Nu döms Osbyföretagaren för två fall av bokföringsbrott.
Den nu 67-årige mannen skulle år 2011 för första gången själv sköta sitt bolags årsredovisning. Något som visade sig vara svårare än vad han hade trott, vilket ledde till att han inte klarade av att få den klar innan utsatt datum.
Först fem månader senare nådde redovisningen Bolagsverket.
Året därpå ansåg han att han lärt sig bokföringssystemet och processen och gav sig därför åter i kast med uppdraget.
Dessvärre drabbades han under arbetet av en akut hjärtinfarkt.
Han lade då årsredovisningen åt sidan och fokuserade istället på att återhämta sig.
I båda fallen fick 67-åringen sanktionsavgifter om 25 000 kronor, vilka han personligen fått betala. När en åklagare sedan tog sig an fallet och åtalade mannen för två fall av bokföringsbrott, röt mannen ifrån.
I sitt försvar hänvisade han till artikel 4.1 i det sjunde tilläggsprotokollet till Europeiska konvetionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.
Enligt denna får inte en person bli lagförd och straffad för samma brott två gånger. Eftersom han redan fått böta för de sena årsredovisningarna ansåg mannen att han skulle frikännas från brottsmisstankarna.
Tingsrätten kom i sin efterforskning fram till att Högsta domstolen tidigare slått fast att det svenska systemet, med två förfaranden och dubbla sanktioner vid oriktiga uppgifter i skatteförfarandet, inte är förenligt med förbudet mot dubbelbestraffningen.
De skriver i sin dom att det är fråga om samma brott först när skattetillägget och ansvaret för skattebrottet grundar sig på samma faktiska omständigheter, nämligen den konkreta handlingen som innebär att en oriktig uppgift lämnas. Något de anser inte vara fallet med Osbyföretagaren.
Därför dömer de nu mannen till villkorlig dom och 12 000 kronor i böter.