Men än är frågan långt ifrån avgjord.
Sedan i februari har en grupp tjänstemän på kommunen arbetat fram en rapport med olika alternativ för ishallen. Det handlar om att riva utan att ersätta hallen alls, bygga en helt ny hall eller renovera den befintliga hallen och tjänstemännen har tittat på för- och nackdelar med de olika vägarna.
På onsdagens möte med samhällsbyggnadsutskottet, som består av fyra politiker och som ligger under kommunstyrelsen, presenterades rapporten. Sedan följde diskussioner som mynnade ut i att samhällsbyggnadsutskottet föreslår att kommunstyrelsen och senare kommunfullmäktige satsar på att bygga en helt ny hall.
Utskottets ordförande är Tommy Augustsson (S). Han utesluter en rivning utan att ersätta hallen eftersom han tror att Osby skulle bli mindre attraktivt utan ishall. Att bygga om och renovera ser han heller inte som en framkomlig väg.
– Då hamnar vi i den stora osäkerheten i vad kostnaden landar på. Det går aldrig att kostnadsberäkna helt och det blir alltid dyrare än vad man räknar med. Dessutom är det alltid svårt att sätta en gräns för när vi har renoverat nog.
Enligt tjänstemannarapporten finns det exempel på orter där ishallsrenoveringar blivit dyrare än vad en nybyggnation hade blivit. I Kristianstad beräknades renoveringskostnaden till 20 miljoner kronor. I dag har renoveringen kostat 60 miljoner kronor och det finns, enligt Osbys tjänstemän, fortfarande investeringar där som behövs.
Att bygga en ny ishall i Osby skulle kosta mellan 55 och 65 miljoner kronor, tror tjänstemännen. Det är det alternativet som tre av fyra politiker i samhällsbyggnadsutskottet förordar. Dock med tillägget att man bör undersöka möjligheter till alternativ medfinansiering från näringsliv eller stiftelser.
En politiker sade dock nej till nybygge och förordade renovering och ombyggnad. Det var Carl Bejvel (SD). Han oroas över att kommunen måste genomföra flera stora investeringar samtidigt – kommunhus, skolan i Lönsboda, förskolebygge. Med även ett ishallsbygge så riskerar kostnaderna för lån bli allt för höga, menar han.
– Och vi har redan idag Skånes högsta skatt, säger han.
Samtidigt ser han åtgärdandet av hälsoproblemen i hallen och åtgärder för att i allmänhet göra lokalerna bättre och mer funktionsdugliga som två parallella frågor.
Efter att samhällsbyggnadsutskottet nu har sagt sitt ska frågan vidare till kommunstyrelsen. Därefter är det kommunfullmäktige som fattar det slutgiltiga beslutet.