
– Det var länge sedan jag blev så glad som när jag läste om nyheten i Norra Skåne, säger han.
Som Norra Skåne mycket riktigt har rapporterat har alliansen presenterat sju mål för att förbättra klimatet för kommunens näringsliv.
– Ja, mycket sämre kan det väl inte bli, konstaterar Lars Ericsson med hänvisning till den attitydundersökning som Svenskt Näringsliv gör där Osby kommun halkat ner från som bäst plats 22 till som sämst plats 282 bland Sveriges 290 kommuner.
– Näringslivet har länge kämpat i motvind. Programförklaringen känns bra och kan bli en bra grund för omtag när det gäller näringslivsfrågor.
Lars Ericsson är luttrad.
– Jag har varit med sedan urminnes tider både som representant för näringslivet, de tre senaste åren som styrelseordförande i Osby Näringsliv, men har också jobbat i kommunen under en kortare tid. Det märktes tydligt när vi började halka ner.
Hur kunde det hända?
– Det som jag anser vara det mest problematiska och det som absolut måste förändras är attityden hos kommunens tjänstemännen och politiker Det måste finnas en lösningsinriktad attityd gentemot företagare. Det har det inte gjort. Hanteringstiderna har exempelvis också varit för långa.
– Problemen speglas inte minst i tjänstemännens enskilda ärenden.
Vad har det fått för konsekvenser?
– Att företag som velat flytta hit har valt andra kommuner till exempel. Det är ju helt förödande för en kommun. Det kommunens representanter måste inse är att ett positivt företagsklimat gör hela kommunen välmående. Det skapas jobb, ger större skatteintäkter som ju får hela kommunen att må bättre.
Något du saknar i alliansens programförklaring?
– Nej, jag ser detta som en oerhört tydlig markering från kommunens sida, att nu tar man frågan på stort allvar.
Kunde ni från näringslivets sida, med facit i hand, gjort något annorlunda?
– Vi har ju slagits under flera år för att få en ändring till stånd, men inte lyckats övertyga, det kanske i viss mån slår tillbaka på oss som argumenterar om man ska vara lite självkritisk.