
De har skickat en skrivelse till rektorn på skolan och till Osby kommuns skolpolitiker. Budskapet är glasklart – en roligare skolgård! Men hittills har de inte fått en enda reaktion.
– Det är ofta så med vuxna, säger en kille i klassen. De lovar och lovar och sen händer ingenting.
Vi träffas en höstdag med kallt smattrande regn på skolgården.
– Vi måste gå ut på rasterna, säger tjejerna, som samlas vid entrédörren. Men det enda vi har att göra är att prata med varandra.
De visar runt och pekar på en trasig basketbollkorg.
– Och här växer bara ogräs efter buskarna som togs bort, säger tjejerna, och asfalt har vi gott om.
När vi samlas i värmen inomhus berättar barnen att elevrådet lämnat förslag och att klassen skrev sin första skrivelse redan i april i år.
– Innan barnen gick på sommarlov sa de uppgivet att ingenting kommer nog ha hänt när vi kommer tillbaka till höstterminen, säger läraren Helén Karlsson.
Barnen hade rätt, ingenting hade hänt.
Visserligen finns det pingisbord längre bort på skolgården på Hasslarödsskolan.
Men eleverna har bara rast i 20 minuter och vill gärna ha det lite roligare på det som de anser vara deras skolgård utanför klassrummet.
De vill bland annat att linjerna fylls i på asfalten så de kan leka sina lekar. Regnskydd, ny basketkorg, kompisgunga, hinderbana är de förslag som eleverna drömmer om.
Bänkar som man inte får stickor i rumpan av är ett annat önskemål. Nu trängs många om att sitta på en stor sten.
– Det finns grejer som står på en lekplats och som ingen använder, så varför inte flytta hit till exempel kompisgungan? undrar eleverna. Det finns andra bra saker som bara är att flytta, som ett pingisbord från andra sidan av skolgården som aldrig används.
– Vi har världens fulaste och sämsta skolgård. Lite mer färg hade varit fint, nu är det för dystert.
Helén Karlsson säger att eleverna fått träna på hur demokrati fungerar i praktiken och att allt är en process. Naturligtvis vill de gärna få en reaktion.
”Någonting” var utlovat till vecka 40 men i skrivande stund har ingenting dykt upp.
– Vi har också läst upp elevernas skrivelse på ett föräldramöte, säger Helén Karlsson.
”Det vore bra om det fanns fler saker att göra som inte bara är tävlingsmoment i utan även möjlighet att balansera, gunga och hoppa”, skriver klass 6a.
Nu hoppas de att det händer något.