– Vi anser att Johan Larssen inte är lämplig att driva hästverksamheten på grund av de brister vi påtalat och att han bryter mot djurskyddslagen, säger Sandra Hallberg, handläggare på länsstyrelsens djurskyddsenhet.
– Vi ser till djurskyddet i första hand i vår bedömning och handlar förebyggande, men vi har inga angreppspunkter om djurplågeri vad gäller hans hästhållning.
Men det mesta verkar handla om att han inte förnyat sina tillstånd? Kan det vara så allvarligt så han måste fråntas möjligheten att bedriva sin yrkesverksamhet för han inte följt de byråkratiska reglerna?
– Han har brutit mot de paragrafer i djurskyddslagen som han ska följa. Han har inte haft viljan att följa besluten som vi anser vara viktiga, det gäller bland annat tillgång till ligghallar och föremål i hagar och stall som kan orsaka skador.
Det finns inte många skador rapporterade på hans hästar. Kan man döma någon för eventuella skador?
– Vår bedömning grundar sig på alla brister sammantaget, som inte åtgärdats under flera år, och till slut måste myndigheten ta beslut om att gå vidare.
I det här fallet säger Johan Larssen och Anna Nilsson att de är rädda att kontakta länsstyrelsen och de litar inte på länsstyrelsens tjänstemän. De skulle vilja få råd om hur de ska lösa den akuta situationen och slippa gå i konkurs. Varför kan ni inte hjälpa dem?
– Vi kan absolut vara rådgivande, vi har varit där ute ett flertal gånger och informerat dem om vilka brister de måste åtgärda. Vi som myndighet får inte råda i exakt hur brister ska åtgärdas för att lagstiftningen ska följas. Jag har fått lära mig här på djurskyddsenheten att det är så vi ska jobba som myndighet.