Quantcast
Channel: Osby – Norra Skåne
Viewing all 4715 articles
Browse latest View live

Sands Röke har hittat målet i Skåneettan

$
0
0

innebandy I kväll blir det något så ovanligt som ett Göingederby i Qpoolen då Rökes damer möter nykomlingarna Lönsboda.
Trots att det är en av seriefavoriterna som ställs mot jumbon så tar Röketränaren Benny Sand inte segern för given.
– Derby är ju alltid derby, så allt kan hända. Det gäller att vi är minst lika taggade som Lönsboda.

Målskyttet har lossnat för Rökes damer under de två senaste matcherna då det blivit 16 mål mot Malmö och Helsingborg.
Trots det så tar inte Röketränaren ut någon seger i förkott mot nollpoängaren Lönsboda.
– Det finns inga givna segrar i innebandy så vi får spela om det, säger Benny Sand som dock menar att det har varit ett stort steg för nykomlingen.

– I division 2 var det ingen effektiv speltid utan klockan rullade. Sedan råkade Lönsboda ut för en tung förlust då de tappade rutinerade Marika Bengtsson.
Röke saknar Fanny Berglund i kvällens derby då hon inte kan komma loss från sitt jobb.
– Dessutom har vi ett frågetecken för Hanna Johansson. Hon är fotskadade så det är inte säkert att den hinner bli helt återställd. Men i övrigt har jag hela truppen på 14 utespelare och två målvakter tillgänglig. berättar Sand.

Röketränaren menar att det var en rätt så stor omställning för Röke att ställa om från förra årets allsvenska innebandyspel till spel i Skåneettan.

– Då fick vi mest försvara oss medan vi nu möter lag som gör samma sak i ettan mot oss. Nu måste vi bli ett lag som går ut och styr matcherna vilket tar sin tid och ställa om till. Så det är en hel del som ska falla på plats.

– Men samtidigt tycker jag det här är utvecklande då vi blir bättre med boll. Vi har tagit stora steg framåt vilket vi visade i matcherna mot Malmö och Helsingborg.
Benny Sand hoppas att derbyt ska tilldra sig stort intresse.
– Det ska bli en riktigt kul match att spela så jag hoppas det kommer mycket folk till Qpoolen i kväll.


Article 1

$
0
0

OSBY
Under onsdagskvällen samlades ett 20-tal personer i Osby för att lyssna på Landsbygdspartiets ordförande Stefan Torssell. Partiet startades 2010 och har därefter sakta växt över hela landet.

Det finns nu ett 30-tal lokalavdelningar och partiet fick mandat i 13 kommuner vid senaste valet.
Partiets uppgift är att i alla sammanhang företräda landsbygdens och småorternas intressen som till exempel orter som Visseltofta, Killeberg, Loshult, Lönsboda etcetera.

Vid mötet bildades en interimsstyrelse, som har till uppgift att utarbeta lokala stadgar och handlingsprogram samt försöka få fler att ansluta sig till partiet.
Våren 2020 skall styrelse sedan kalla till allmänt årsmöte för att utse den formella styrelsen.

Article 0

$
0
0

OSBY/LÖNSBODA
Den 7-9 november är det dags för årets insamling av pengar som går till matpaket till utsatta människor i Ukraina.

Under tre dagar kommer representanter från olika kyrkor att finnas på plats i mataffärer i Osby och Lönsboda för att ta emot gåvor. Gåvorna förmedlas via Filippos Second Hand till Barnmissionen som ser till att hjälpen når utsatta människor i Ukraina till jul.
Insamlingen avslutas traditionsenligt med en konsert med Tre Barytoner på första advent, den 1 december klockan 18:00. Men eftersom Pingstkyrkan renoveras kommer konserten denna gången att hållas i Svenska kyrkan.

Årets matpaketinsamling i Osby genomförs av representanter från Pingstkyrkan, Missionskyrkan och Svenska kyrkan, tillsammans med Filippos Second Hand och Barnmissionen. Det är Filippos Second Hand som helt ideellt sköter all administration.

Röke bjöd på derbymålfest

$
0
0

innebandy Nykomlingarna från division två mot förra årets allsvenskar – skulle David golva Goliat?
Nej, Lönsboda IBK hade varken sten eller slunga med sig till Qpoolen och Röke IBK tog en programenlig seger med 15–0.

Det var ett på förhand kraftigt nederlagstippat Lönsboda som äntrade Qpoolen. Och Jasmine Bergh och hennes lagkamrater hamnade i brygga per omgående mot ett Röke som skaffat sig rejält med luft under vingarna i de senaste matcherna.

Redan efter 12 sekunder stack Cajsa Engdahl fram längs högerkanten och satte 1–0 i bortre gaveln.
Fem minuter senare kom 2–0. Lönsbodamålvakten Frida Ekberg räddade visserligen Kajsa Nilssons skott men Klara Jansson var hetast på returen och tryckte in tvåan.

Hemmalaget var rappare, starkare, rörligare och bjöd emellanåt på klappklapp genom det lönsbonitiska försvaret. De få gånger gästerna stack upp på offensiv planhalva avväpnades de enkelt av Rökebackarna eller så fanns Emelie Leander (fd Persson) som säker sista utpost.
21–5 i skott talade sitt tydliga språk. Det enda man möjligen kunde anmärka på i den första perioden var Rökes effektivitet.
Frågan var hur länge ett brandskattat Lönsboda, som kom till match med två femmor, skulle orka…
Gästerna höll tätt 1.35 in i den andra perioden. Då serverade Frida Gustafsson Cajsa Engdahl en macka – och Engdahl smaskade in 3–0. Efter tio minuter hade även Sofia ”Soffi” Eliasson ställt in siktet och utökade till 4–0.
Lönsbodas Charlotte Olofsson hade ett riktigt fint läge att reducera men då briljerade Emelie Leander med en frilägesparad.
Strax därpå utökade Klara Jansson till 5–0 och Lönsbodas öde var beseglat (om det inte hade varit det tidigare …).

Röke kunde spela ut mot ett allt mer uppgivet/tröttsprunget bortalag. Klara Jansson satte 6–0 och Anna Olsson spädde på till 7–0.
Lönsboda fick möjligheten att avsluta den andra perioden i numerärt överläge och testade Emelie Leander men Rökekeepern var omutlig.
Tidigt i tredje perioden ökade ”Soffi” Eliasson på till 8–0, Hanna Johansson gjorde 9–0 och pillrade in 10–0 via köksvägen.
Röke bosatte sig i anfallszon, pepprade på mot en tappert stridande Frida Ekberg och sprang ifrån till förkrossande 15–0.
– Kul! Jag har varit skadad i foten och i dag kändes det bra för första gången på några matcher, säger Hanna Johansson som svarade för fyra poäng och utsågs till matchens lirare.
– Jag tycker att vi allihop gjorde det som vi sa att vi skulle göra. Detta är ju absolut en match vi ska vinna. Vi krigade på och roligt att se att vi fick utdelning framåt.
Lönsboda åkte på sjätte raka förlusten och är fast cementerat på sistaplatsen.
Röke tog tredje raka segern och glidflyger mot högre höjder.

Beviljas bidrag till efterlängtad GC-väg

$
0
0

Osby – Jättepositivt. Det här är en viktig trafiksäkerhetsfrämjande åtgärd.
Det säger Tomislav Kljucevic, trafik- och gatuingenjör, om gång- och cykelvägen som ska byggas längs Norra Infartsgatan.

Osby kommun har beviljats statlig medfinansiering från Trafikverket på drygt 1,2 miljoner för att bygga en separat dubbelriktad gång- och cykelbana med minsta bredd om tre meter.
Tomislav Kljucevic påpekar att trafiksäkerheten längs sträckan har varit ett problem som diskuterats flitigt genom åren.

Han konstaterar att Norra Infartsgatan agerar uppsamlingsgata åt ett stort bostadsområde och att det vid gatan finns mestadels flerbostadshus, vilket leder till relativt kraftig trafik.
Vidare ligger Klockarskogsskolan (förskola samt 1-3-skola), brandstationen, en populär lekplats och en livsmedelsaffär vid vägen, som med sina 1,2 kilometer är en av de längsta inne i Osby.

Mindre åtgärder har genomförts, bland annat i form av fartgupp, men problemen med fortkörning har man inte kommit åt och sträckan bedöms som osäker för oskyddade trafikanter. I samband med ett omfattande ledningsarbete 2018 kunde kommunen bygga en första etapp av upplyst gång- och cykelbana.
– Allmänheten har reagerat mycket positivt på GC-vägen. Dock så har kommunen på grund av ekonomiska skäl inte kunnat fortsätta byggnationen.

I och med bidraget från Trafikverket finns nu möjligheten att gå vidare med arbetet i fyra etapper under 2020.
Det preliminära kostnadsunderlaget uppgår till 2 587 500 kronor och kommunen beviljas 50 procent av beloppet (1 293 750 kronor) för att genomfåra åtgärden.
I ansökan om statlig medfinansiering lyfter Kljucevic fram att åtgärden kommer att öka trafiksäkerheten för framförallt de oskyddade trafikanterna och resultera i ökad pendling och rekreation för både gående och cyklister.
I motiveringen till att kommunen får stöd till bygget av en GC-väg skriver Trafikverket att åtgärden kommer att bidra till ökad tillgänglighet för alla, ökad trafiksäkerhet, att miljökvalitetsmålen uppnås och till ökad hälsa.

Trafiksäkerhet (eller snarare bristen på trafiksäkerhet) längs Norra Infartsgatan har påpekats av allmänhet och representanter från skolan vid olika tillfällen.

Hur mycket lyssnar ni på allmänhetens synpunkter i sådana här frågor?
– Allmänhetens synpunkter är alltid viktiga för oss. Sen handlar det om att prioritera, men vi lyssnar givetvis på åsikter som kommer in, säger Kljucevic.

Exakt när det blir byggstart är inte klart.
– Det hänger på SBVT. Vi samordnar det här med dem, de ska först byta ledningar, sen börjar vi bygga.
– Det här är en ganska stor och viktig satsning med många aspekter. Det kommer att bli belysning längs sträckan och vi tittar på trafiksäkerhetsfrämjande åtgärder vid den populära lekplatsen. Det är mycket positivt.

Känd kammarkör kommer till Osby

$
0
0

OSBY Körsång från medeltiden och tidig renessäns via barock och romantik till nutida musik.
Det bjuds det på i kyrkan på lördag, 9 november, när Helsingborgs kammarkör gästar Osby.

I morgon, lördag, klockan 16 är Helsingborgs kammarkör under ledning av Sverker Zadig på plats i Osby kyrka för att bjuda på konsert.
Kören ger årligen en mängd konserter
både i Sverige och utomlands och repertoaren spänner sig över nästan ett helt millenium.
Den inkluderar allt från medeltiden till nutid och kören har uppfört flera verk av kända kompositörer.
Körledaren Sverker Zadig grundade Helsingborgs kammarkör 1984 och har en diger meritlista inom musikvärlden.

Utredning om brand i pizzeria läggs ner

$
0
0

LÖNSBODA Polisutredningen om branden den 26 juni som totalförstörde pizzeria Elibós läggs ner.
– Vi har gjort vad vi har kunnat, men nu kommer vi inte längre, säger Anders Svensson, chef för avdelningen grova brott.

Brännbar vätska hade sprutats in i lokalerna och det konstaterades att branden var anlagd, men sedan tog det stopp.
– Övervakningsfilmer vi har tittat på gav ingenting som vi kunde gå vidare med och inte heller vittnesförhören, fortsätter Anders Svensson.
Ägarna till pizzerian, bröderna Charbel och Elias Frayje, kunde 28 oktober öppna en pizzabutik bara ett stenkast från de nerbrunna lokalerna, men den håller inte den standard som Elibós gjorde.
– Jag blev förkrossad när jag fick höra om branden. Jag var på resa i Libanon och nåddes av budet klockan fem på morgonen, berättar Elias Frayje.
– Hela vårt livsverk försvann i lågorna. Restaurangen var som vårat barn. För några år sedan slog vi ihop pizzaboden med restaurangen och det blev succé. Vi höll på ett halvår och totalrenoverade lokalerna, hade fullständiga rättigheter och en omfattande meny.
– Jag hade hand om bokningarna och vid tiden för branden var det fullbokat, fortsätter han.

Att polisen inte kommer vidare med utredningen tar han hårt.
– Det betyder att det går omkring gärningsmän som inte drar sig för att utsätta andra människor för livsfara. Ovanför vår restaurang bor det flera familjer. Människor hade kunnat dö.
– Det är fruktansvärt att tänka på hur konsekvenserna kunde ha blivit. Nu förstördes det materiella. Det är tråkigt, men jag är tacksam över att ingen människa kom till skada.

Han orkar inte riktigt tänka på framtiden ännu.
– Det går inte att jämföra det vi hade då och det vi har nu. Vi hade plats för 70 personer i fräscha lokaler. Nu har vi bara en liten pizzabutik.
Men han säger också att människor i Lönsboda har visat dem stor omtanke och kärlek. Och att många kommer för att beställa pizza.
– Folk har kommit hit med blommor. Många skrev uppmuntrande hälsningar på Facebook och i andra sociala medier. Det värmde. Men jag är fortfarande ledsen när jag tänker på allt slit vi hade och allt som vi hade byggt upp, säger han.

Fullständiga rättigheter är inte att tänka på i den här situation, menar han.
– Jag vet vilka krav det ställs och dem kan vi inte uppfylla här. Att ha en fullskalig restaurang som är fullbokad så gott som hela tiden och så börja om helt från början … hur ska man orka då? Och hur ska det gå till?

Lekboden invigdes med pompa och ståt

$
0
0

OSBY En sprillans ny Lekbod på Parkskolans skolgård har invigts.
Och det gjorde den under pompa och ståt.

Man kunde tro att det var en rockstjärna som gjorde entré på Parkskolans skolgård på fredagsmorgonen. Glada tjut, applåder och skratt ekade mellan husväggarna.
Men det var ingen rockstjärna utan invigningen av skolans Lekbod som gjorde att uppståndelsen blev total.
Det var packat med elever framför den nyuppförda Lekboden. Och när fritidsledaren Max Sandberg klippte bandet visste glädjen hos de församlade inga gränser.

Lekboden är ett led i att få eleverna att leka och röra på sig mer. Och också ett led i skolornas samarbete med Skåneidrotten vars uppgift är att få eleverna att må bättre genom mer rörelse och lek.
Lekboden är Parkskolans egen idé. Den innehåller en skatt av grejer som gör livet på skolan roligare. Bollar, styltor, hopprep, rockringar och massor av andra grejer som sätter igång leklusten.
Och det är ordning och reda bland grejerna. Vid boden sitter klädnypor med elevernas namn. När eleverna lånar en grej är det Jaana Limatainen som ser till att klädnypan hamnar där grejen tas och också återlämnas.
– Jättekul, tycker Liam Ekberg som kvitterade ut en fotboll.

Det är Osby kommuns grundskolor som den här terminen tillsammans med Skåneidrotten driver projektet som går ut på att öka elevernas positiva upplevelser av rörelse.
All personal på skolorna har fått både teoretisk och praktisk utbildning i rörelseförståelse och även föräldrarna erbjuds möjlighet att ta del av utbildningen.

Ingrid Ullsten, verksamhetsutvecklare, barn- och utbildning, är nöjd med satsningen.
– Projektet heter Rörelsekul och där satsas det bland annat mycket på att göra rasterna både trevligare, roligare och tryggare.
Marie Johansson, tillhör den trio på skolan som jobbar med åtgärderna.
– Det känns jättekul att vara med och jobba med det här. Både för personal och elever, säger hon.
Invigningen inleddes med ett brandtal av fritidsledare Simon Zerai där han poängterade vikten av att leka och ha kul.


Ja, må den leva uti hundrade år

$
0
0

OSBY Det började på en grusyta i Centralparken. Föreningen som bildades på Café Esplanaden 1919 spelade fotboll på den där grusytan.
Nu har det gått 100 år sedan IFK Osbys första spelare lirade boll i Centralparken.
100 år fyllda av med- och motgångar, profiler och anekdoter, utveckling och samhällsnytta.

Från Café Esplanaden till Calcio – 100 år med IFK Osby

1919: IFK Osby bildas på Café Esplanaden.

1920-talet: Under de första åren håller klubben till på en grusyta i Centralparken, där fotbollsmatcherna spelas. 1923 får klubben arrendera marken (en mossåker) där idrottsplatsen skulle ligga. Det blir dock några tuffa år. Arbetet med idrottsplatsen är tungt och ekonomin blir sämre, samtidigt som intresset för fotboll sjunker. Klubben är nära att upplösas redan innan den fyllt tio år, men 1927 får verksamheten ny fart med sektioner inte bara för fotboll utan även bandy, orientering, friidrott, simning och bordtennis.

1930-talet: Fotbollen är störst och laget vinner Göingeserien vid upprepade tillfällen. Bandyn går också starkt bandylaget och radar upp DM-segrar.

1940-talet: Bandyn har sin storhetstid med kval till Allsvenskan. 1948 kommer ”Atte” Karlsson till Osby och sätter extra fart på fotbollsverksamheten. Framförallt ungdomsverksamheten breddas.

1950-talet: Börje Tapper blir tränare och 1956 vinner fotbollslaget Norra Skåne-cupen efter vinst mot Glimåkra i Hässleholm inför 2 361 personer i publiken.

1960-talet: Fotbollslaget avancerar till division 3 1963 och håller till i trean resten av 60-talet. Friidrottsverksamheten läggs ner 1963.

1970-talet: Bandyn läggs ner 1970 och sen är det bara fotboll kvar i IFK Osby. A-laget pendlar mellan division 3 och 4. Fotbollsskolan startar 1973 och bidrar till att intresset för fotboll växer kraftigt bland ungdomar.

1980-talet: Nytt klubbhus, byggt av IFK Osbys egna medlemmar, står klart 1980. A-laget inleder årtiondet i division 4, men tar sig uppå och spelar i division 2 1988 och 1989.

1990-talet: Efter en ganska tung start på 90-talet med spel i division 4 tar sig laget uppåt och blir ett division 3-lag. Damsektionen bildas 1998 (det hade spelats en del damfotboll i IFK Osby en kort period redan på 70-talet).

2000-talet: Hans Bruno Nordh, som med sina 20 år med klubban är IFK Osbys längst sittande ordförande, avsäger sig ordförandeskapet 2001. För damlaget pekar det uppåt och laget slutar 2009 tvåa i division 3. Herrlaget rasar dock hela vägen ner till division 6. Ungdomsverksamheten är numera en central del av IFK Osby och omfattande på både pojk- och flicksidan.

2010-talet: Herrlaget klättrar uppåt i rask takt under Ulf Larssons ledning. Det blir uppflyttning i stort sett varje år och 2014 kvalar laget till division 2. Efter seger mot Myresjö i kvalet faller dock Osby mot Nosaby. Laget kan inte följa upp framgångarna de närmaste åren och när 2019 summeras har IFK Osbys herrar kvalat sig kvar i division 4. Damlaget ser till så att årtiondet avslutas på ett utmärkt sätt genom att knipa en tredjeplats som nykomling i division 2 2019.
Calcioakademin med landslagslegendaren Jonas Thern vid rodret etablerar sig i Osby 2014. Samarbetet med akademin avslutas 2019 och Calcio lämnar Osby.

Ordföranden
1922: Ernst Nilsson.
1924: Pelle Ljungberg.
1925: Karl Liedman.
1926: Arvid Hultberg.
1933-47: Enar Holmberg.
1948-50: Tage Lundgren.
1951-60: Lennart Ivarsson.
1961-69: Erik Olsson.
1970-72: Per Olof Blomstrand.
1973-80: Per Ragnarsson.
1981-2001: Hans Bruno Nordh.
2002-12: Staffan Olsson.
2013-14: Ronny Nilsson.
2016-17: Kenth Granath:
2018-: Johnny Ahlqvist.

Profilerna
Hundra år innebär ju att många namn har förknippats med IFK Osby och lyfter man fram några profiler innebär et ju att man missar/glömmer minst lika många. Men ett namn som är givet på en lista över IFK Osbyprofiler (och fotbollsprofiler i Sverige över huvud taget) är ju Pål Lundin, målvakt. Pål the Wall. En supertalang inte bara i fotboll utan i flera sporter, en bohem som A-lagsdebuterade i IFK Osby som 15-åring, spelade allsvenskt i många år i bland annat Östers IF, var med i A-landslagstruppen och var proffs i Oxford.
Andra Osbyfostrade profiler är:
Tomas Johansson, som blev klubbens förste landslagsman när han representerade pojklandslaget i början av 80-talet.
Thomas Nyman, som tog SM-guld med Öster.
Arnold Kroon, som firade triumfer med Helsingborgs IF och IFK Hässleholm.
Tommy Axelsson, som också var framgångsrik i IFK Hässleholm.
Hampus Nilsson, den senaste talangen som tagit klivet uppåt på fotbollsstegen och numer spelar i Falkenbergs FF. Målvakten Nilsson har även tillhört bland annat Djurgården och gjort ett par U-landskamper.

Planerna
Efter några år i centralparken arrenderade IFK Osby marken till Idrottsplatsen 1922 för 100 kronor om året. 1929 invigdes planen och löparbanor anlades. 1953 invigdes träningsplanen, som fungerade som matchplan fram till den stora ombyggnaden var klar och idrottsplatsen återinvigdes lagom till klubbens 40-årsjubileum 1959 (då även grusplanen färdigställdes). 1966 byggdes nya omklädningsrum och 1980 invigdes klubbhuset. 2014 byggdes två nya konstgräsplaner, nya omklädningsrum och läktaren renoverades.
Gamlebyplanen invigdes 1980 och så småningom fick anläggningen egna omklädningsrum. 1989 invigdes den lilla planen på Gamleby.

Inte bara fotboll
Bandy
Bandylaget deltog i början av 1930-talet i DM och blev skånska mästare första gången 1933 – och vann sedan samtliga DM som spelades under 30-talet.
Hade sin storhetstid på 40-talet. Kvalade till Allsvenskan mot Tranås borta. Matchen sändes via telefon till Osby där folk lyssnade på Lasse Holmqvists referat.
Framgångarna fortsatte under 50-talet. 60-talet tillbringades sedan i division tre och 1970 lades bandyverksamheten ner.
Friidrott
Friidrott var en del av IFK Osby fram till 1963. Bland friidrottsprofilerna som genom åren gästat IFK Osby finns höjdhopparen Stickan Pettersson, stavhopparen Ragge Lundberg, sprintern Lennart Strandberg – och inte minst diskusstjärnan Ricky Bruch.
IFK Osby har även haft sektioner för simning (med stora tävlingar i Osbysjön), orientering, friidrott och bordtennis.

Det är dags för hundraårskalas. IFK Osby firar jubileum efter ett sekel som klubb. Och det är givetvis anmärkningsvärt på många sätt – inte minst med tanke på att föreningen var nära att gå under redan före sin tioårsdag.
På 1920-talet hade klubben det tufft.
Arbetet med att etablera sig på en ny idrottsplats istället för att hålla till på grusytan i Centralparken var tufft och ekonomin ansträngd. Dessutom var intresset för fotboll inte på topp och en upplösning av föreningen var inte långt borta.
Men IFK Osby överlevde och utvecklades. Och den fortsatte att överleva och utvecklas i 100 år.

Norra Skåne slår sig ner i IFK Osbys klubbhus tillsammans med ordföranden Johnny Ahlqvist, kanslichefen Ulf Persson och en låda fylld med gamla fotografier och tidningsurklipp.
Vi pratar profiler (Bruno Nordh och Pål Lundin, Gunnar Johansson och Erik Olsson, Hampus Nilsson och Ulf Larsson) och prestationer. Men vi pratar också om vad föreningen betyder för samhället.
– Klubben har jättestor betydelse, nära 800 medlemmar och de flesta är ungdomar. Jag brukar tänka på det om kvällarna. Jag bor ju precis här borta och kan titta ut över idrottsplatsen på vardagskvällarna. I regn och blåst och solsken och alla möjliga väder är det full aktivitet. Ungdomar som spelar fotboll och umgås, ideella ledare som ställer upp och ansvarar för lagen … det är klart att det är viktigt, att det är betydelsefullt, säger Ahlqvist.

De stora händelserna lyfts naturligtvis fram när klubben tittar tillbaka. Minnesvärda framgångar på planen, där kvalet till division 2 för fem år sedan inför storpublik är ett modernt exempel, kommer på tal.
Damfotbollens framfart som har tagit laget hela vägen till toppen av division 2 är en annan given samtalspunkt, liksom det prisade arbetet med integration och inkludering.

När vi börjar leta oss bakåt i tiden blir det lika delar intressant, fascinerande, underhållande och … lite rörigt. Tvära kast mellan profiler och årtal, simtävlingar i Osbysjön och byggandet av idrottsplatsen gör det ibland aningen svårt att hänga med. Men hela tiden återkommer Ahlqvist och Persson till det mest centrala i föreningens verksamhet:
Engagemanget.
– Engagerade människor som ställer upp och gör en insats ideellt är grunden, säger Ahlqvist.
– Det krävs många som gör något. Det är otroligt betydelsefullt med alla som gör ett stort jobb i det tysta, säger Persson.
Framgångsrika seniorlag är eftersträvansvärt, men Ahlqvist menar att grunden som alltid måste finnas med i centrum är klubbens omfattande ungdomsverksamhet.
– Och det ena utesluter ju inte det andra, tvärtom siktar vi på att ha både bredd och spets.

En klubb som IFK Osby beskrivs ofta som den ”lilla föreningen” och på ett sätt är det korrekt; IFK Osby är ju ingen storklubb med miljardomsättning. Men att säga att IFK Osby enbart är en liten hobbyverksamhet ger en felaktig bild.
– Vi omsätter i dag fem miljoner om året, det är en anmärkningsvärd siffra.
Och kampen för att få ekonomin att gå ihop är ständigt pågående. Loppisar, bingo, lotterier, välvilligt inställda sponsorer … det krävs och har alltid krävts mycket för att den ”lilla föreningen” ska kunna ha en välfungerande verksamhet.
Hur ser ekonomin ut idag för hundraåringen? Ahlqvist vill inte kalla den för bra för något överflöd är det inte tal om.
– Men vi har en ekonomi i balans, konstaterar han.

De allra senaste åren har förre VM-hjälten och storspelaren Jonas Therns Calcioakademi varit i blickfånget. Satsningen blev väl inte riktigt vad någon av parterna hoppades och 2019 säger Calcio adjö till Osby. Men IFK Osbys klubbledning ångrar inte att man tog chansen att samarbeta med Calcio.
– Vi hade nog inte haft konstgräsplanerna och de nya omklädningsrummen utan Calciosamarbetet.
Nu sätter IFK Osby punkt för de hundra första åren. Och tar sats mot hundra nya år.

Från Café Esplanaden till Calcio – 100 år med IFK Osby

1919: IFK Osby bildas på Café Esplanaden.

1920-talet: Under de första åren håller klubben till på en grusyta i Centralparken, där fotbollsmatcherna spelas. 1923 får klubben arrendera marken (en mossåker) där idrottsplatsen skulle ligga. Det blir dock några tuffa år. Arbetet med idrottsplatsen är tungt och ekonomin blir sämre, samtidigt som intresset för fotboll sjunker. Klubben är nära att upplösas redan innan den fyllt tio år, men 1927 får verksamheten ny fart med sektioner inte bara för fotboll utan även bandy, orientering, friidrott, simning och bordtennis.

1930-talet: Fotbollen är störst och laget vinner Göingeserien vid upprepade tillfällen. Bandyn går också starkt bandylaget och radar upp DM-segrar.

1940-talet: Bandyn har sin storhetstid med kval till Allsvenskan. 1948 kommer ”Atte” Karlsson till Osby och sätter extra fart på fotbollsverksamheten. Framförallt ungdomsverksamheten breddas.

1950-talet: Börje Tapper blir tränare och 1956 vinner fotbollslaget Norra Skåne-cupen efter vinst mot Glimåkra i Hässleholm inför 2 361 personer i publiken.

1960-talet: Fotbollslaget avancerar till division 3 1963 och håller till i trean resten av 60-talet. Friidrottsverksamheten läggs ner 1963.

1970-talet: Bandyn läggs ner 1970 och sen är det bara fotboll kvar i IFK Osby. A-laget pendlar mellan division 3 och 4. Fotbollsskolan startar 1973 och bidrar till att intresset för fotboll växer kraftigt bland ungdomar.

1980-talet: Nytt klubbhus, byggt av IFK Osbys egna medlemmar, står klart 1980. A-laget inleder årtiondet i division 4, men tar sig uppå och spelar i division 2 1988 och 1989.

1990-talet: Efter en ganska tung start på 90-talet med spel i division 4 tar sig laget uppåt och blir ett division 3-lag. Damsektionen bildas 1998 (det hade spelats en del damfotboll i IFK Osby en kort period redan på 70-talet).

2000-talet: Hans Bruno Nordh, som med sina 20 år med klubban är IFK Osbys längst sittande ordförande, avsäger sig ordförandeskapet 2001. För damlaget pekar det uppåt och laget slutar 2009 tvåa i division 3. Herrlaget rasar dock hela vägen ner till division 6. Ungdomsverksamheten är numera en central del av IFK Osby och omfattande på både pojk- och flicksidan.

2010-talet: Herrlaget klättrar uppåt i rask takt under Ulf Larssons ledning. Det blir uppflyttning i stort sett varje år och 2014 kvalar laget till division 2. Efter seger mot Myresjö i kvalet faller dock Osby mot Nosaby. Laget kan inte följa upp framgångarna de närmaste åren och när 2019 summeras har IFK Osbys herrar kvalat sig kvar i division 4. Damlaget ser till så att årtiondet avslutas på ett utmärkt sätt genom att knipa en tredjeplats som nykomling i division 2 2019.
Calcioakademin med landslagslegendaren Jonas Thern vid rodret etablerar sig i Osby 2014. Samarbetet med akademin avslutas 2019 och Calcio lämnar Osby.

Ordföranden
1922: Ernst Nilsson.
1924: Pelle Ljungberg.
1925: Karl Liedman.
1926: Arvid Hultberg.
1933-47: Enar Holmberg.
1948-50: Tage Lundgren.
1951-60: Lennart Ivarsson.
1961-69: Erik Olsson.
1970-72: Per Olof Blomstrand.
1973-80: Per Ragnarsson.
1981-2001: Hans Bruno Nordh.
2002-12: Staffan Olsson.
2013-14: Ronny Nilsson.
2016-17: Kenth Granath:
2018-: Johnny Ahlqvist.

Profilerna
Hundra år innebär ju att många namn har förknippats med IFK Osby och lyfter man fram några profiler innebär et ju att man missar/glömmer minst lika många. Men ett namn som är givet på en lista över IFK Osbyprofiler (och fotbollsprofiler i Sverige över huvud taget) är ju Pål Lundin, målvakt. Pål the Wall. En supertalang inte bara i fotboll utan i flera sporter, en bohem som A-lagsdebuterade i IFK Osby som 15-åring, spelade allsvenskt i många år i bland annat Östers IF, var med i A-landslagstruppen och var proffs i Oxford.
Andra Osbyfostrade profiler är:
Tomas Johansson, som blev klubbens förste landslagsman när han representerade pojklandslaget i början av 80-talet.
Thomas Nyman, som tog SM-guld med Öster.
Arnold Kroon, som firade triumfer med Helsingborgs IF och IFK Hässleholm.
Tommy Axelsson, som också var framgångsrik i IFK Hässleholm.
Hampus Nilsson, den senaste talangen som tagit klivet uppåt på fotbollsstegen och numer spelar i Falkenbergs FF. Målvakten Nilsson har även tillhört bland annat Djurgården och gjort ett par U-landskamper.

Planerna
Efter några år i centralparken arrenderade IFK Osby marken till Idrottsplatsen 1922 för 100 kronor om året. 1929 invigdes planen och löparbanor anlades. 1953 invigdes träningsplanen, som fungerade som matchplan fram till den stora ombyggnaden var klar och idrottsplatsen återinvigdes lagom till klubbens 40-årsjubileum 1959 (då även grusplanen färdigställdes). 1966 byggdes nya omklädningsrum och 1980 invigdes klubbhuset. 2014 byggdes två nya konstgräsplaner, nya omklädningsrum och läktaren renoverades.
Gamlebyplanen invigdes 1980 och så småningom fick anläggningen egna omklädningsrum. 1989 invigdes den lilla planen på Gamleby.

Inte bara fotboll
Bandy
Bandylaget deltog i början av 1930-talet i DM och blev skånska mästare första gången 1933 – och vann sedan samtliga DM som spelades under 30-talet.
Hade sin storhetstid på 40-talet. Kvalade till Allsvenskan mot Tranås borta. Matchen sändes via telefon till Osby där folk lyssnade på Lasse Holmqvists referat.
Framgångarna fortsatte under 50-talet. 60-talet tillbringades sedan i division tre och 1970 lades bandyverksamheten ner.
Friidrott
Friidrott var en del av IFK Osby fram till 1963. Bland friidrottsprofilerna som genom åren gästat IFK Osby finns höjdhopparen Stickan Pettersson, stavhopparen Ragge Lundberg, sprintern Lennart Strandberg – och inte minst diskusstjärnan Ricky Bruch.
IFK Osby har även haft sektioner för simning (med stora tävlingar i Osbysjön), orientering, friidrott och bordtennis.

I kväll är det gala på Borgen

$
0
0

OSBY 100 år ska naturligtvis firas. I kväll är det gala på Borgen för IFK Osby.

Föreningen firar 100 år med en jubileumsgala på Borgen. Med start klockan 18 blir det mat och musik och tal – och så är det premiär för klubbens jubileumsbok.
Röda mattan rullas ut för gästerna och festen pågår till klockan 02.

Han lär äldre att falla rätt

$
0
0

Östra Göinge/Osby Dagligen dör fyra personer över 65 år på grund av fallolyckor.
70 000 behöver sjukhusvård.
Det vill Judoförbundet ändra på och efterlyser 200 personer till en studie som ska minska olyckorna. 20 av dem ska träna i Knislinge.

Fallolyckor
Det sker 270 000 fallolyckor i Sverige varje år, 70 000 behöver sjukhusvård och
1 500 avlider. Fyra personer över 65 år dör varje dag på grund av fallolyckor.
Fallolyckor kostar samhället mellan 24 och 26 miljarder kronor per år.
Till träningsprogrammet anmäler sig genom att ta kontakt med den lokala judoklubben eller gå in på judo.se/fallprevention.
Källa: Svenska Judoförbundet

Personerna som kostnadsfritt kan delta i forskningsstudien kring träningsprogrammet Judo4Balance ska vara över 65 år och komma från närområdet som inkluderar grannkommunerna till Östra Göinge.
De som väljer att vara med i Knislingeprojektet kan känna sig trygga under tränaren Anders Bengtssons ledning.

Han är nämligen en av Svenska Judoförbundets 600 licensierade judoinstruktörer som under våren utbildade sig till falltrygghetsledare.
Och han är glad över att Knislinge tillsammans med Eskilstuna, Göteborg, Kristianstad, Nyköping, Oxelösund, Stockholm och Uppsala är utvalda att vara med i forskningsstudien som genomförs i samarbete med bland andra Högskolan Dalarna.
– Jag tror verkligen på den här metoden och att den kan komma att göra skillnad. Sverige är föregångare på området som nu har uppmärksammats ute i Europa, säger han.
Som deltagare erbjuds man att under 12 veckor delta i programmet som har utvecklats av en expertgrupp bestående läkare, en arbetsterapeut och tre sjukgymnaster, alla med svart bälte i judo.

Programmet har också kvalitetssäkrats av Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap med inriktning idrottsfysiologi vid Högskolan Dalarna.
Det handlar om att träna balans, kroppsuppfattning, styrka och fallteknik i grupp och träningen anpassas efter deltagarnas fysiska förutsättningar i pass på 50 minuter.

Alla testresultat kommer att anonymiseras i publiceringen av studien.
– Fallolyckor är ett av våra stora folkhälsoproblem som också kostar samhället massor med pengar förutom det personliga lidandet, säger Bengtsson.

– Träningen gör att man blir tryggare och mer avspänd vilket gör att man kan återvinna balansen i många situationer. Och faller man ändå så vet man hur man ska bete sig, säger han.
Han berättar också att Judoförbundet har liknande program i svenskt arbetsliv i samarbete med AFA försäkring.
I Knislinge börjar träningen efter nyår i Judoklubbens lokaler vid restaurang Snapphanen.

Fallolyckor
Det sker 270 000 fallolyckor i Sverige varje år, 70 000 behöver sjukhusvård och
1 500 avlider. Fyra personer över 65 år dör varje dag på grund av fallolyckor.
Fallolyckor kostar samhället mellan 24 och 26 miljarder kronor per år.
Till träningsprogrammet anmäler sig genom att ta kontakt med den lokala judoklubben eller gå in på judo.se/fallprevention.
Källa: Svenska Judoförbundet

Hjälps åt för att klara vattenförsörjningen

$
0
0

Osby/Östra Göinge Nu ska Osby och Östra Göinge på ett robust sätt hjälpas åt med den framtida vattenförsörjningen.
– Startskottet har gått för något historiskt, säger Per Fremark, vd för SBVT (Skåne Blekinge Vattentjänst AB).

Projektet kunde inte ha fått en bättre början, menar han. 750 000 kronor från Havs- vattenmyndigheten gör det nämligen möjligt att kickstarta förprojekteringen av att sammankoppla kommunernas ledningsnät för dricksvatten. Detta för att långsiktigt trygga en robust vattenförsörjning.

I dagsläget har Östra Göinge mindre bra förutsättningar för egen vattenproduktion och är beroende av grannkommunerna.
Va-strategierna för Osby och Östra Göinge kommuner antogs för ett par år sedan. Arbetet med att förverkliga åtgärderna har påbörjats.
En åtgärd som pekas som en av de viktigaste för dricksvattenförsörjningen är en överföringsledning mellan Osby tätort-Östra Genastorp- Östanå-Glimminge-Broby.

– Ledningen minskar kommunernas sårbarhet då dricksvatten från Osby och Kristianstad, varifrån bland annat Broby får sitt dricksvatten idag, kan utgöra reserv åt varandra, säger Per Fremark.
– Vidare finns en samlad bebyggelse i Östra Genastorp som avses att kopplas in på det allmänna VA-nätet i samband med utbyggnaden då även en avloppsledning läggs ner.
Pengarna från Havs- och vattenmyndigheten tycker Fremark är ett kvitto på att kommunerna tänker rätt i sina strategier.
– Det är pengar som kommer från ovan. Början på en resa som tar ett antal år men som betyder oerhört mycket för kommunernas vattenförsörjning.
När det gäller de avsatta medlen har länsstyrelserna fått i uppdrag att besluta om prioriterade projekt och förmedla bidragen.

I beslutsmotiveringen står det att länsstyrelsen prioriterar mellankommunal samverkan för att skapa förutsättningar för en robust dricksvattenförsörjning.
De bedömer att projektet leder till bättre tillgång till dricksvatten för många abonnenter.
”De gemensamma strategierna är framarbetade med insikten om att vatten är en livsviktig resurs som utgör hjärtat i de naturliga ekosystemen.
Vattnet cirkulerar i ett kretslopp vilket innebär att framtidens vattenkvalitet styrs av hur vi agerar här och nu.”

– Det här visar att vi är på rätt spår, konstaterar Fremark som tillägger att tre av kommunerna i SBVT:s område: Osby, Östra Göinge och Bromölla fick 37 procent av medlen som skulle fördelas i Skåne.
Skåne Blekinge Vattentjänst AB har även tilldelats 275 000 kr för uppgraderad vattenförsörjning i Immeln och 100 000 kr för framtagande av vattenskyddsområde i Östra Göinge kommun. Dessutom tilldelas det 750 000 kronor för projektering Nymölla vattenverk i Bromölla kommun.

Tågkritiken: En stor försämring

$
0
0

OSBY ”En stor försämring för såväl näringsliv som för boende.”
Så beskriver Osbys kommunledning planerna på att dra in flera turer för tågen norrut från Hässleholm mot Växjö via bland annat Osby och Älmhult.

Skånetrafiken och Länstrafiken Kronoberg planerar att dra in turer för Krösatågen norrut från Hässleholm via Ballingslöv, Hästveda Osby, Killeberg och Älmhult.
Med anledning av den planerade neddragningen har Osbys kommunledning genom kommunstyrelsens ordförande Niklas Larsson (C) och vice ordföranden Marika Bjerstedt Hansen (S) skrivit till de ansvariga och efterlyser ett möte om den aktuella situationen.

Under rubriken ”Dialog kring kommande försämringar i Skånetrafikens och Länstrafiken Kronobergs trafikutbud med Krösatågen” skriver duon att indragna turer resulterar i ”förhållandevis stor försämring för såväl näringsliv som boende i anslutning till respektive reserelation”.
De är bekymrade över förändringarna och ”ser allvarligt på att det inte har förts någon dialog med berörda kommuner gällande den planerade försämringen av trafikutbudet”.

Att det inte kommer att vara möjligt att resa kollektivt norrut från Hässleholm mot Hästveda och Ballingslöv efter klockan 20.16 anser Osbys kommunledning vara oacceptabelt.
Larsson och Bjerstedt Hansen skriver vidare att de är medvetna om att den aktuella sträckningen inte ryms under det som kallas ”starka stråk”. För att hitta stråk som lever upp till den definitionen måste man söka sig till sträckor som Malmö-Lund eller förbindelsen över Öresund, påtalar duon.

När det handlar om Krösatågen norrut från Hässleholm gäller det att ha tålamod, anser Larsson och Bjerstedt Hansen.
”Vi förväntar oss att kollektivtrafikhuvudmännens uppdrag bättre kanaliseras mot att förse hela omlandet med kollektivtrafik – inte bara där det bor mest folk”.
Skrivelsen har skickats till Länstrafiken Kronobergs nämndordförande och trafikdirektör samt Skånetrafikens nämndordförande och trafikdirektör.

Positivt omdöme för äldreomsorg

$
0
0

Osby Äldreomsorgen i Osby får gott betyg i Social-styrelsens senaste undersökning. Över 90 procent är nöjda med vården.

Socialstyrelsen utför undersökningen årligen i hela landet.
I årets rapport ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” har samtliga personer som är 65 år och äldre som hade hemtjänst eller bodde på vård- och omsorgsboende den 31 december 2018 fått möjlighet att svara på frågorna i undersökningen, som genomfördes under mars till maj 2019.

Svarsfrekvensen är mellan 60-80 procent inom hemtjänsten och något lägre på vård- och omsorgsboenden. I Osby kommun får bemötande och förtroende för personalen höga betyg av dem som svarat på frågor om sin hemtjänst eller sitt vård- och omsorgsboende.
Både kommunens hemtjänst och vård- och omsorgsboenden får fina resultat och undersökningen visar att över 95 procent av vårdtagarna känner förtroende för personalen och att de får ett gott bemötande.

I hemtjänsten menar 96 procent av de tillfrågade att det finns ett gott samarbete mellan vårdtagare och personal. På vård- och omsorgsboenden känner 96 procent av vårdtagarna sig trygga.
– Det är ett fantastiskt fint resultat som håller samma höga nivå som tidigare år i hemtjänsten. Inom vård och omsorgsboendena finns flera områden där förbättringar skett och vi är stolta över resultatet. Samtidigt finns det fortfarande områden vi kan arbeta vidare med, bland annat förtydliga hur synpunkter och klagomål ska hanteras, säger områdescheferna Andriette Näslund och Mensur Numanspahic i ett pressmeddelande.

Så kan Osbys ”nya” torg gestalta sig

$
0
0

Osby Ett förslag till hur torget i Osby tätort kan komma att se ut har arbetats fram.
Rullar allting på kan det ”nya” torget vara färdigt redan till våren 2020.

Ifjol klubbade Osbys kommunfullmäktige genom centrumplanen med titeln ”Ett levande centrum”. En del av dokumentet rör en omgestaltning av torget i Osby tätort.
Arbetet har pågått en tid, involverat en rad nyckelpersoner på kommunen och nu är ett förslag klart.

För sammanlagt cirka 4,1 miljoner kronor, pengar som finns avsatta i investeringsbudgeten, är förhoppningen att torget ska moderniseras och fräschas upp.
– Planen är att få till ett modernt torg som ska hålla ett tag. Det är viktigt att alla är ense om hur det ska vara och därför har många varit med i projektet, säger Anders Edwall, chef på tekniska enheten.

En rad åtgärder på torget föreslås och illustreras på intilliggande bild. Bland annat avses torget breddas i öster där även sittgrupper ska placeras ut.
Statyn i fontänen som för närvarande utgör torgets mittpunkt är tänkt att flyttas ut mot Västra Storgatan.
– Den syns inte på bilden, men själva statyn ska flyttas dit. Sedan ska en ny fontän placeras ut, men den kommer inte att se ut som på bilden. Företaget Kullaro håller på att designa den i svart diabas och designen är ännu inte färdig, säger Anders Edwall.
Ny mittpunkt på torget blir istället en stor version av Osby kommuns logotyp.

En av de mer kostsamma delarna i förslaget är att byta ut markbeläggningen. Nuvarande plan är att lägga gatsten i grå, mörkgrå och svart kulör. Det är dock inte hugget i sten, berättar Edwall. Först ska det nämligen utredas huruvida gatsten riskerar att ställa till det för torgbesökarna.
– Blir det inte gatsten så blir det betongplattor och då går kostnaden ner med cirka 800 000 kronor, säger Edwall.

En annan av de mer kostsamma delarna är el- och belysningsarbete. Torget ska i allmänhet belysas mer för att öka tryggheten och göra det mer inbjudande. Vad gäller elen är tanken att den ska fällas ner i marken för att underlätta för exempelvis tivoli och marknadsknallar så att kablarna inte behöver dras ovan jord.

Förslaget rymmer även att infarten till torget regleras genom så kallade elektriska pollare som kan fällas ner när marknadsknallar och dylikt behöver komma in på torget. Anders Edwall berättar även att pollarna ska motverka ”okynneskörning”.
– Det är ett problem, framförallt på kvällar och nätter, att bilar och epa-traktorer kör in där, konstaterar han och fortsätter:
– Problem har även funnits med torgförsäljare som kört in utan tillstånd. Dessutom är det en säkerhetshöjande åtgärd.

Förslaget om hur torget ska utformas har varit uppe i samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott. När nämnden sammanträder nästa gång ska beslut fattas – och ges klartecken kan ombyggnationen dra igång redan i december.
– I så fall hoppas vi att torget kan vara klart i mars eller april nästa år, säger Anders Edwall avslutningsvis.


Beslut: Nu ska en ny ishall projekteras

$
0
0

Osby Projektering för en ny ishall ska inledas, men annars var det frågan om skolutredningen för Osby tätort som vållade mest debatt i kommunfullmäktige.

Under måndagskvällens kommunfullmäktige i Osby debatterades bland annat ishallsfrågan. Som väntat fattade ledamöterna beslut om att inleda projektering av en ny ishall i Osby tätort.
Till projekteringen avsätts 3,5 miljoner kronor, pengar som räknas in i den totala projektbudgeten på 80 miljoner kronor.
– Äntligen något steg närmare att eventuellt få en ishall i Osby tätort, sa Niklas Larsson (C) i talarstolen och betonade att det är positivt att hela fullmäktige står bakom.

Flera andra ledamöter uttryckte sig i termer som ”äntligen” gällande beslutet. Samtidigt betonade bland annat Lars-Erik Svensson (M) och Hans Persson (SD) vikten av att totalbudgeten på maximalt 80 miljoner kronor hålls.
– 80 miljoner kronor är oerhört mycket pengar. Den målbilden måste hållas, sa Hans Persson (SD).

Precis som häromveckan i kommunstyrelsen vållade utredningen om hur skolorna i Osby ska placeras debatt under kommunfullmäktige. Socialdemokraterna menade att en socioekonomisk utredning bör genomföras innan ett slutgiltigt beslut fattas och att förslaget därigenom skulle återremitteras.
– Vi måste få ett bättre underlag när vi fattar så stora beslut. Kanske är det här det bästa förslaget, men jag tycker inte att vi har rätt förutsättningar för att veta det idag, sa Daniel Landin (S).

Niklas Larsson (C) menade i sin tur att viljan om en återremittering enbart handlade om att fördröja förslaget och ifrågasatte vad en socioekonomisk utredning skulle kunna tillföra på längre sikt.
– Kanske är det så att Socialdemokraterna själva inte är överens om hur man vill ha skolutredningen och kanske vill diskutera detta i partiet, frågade Larsson (C) sig i talarstolen.
Landin (S) replikerade genom att hävda att Larsson (C) ägnar sig åt gissningar om vad en socioekonomisk utredning skulle kunna visa.
– Det handlar inte om att förskjuta, det handlar om att fatta beslut på väl grundade underlag och att inte gissa, sa Landin (S).

Landins partikamrat Marika Bjerstedt Hansen (S) bemötte i sin tur Larssons (C) påstående om att Socialdemokraterna själva var oense i frågan:
– Vi i Socialdemokraterna är inte oense, vi är oense med er om det här är värt att veta eller inte, sa hon.

Punkten om skolutredning avslutades med en votering som resulterade i att skolutredningen minoritetsåterremitterades.
På kommunfullmäktige fattades även beslut om skattesatsen för 2020. Skattesatsen förblir oförändrad på 22,26 kronor/skattekrona.

En titt på nya förskolan

$
0
0

Osby Barnen tjöt och de vuxna skrattade när de fick provåka arbetsplatshissen när nya förskolan vid Rönnebacken visades för barn, personal och folkvalda på tisdagen.

Ett år återstår innan förskolan är klar att invigas.
– Men nu har vi fått på taket så nu regnar det inte in längre, förklarade Skanskas Johannes Johnsson för barnen. Att vi fått på taket firar vi lite idag.
Barnen hängde på i sina färgglada reflexvästar. De fick bland annat rita på väggen till det som ska bli en lekbod när allt är klart.
– Det här känns spännande, säger Jennie Falk, förskolerektor för Klintgården, Uteförskolan, Trulsagården i Killeberg och den pedagogiska omsorgen i Killeberg.
Skanskas personal och barn- och utbildningsnämndens ordförande Lars-Anton Ivarsson (M) hälsade alla välkomna.
– Det här är andra träffen för er som ska gå här, sa Lars-Anton Ivarsson, om ett år ska allt vara klart för inflyttning.
Barnen och personalen har tidigare varit på ett besök och det blir ytterligare en visit för att de ska få följa med i processen och se hur den nya förskolan växer fram. Namnet är dock inte riktigt klart, Rönnegården höll inte hela vägen utan det blir förmodligen ett annat namn till slut för den nya förskolan.

Barnen får berättat för sig var matsalen ska ligga, var det ska bli gemensam lekplats för alla de tio avdelningarna och var de ska kunna bygga kojor.
Men höjdpunkten blev att åka hiss. Även för de folkvalda som skrattandes släpptes ut ur arbetsplatshissen. Det skumpade och stånkade och glada rop hördes genom hissgallren.

Barndomsvännerna uttagna i Skånelaget

$
0
0

fotboll Fram till 2018 spelade Ellen Karlsson och Isabella Skagerholm tillsammans i Sibbhult. Efter att båda hittat nya klubbadresser återförenas du till helgen i Skånelaget.

Efter att laget varit nedlagt under några säsonger beslutade Skåneboll i år att starta det igen. Under hösten har man haft samlingar i Höör och Eslöv, och på fredag förmiddag åker F16-laget till Växjö för att drabba samman med Småland och Blekinge om vidare spel i Cup Kommunal.
I truppen finns barndomsvännerna Ellen Karlsson och Isabella Skagerholm.
– Vi har varit barndomskompisar och nästan bott grannar ända sedan vi var små. Och vi har nästan alltid spelat i Sibbhult tillsammans, säger Isabella.
Hon är målvakten som inför 2019 bytte till IFK Osby. Ellen är innermittfältaren som i stället tog steget till Östanå Bruk.
– Det är extra kul att vi har tagits ut från små klubbar. Och vi har spelat ihop i Sibbhult sedan vi var knattar, säger Ellen.
– Det ska bli jättekul att dela upplevelsen med någon som man känner såpass bra, fyller Isabella i.

Isabella är en av tre målvakter som varit med på samlingarna, och en av två som får åka med till Växjö. Om de båda målvakterna får stå varsin match eller om en av dem får handskarna i båda har inte kommunicerats ut till spelarna.
Under den gångna säsongen har hon framför allt vaktat buren i IFK Osbys reservlag.
– Det har varit rätt blandat. Ena gången har vi mött Bromöllas division 1-lag och nästa ett b-lag. Motståndet har varit väldigt varierat, säger hon.
Ellen Karlsson har å sin sida varit bofast på Östanå Bruks innermittfält där hon i princip startat varje match.
Bruket föll dock på mållinjen med att ta sig upp till division 2 när man slutade tvåa, två poäng bakom Wä.
I kvalet som sedan väntade föll man mot såväl Vellinge som Högaborg.
– Säsongen var bra och det var lite surt att det inte blev division 2. Egentligen hade vi kunnat ta en plats, men Wä var också duktiga, säger Ellen.

Under de senaste åren har det rått olika syn på ungdomslag och selektering. Skånes FF var ett av distrikten som bröt med det nationella förbundet när det gällde ungdomslagen. Först i höst hade parterna kunnat diskutera sig fram till en lösning. Men när det gäller distriktsungdomsturneringarna är det bara på flicksidan som man ställer upp 2019.
Medan pojkarnas gruppspel därmed bara består av ett möte mellan Småland och Blekinge är det tre lag på flicksidan.
Skånelaget åker upp till Växjö under fredagsförmiddagen, och möter Småland klockan 18 på kvällen. På lördagseftermiddagen tar man sig an Blekinge, innan färden går hemåt på kvällen.
På söndagen möts Småland och Blekinge. Gruppvinnaren går vidare i turneringen.
– Det ska bli väldigt kul. Det är lite nervöst, men vi har ett bra lag, säger Isabella.

• Ellen Karlsson

Ålder: 16 år
Position: Mittfält
Klubb: Östanå Bruks IF
Moderklubb: Sibbhults IF
Familj: Mamma, pappa, två bröder
Bor: Sibbhult och Hanaskog
Aktuell: Uttagen i Skånelaget som spelar Cup Kommunal till helgen.
Isabella om Ellen: ”Väldigt spelskicklig, teknisk och trygg med bollen. Tänker väldigt mycket fotboll.”

• Isabella Skagerholm

Ålder: 16 år
Position: Målvakt
Klubb: IFK Osby
Moderklubb: Sibbhults IF
Familj: Mamma, pappa, bror
Bor: Sibbhult
Aktuell: Uttagen i Skånelaget som spelar Cup Kommunal till helgen.
Ellen om Isabella: ”Bra på att snacka och peppa laget. Också väldigt bra på frilägen. Känns tryggt att ha henne i mål.”

Osby möter formstarkt motstånd

$
0
0

ishockey Osby IK bröt en tre matcher lång förlustsvit då de i söndags besegrade Värnamo. I kväll blir det bortamatch för OIK i Landsbro mot formstarka Boro/Vetlanda.
– Det är ett lag på uppgång, säger Osbytränare Teemu Elomo.

Robin Mendelsohn är skadefri och tillbaka Osbylaget. Alexander Lodin och Axel Blomqvist är fortsatt skadade. Elomo kan snart även räkna med Jan Bittner.
– Han behöver bara lite mer träning, säger Osbytränaren som förutom tillkomne Mendelsohn kommer med samma lag som senast besegrade Värnamo.
En match som där OIK var i underläge med 1–2 inför den sista perioden. Då släppte OIK loss alla hästar och gjorde fyra mål framåt.
– Vi hade lite svårt med målskyttet i början men sedan lossande det i den tredje perioden, säger Teemu Elomo.

– Det var för övrigt en utmärkt hockeymatch med två bra lag.
Osbysegern var extra skön då det blev ett trendbrott efter tre raka förluster.

– Skönt att vara tillbaka i vinnarspåret. Det är en jämn serie så alla poäng behövs.
Osbysegern gjorde att marginalen ner till femteplacerade Värnamo är sex poäng. Viktigt då det är de fyra bästa lagen som går till vårens Alltvåa.
OIK har för övrigt fått en bra start som nykomlingar i tvåan då ligger tvåa efter att drygt halva serien är spelad.
– Vi är nöjda med starten och siktar så klart på att behålla topplatsen, säger Elomo.

Boro/Vetlanda har efter en trevande start blivit allt starkare. Deras stor problem under säsongen har varit bristen på segrar under ordinarie tid. Hela fem av deras matcher har gått till övertid där det bara blivit två segrar.
Men om bara trepoängarna börjar trilla in så blir de farliga under seriens andra del.
– Boro ät ett riktigt bra lag men om vi bara gör samma insats som senast så vinner vi, säger Osbytränaren Teemu Elomo.

Mode, musik och mums

$
0
0

Osby Till swing och twist visades kläder från 30-talet och framåt på Rönnebacken i tisdags.
Bland annat kunde man se en baddräkt från 30-talet och tjusiga långklänningar.

Det var hålligång på Rönnebacken i tisdags när tre modeller visade kläder från förr.
Boende på Rönnebacken plus en del från dagverksamheten fick lyssna till svängiga toner som En prickig baddräkt, Sånt är livet, Let’s twist again, It’s my party och Guld och gröna skogar. Till denna väl valda musik visades kläder från 1930-talet och fram till 1970-talet.

Det är Ulla-Britt Sjöström från Färlöv som äger kläderna, hattarna och de matchande handväskorna. Hon i sin tur har fått plaggen från Hamiltonhill, som är en stor gård som ligger i Färlövs socken.
– Fru Gahrton, som bodde där, anlitade en designer i Stockholm och sydde sedan sina kläder själv, berättar Ulla-Britt Sjöström.
Hon har visat kläderna en gång tidigare på ett äldreboende vid Färlöv.
– De äldre där tyckte det var jätteroligt, säger Ulla-Britt Sjöström.

På tisdagen var det alltså Rönnebackens tur att få del av kollektionen.
De för dagen uppklädda servitriserna bar förkläden och hårprydnader som även de kommer från Hamiltonhills tjänstepersonal.
– Det är svärdottern, som bodde kvar på gården, som gett mig kläderna, säger Ulla-Britt Sjöström. Det är många som skänker saker till mig för alla vet om att jag är en storsamlare.
– Men jag har också fått kläder från min svärmor och min svärsons mamma, säger Ulla-Britt Sjöström. Baddräkten från 30-talet har varit min svärmors.

Anna-Lena Ivarsson, som är enhetschef för hemtjänsten och dagverksamheten i Osby, är god vän med Ulla- Britt.
– Vi kläckte idén tillsammans, säger Anna-Lena Ivarsson. Vi bestämde oss för att ordna en modevisning med gamla kläder på Rönnebacken.
Kläderna kräver små modeller och Lina Katkute, Ulrika Nilsson, dottern Silke Nilsson och Evelina Andersson nappade.
Det blev många klädbyten och besökarna tittade igenkännande på snitten på klänningarna.
Alla verkade tycka att det var kul för publiken var med på noterna och applåderade.
– Det här ger mersmak, säger Ulla-Britt Sjöström.

Nästa år ska hon göra samma sak i Åhus.
– Men jag skulle gärna vilja ha en konferencier som presenterar kläderna, säger Ulla-Britt.
När modevisningen var slut bjöds det på fika på Rönnebacken.

Viewing all 4715 articles
Browse latest View live