderade IFK Osby marken till Idrottsplatsen 1922 för 100 kronor om året. 1929 invigdes planen och löparbanor anlades. 1953 invigdes träningsplanen, som fungerade som matchplan fram till den stora ombyggnaden var klar och idrottsplatsen återinvigdes lagom till klubbens 40-årsjubileum 1959 (då även grusplanen färdigställdes). 1966 byggdes nya omklädningsrum och 1980 invigdes klubbhuset. 2014 byggdes två nya konstgräsplaner, nya omklädningsrum och läktaren renoverades.
Gamlebyplanen invigdes 1980 och så småningom fick anläggningen egna omklädningsrum. 1989 invigdes den lilla planen på Gamleby.
Inte bara fotboll
Bandy
Bandylaget deltog i början av 1930-talet i DM och blev skånska mästare första gången 1933 – och vann sedan samtliga DM som spelades under 30-talet.
Hade sin storhetstid på 40-talet. Kvalade till Allsvenskan mot Tranås borta. Matchen sändes via telefon till Osby där folk lyssnade på Lasse Holmqvists referat.
Framgångarna fortsatte under 50-talet. 60-talet tillbringades sedan i division tre och 1970 lades bandyverksamheten ner.
Friidrott
Friidrott var en del av IFK Osby fram till 1963. Bland friidrottsprofilerna som genom åren gästat IFK Osby finns höjdhopparen Stickan Pettersson, stavhopparen Ragge Lundberg, sprintern Lennart Strandberg – och inte minst diskusstjärnan Ricky Bruch.
IFK Osby har även haft sektioner för simning (med stora tävlingar i Osbysjön), orientering, friidrott och bordtennis.