Osby har tappat 96 placeringar i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i landets kommuner. Det innebär att Osby ligger på placering 271 av 290 kommuner i Sverige och har sämst placering i Skåne.
Trots ett intensivt samarbete mellan Osby kommun och Osby Näringsliv, Top 50, med mål att hamna bland de 50 bästa på rankinglistan 2020, har attityden inte förbättrats.
– Företagen i Osby kommun upplever bland annat en stor avsaknad av dialog med kommunen, brister i service och information, säger Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne. Om Osby vill förbättra sitt företagsklimat är det hög tid att kommunledningen tar tag i det arbetet direkt. Det finns ett engagemang och initiativ från företagen men kommunen måste ta taktpinnen för det som ska ske i den kommunala verksamheten.
Under fem år halkade Osby kommun ner 22 platser och låg förra året 2017 på plats 175, alltså 96 placeringar bättre än årets.
– Det är en stor besvikelse att resultatet blev så negativt, säger Paul Philips, näringslivsutvecklare i Osby kommun. Inom ramen för vårt samarbete, Top 50, har vi sedan 2016 arbetat fram en policy och en handlingsplan och tillsammans implementerat många insatser men trots detta har resultatet blivit så negativt. Jag har ingen förklaring till det.
Kommunalråd Marika Bjerstedt Hansen (S) tycker det är mycket tråkigt att Osby kommun tappat ytterligare i Svenskt Näringslivs företagsranking.
– Vi håller just nu på med att se över samarbetet mellan kommunen och näringslivet ytterligare. De satsningar vi gör kanske inte varit de rätta? Vi vill jobba med en nära dialog och där också nå fler företag.
Kommundirektör Petra Gummeson säger att den försämrade rankingen är jättetråkig men inte oväntad.
– Även om vi de senaste åren genomfört flera olika aktiviteter för att förbättra företagsklimatet och dialog med näringslivet, måste det göras mer. Bland annat tillsätter vi en tillväxtchef, som tillsammans med näringslivet ska ta fram en handlings- och aktionsplan för det fortsatta arbetet.
Lars Ericsson, ordförande i Osby Näringsliv, tycker resultatet i rankingen självklart är mycket tråkigt och att det är en allvarlig utveckling, särskilt i en kommun som haft ett mycket gott företagsklimat. Han delar också uppfattningen om att saker måste göras annorlunda.
– Nu måste detta vara en väckarklocka och om man ska se något positivt i det allvarliga så är det att alla måste vakna. Från Osby Näringslivs sida har vi under lång tid lyft fram konkreta förslag som behov av andra rutiner vid upphandlingar, bra industrimark för mindre företag och byggandet av bostäder.
Samtidigt vill Lars Ericsson lyfta fram att det finns tecken på förändrad attityd. Till exempel fortsatt bra hantering av bygglovsärenden, snabb och bra hantering vid nyetableringar samt samarbetet kring Familjedagen i Osby.