Enligt miljö- och byggchefen Annika Wijk har man slutat lämna ut handlingarna eftersom man inte vill att tidningen ska kunna skriva om dem innan beslut fattats.
Det är bara drygt ett och ett halvt år sedan som en stor karusell baserad på hemliga kallelser rullade i gång i Osby kommun.
Med omedelbar verkan beslutade då kommunstyrelsens ledningsutskott att kallelserna till deras sammanträden skulle räknas som arbetsmaterial och därför inte ska lämnas ut till allmänheten innan deras möten.
Anledningen var att en del av politikerna tyckte det kändes märkligt att läsa om ärendena i tidningen innan de fått de föredragna för sig i ledningsutskottet. Något som fick tryckfrihetsexperten och journalisten Nils Funcke att reagera.
– Rent formellt gör de inget fel när de inte betraktar kallelserna som allmän handling. Men sedan är det då lämpligheten i att göra så. En kommun ska eftersträva att så tidigt som möjligt i alla processer engagera kommuninvånarna och det görs ju ofta genom lokala medier, sa han till tidningen då.
Då dröjde det inte lång tid innan kommunen backade från de kritiserade nya rutinerna.
Kompromissen blev att allmänheten fick ta del av handlingarna två dagar innan sammanträdet.
När Tillsyns- och tillståndsnämnden i dag har möte är det, trots kontroverserna förra gången, återigen tal om hemliga kallelser.
Inför mötet har allmänheten bara kunnat ta del av en lista över de fastighetsförteckningar som handlingarna gäller.
– Vi hade en utbildning för nämnden med en jurist och då tog han upp lite om offentlighet och sekretess. Då fick vi reda på att när det gäller myndighetsutövning mot tredje person eller företag så är förslag till beslut inte offentlig handling innan nämnden beslutat. Det är den uppgiften vi fått av honom och det tror vi stämmer, säger miljö- och byggchefen Annika Wijk.
Vad är anledningen till den här ändringen?
– Vi har varit med om det tidigare för ett antal år sedan att man kunde slå upp tidningen och läsa att den fastighetsägaren kommer att föreläggas vid kommande sammanträde. Då blir ju naturligtvis inte den personen så glad. Du har ju rätt att få ett beslut som rör dig själv berättat för dig när det är fattat, inte genom att läsa om det i Norra Skåne, säger hon.
När tidningen når kommunstyrelsen ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) hade uppgifterna om att nämnden börjat hålla sina handlingar hemliga inte nått henne och hon vill därför inte kommentera vad hon anser om dem.
Däremot menar hon att kommunen inte har något att tjäna på att hålla handlingar hemliga.
– Jag har inga avsikter att hemlighålla någonting från medborgarna. Efter att det uppfattades så gällandes ledningsutskottets kallelser så var vi beredda att ta ett annan beslut. Nu hittade vi en medelväg där båda intressena kunde beaktas. Det finns inget värde för kommunen att hemlighålla något för invånarna. Om det blir konsekvensen så får man ju fundera över det också. Nu vet inte jag vad de har för bakgrund till detta.
En jurist har berättat för dem att man kan göra så.
– Och det kan man ju. Det hade vi också en jurist som berättade för oss att man kan göra. Jag tänker att det här bygger på ett bra samarbete. Tidningen vill ju inte heller ha felaktigt uppgifter, ni (läs: tidningen) vill ju bara vara en spegel och en kanal och det är ju av intresse för oss också. Vi behöver ju att tidningen berättar för medborgarna vad vi gör för att vi inte ska bli helt irrelevanta, säger Marika Bjerstedt Hansen.