
Revisionens Carl-Magnus Nilsson hade tydliga budskap till kommunstyrelsens ledamöter vid dess senaste sammanträde.
Kompetensen måste stärkas internt när det gäller beställningar inför upphandlingar och det måste finnas tydliga beloppsbegränsningar i kommunens delegationsordning, slog han fast.
Revisionens redovisning kan sammanfattas med att det inte finns något att anmärka på i teorin men att det är en stor klyfta mellan teori och praktik.
– Det är viktigt att säkerställa kompetensen så man vet vad man skriver och i praktiken följer beslutsunderlaget, sade Carl-Magnus Nilsson bland annat.
Han menade också att verksamheten har gjort något helt annat, än det som de politiska diskussionerna när det gäller näringslivet, har givit för handen.
– Den sprickan måste tätas, menar han.
Med på det senaste sammanträdet var också Erik Hultgren från Svenskt näringsliv, inbjuden för att inspirera kommunen att kunna klättra i Svenskt Näringslivs ranking.
Han berättade bland annat hur Svenskt Näringslivs enkätundersökning har utformats och betonade hur viktigt det är att man som kommun har en tydlig målsättning när det gäller näringslivet. Han pekade på Östra Göinge där man har som mål att tillhöra topp 100 på rankinglistan.
Osby kommun har i Svenskt Näringslivs enkätundersökning utmärkt sig när det gäller upphandlingssidan och tjänstemännens attityder.
– När det gäller upphandling har jag aldrig sett en så dålig siffra, sade han bland annat.
Kommunstyrelsens ordförande Niklas Larsson (C), konstaterade att nu finns det bara en väg att gå i rankingen och det är uppåt.